Filmul „Oppenheimer” de la Universal Pictures va fi proiectat în cele din urmă și în Japonia anul viitor, o lansare inițial incertă pe fondul criticilor că lungmetrajul ignoră în mare măsură distrugerile provocate de bombardamentele atomice asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, anunță Reuters și News.ro.

Lansarea „Oppenheimer” in ChinaFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Filmul biografic regizat de Christopher Nolan despre pionierul bombei atomice, J. Robert Oppenheimer, a avut încasări de peste 950 de milioane de dolari la nivel mondial de la premiera din iulie.

Distribuitorul filmului în Japonia, Bitters End, a declarat joi că filmul, care examinează dilema morală a lui L. Robert Oppenheimer în legătură cu rolul său cheie în primul atac nuclear din lume, la 6 august 1945, va fi lansat în 2024.

Într-o declaraţie preluată de presa japoneză, firma a precizat că a luat această decizie după lungi discuţii care au ţinut cont de reacţiile de respingere pe care le-a stârnit în Japonia după ce a fost lansat la nivel internaţional în acelaşi timp cu filmul de comedie Barbie, în luna iulie.

Referinţele pe internet la cele două filme luate împreună au stârnit furie în Japonia în condițiile în care utilizatorii reţelelor de socializare au publicat pe internet meme-uri Barbenheimer, în care comedia lui Greta Gerwig este asociată cu Oppenheimer.

„Oppenheimer” a provocat un coșmar de PR pentru Warner Bros. în Japonia

Unii au împărtăşit meme-uri şi artă care combină imaginile roz din Barbie cu norii de ciuperci şi exploziile din Oppenheimer. Contul oficial al filmului Barbie de pe rețeaua „X”, fosta Twitter, a spus în replică la una dintre imagini: „Va fi o vară de neuitat”, însoţită de un emoji cu un sărut în aer.

Distribuitorul local al filmului Barbie, Warner Bros. Japan, şi-a cerut ulterior scuze pentru postarea acum ştearsă. Ne cerem scuze celor care s-au simţit jigniţi de această serie de reacţii lipsite de consideraţie”, a spus acesta într-o declaraţie.

Oppenheimer a fost lansat în Coreea de Sud în luna august şi s-a dovedit a fi un succes la box office în China şi pe alte pieţe asiatice, dar nu a fost stabilită nicio dată pentru o lansare în Japonia, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe dacă cinematografele din această ţară îl vor difuza vreodată.

Oppenheimer, în care Cillian Murphy joacă rolul „părintelui” bombei nucleare, a fost, de asemenea, criticat de grupurile antinucleare pentru că nu a descris adevărata oroare a devastării provocate de bombe la Hiroshima şi Nagasaki.

Distrugerile provocate în cele două oraşe, despre care mulţi din SUA cred că au forţat Japonia să capituleze câteva zile mai târziu, sunt menţionate, dar nu şi prezentate în film.