Actriţa Gina Carano a dat în judecată grupul Walt Disney pentru ceea ce susține că a fost concedierea sa abuzivă din distribuţia serialului „The Mandalorian” printr-o acţiune juridică iniţiată marţi şi sprijinită financiar de miliardarul Elon Musk, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Gina Carano pe unul dintre afisele de promovare a „The Mandalorian”Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images

Gina Carano susţine că a fost concediată în 2021 pentru că a exprimat opinii conservatoare pe reţele de socializare, inclusiv pe platforma Twitter, aflată în prezent în proprietatea lui Elon Musk, care a redenumit-o „X” după ce a cumpărat-o în octombrie 2022.

„Cu puţin timp în urmă, într-o galaxie nu atât de îndepărtată, Acuzaţii au spus răspicat că o singură ortodoxie în gândire, vorbire şi acţiune este acceptabilă în imperiul lor”, se afirmă în documentele judiciare depuse într-un tribunal federal din California.

Carano a formulat totodată acuzaţii privind discriminarea pe bază de sex, susţinând că pentru starurile masculine care şi-au exprimat opiniile nu au existat consecinţe.

Actrița cere justiției să oblige Disney să o ia înapoi în serialul „Star Wars”

Gina Carano, care a interpretat-o pe luptătoarea Cara Dune în serialul The Mandalorian, solicită tribunalului să ordone diviziei Lucasfilm din cadrul grupului Disney să o repună în rol şi a solicitat daune de până la 75.000 de dolari, la care se adaugă despăgubiri pentru stres şi daune morale care vor fi stabilite în timpul procesului.

Un purtător de cuvânt al grupului Disney nu a răspuns unei solicitări din partea Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.

Elon Musk, care l-a criticat dur pe CEO-ul Disney, Bob Iger, în septembrie, după ce compania acestuia şi-a retras publicitatea de pe platforma X, a anunţat anul trecut că va finanţa acţiunile în justiţie demarate de utilizatorii care se confruntă cu represalii din partea angajatorilor în urma comentariilor pe care le-au făcut pe această reţea de socializare.

„Ca un semn al angajamentului X Corp pentru libertatea de exprimare, suntem mândri că putem oferi sprijin financiar procesului intentat de Gina Carano, încurajând-o să-şi apere dreptul la liberă exprimare pe X, precum şi abilitatea de a-şi desfăşura activitatea fără bullying, hărţuire şi discriminare”, a declarat Joe Benarroch, şeful departamentului de operaţiuni.

Vedeta din „The Mandalorian” a fost concediată de Disney după ce a promovat teorii ale conspirației

Disney a concediat-o pe Gina Carano din distribuţia serialului The Mandalorian din cauza unor mesaje publicate de actriţă pe reţelele de socializare şi pe care compania, la vremea aceea, le-a etichetat drept ''odioase şi inacceptabile'' întrucât „denigrează oamenii pe baza identităţilor lor culturale şi religioase”.

„Evreii au fost bătuţi pe străzi nu de soldaţi nazişti, ci de vecinii lor... chiar şi de copii”, a scris Gina Carano pe Instagram, potrivit unui articol publicat la acea vreme de revista Variety.

Gina Carano a fost criticată, de asemenea, pentru mesaje publicate pe Twitter în care a ridiculizat purtarea măştii sanitare în timpul pandemiei de COVID-19 şi a reluat afirmaţiile false referitoare la fraudarea voturilor în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2020.

Elon Musk, fondatorul Tesla şi SpaceX, a generat la rândul său reacţii negative după ce a reacţionat printr-un „Like” la un mesaj antisemit publicat pe reţeaua de socializare X în septembrie, ceea ce a determinat mai multe companii, printre care şi Disney, să îşi suspende publicitatea pe această platformă online.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica „Nerd Alert” de weekendul acesta: