Denzel Washington îl va juca într-un nou film produs de Netflix pe Hannibal, generalul cartaginez ale cărui campanii împotriva Republicii Romane i-au asigurat locul în istorie drept unul dintre cei mai mari comandanți militari din toate timpurile, relatează revista Variety.

Denzel WashingtonFoto: Jordan Strauss / AP - The Associated Press / Profimedia

Netflix a făcut anunțul într-un scurt comunicat publicat luni seara pe site-ul său.

„Denzel Washington a jucat polițiști corupți, foști jucători de baseball, piloți beți și pe Thane of Cawdor (n.r. o referință la filmul The Tragedy of Macbeth din 2021 în care Washington a interpretat rolul principal); acum el îl va aborda pe unul dintre cei mai măreți lideri militari din istoria scrisă”, scrie Netflix în anunțul său.

Pentru actorul american, câștigătorul a două Premii Oscar pentru rolurile sale din lungmetrajele Glory(1989) și Training Day, acesta este primul rol acceptat după lansarea în cinematografe a celui mai nou film al său, thriller-ul de acțiune Equalizer 3, care a avut premiera în luna septembrie.

De altfel, regizorul american Antoine Fuqua, cel care a regizat toate cele 3 filme Equalizer și a colaborat cu Denzel Washington și pentru pelicula Training Day, a fost cooptat la bord de către Netflix pentru a regiza viitorul lungmetraj despre Hannibal.

Netflix pregătește un nou film „blockbuster”

În mod interesant, acesta va fi al doilea viitor film al lui Denzel Washington care se va învârti în jurul Romei Antice, el fiind cooptat în luna martie a acestui an să joace și în Gladiatorul 2, sequel-ul pentru aclamatul film lansat în urmă cu 23 de ani.

Dacă despre Gladiatorul 2 știm că urmează să apară în cinematografe anul viitor, fără a avea însă o dată de lansare bătută în cuie, Netflix nu a anunțat deocamdată nimic despre un eventual calendar de lansare în streaming a viitorului său film.

Însă compania americană a precizat că scenariul filmului despre Hannibal va fi scris de John Logan, dramaturgul american care a scris și scenariul primului lungmetraj Gladiatorul, precum și pentru pelicule ca The Aviator, Hugo, Alien Covenant și două dintre filmele James Bond - Skyfall și Spectre.

Cu alte cuvinte, compania americană de streaming a cooptat nume importante la bord pentru ceea ce se anunță a fi foarte probabil un film cu buget mare de tip „blockbuster”.

Hannibal, un rol controversat pentru Denzel Washington?

Un semn de întrebare legat de viitorul film ar putea fi însă tocmai alegerea lui Washington pentru rolul principal, date fiind și controversele uriașe provocate de documentarul despre Cleopatra lansat de Netflix mai devreme în cursul acestui an, în care rolul reginei egiptene a fost interpretat de o actriță afro-americană.

În 2002 au apărut zvonuri că Denzel Washington ar urma să îl joace pe Hannibal într-un film, însă proiectul de la momentul respectiv nu s-a mai materializat. Agenția UPI nota însă încă de atunci că o astfel de alegere ar fi una controversată.

Activiștii afrocentriști din Statele Unite și alte țări îl consideră pe Hannibal un erou african de culoare, la fel ca pe Cleopatra. Însă istoricii și clasiciștii în general nu sunt convinși de această interpretare.

De exemplu, clasicistul Mary Lefkowitz de la Wellesley College a declarat pentru UPI că Hannibal „a provenit din una dintre familiile de elită ale Cartaginei. Strămoșii săi erau coloniști din Fenicia (n.r. Libanul de astăzi)”, adică din popoarele semite care populează și în prezent Orientul Mijlociu.

Cartagina a fost o colonie fondată de fenicieni pe coasta de astăzi a Tunisiei, la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Sicilia.

Cât de „african” a fost generalul cartaginez?

Philippe Gouillou, un psiholog evoluționist francez care a petrecut mai mulți ani în țara nord-africană, a luat în derâdere zvonurile apărute în urmă cu două decenii privind interpretarea generalului cartaginez de către Washington, notând că tunisienii nu sunt tocmai încântați de „diversitatea” promovată de Hollywood.

„Îmi imaginez că tunisienii ar urî ca Hannibal să fie considerat un african de culoare”, a declarat el pentru UPI.

Pe puținele monede cartagineze care au supraviețuit până în prezent Hannibal este în general prezentat ca un bărbat semit puternic, înfățișarea sa amintind mai degrabă de cea a grecilor din Antichitate, decât a africanilor de culoare.

Subiectul este deja dezbătut intens pe rețelele de socializare după anunțul Netflix, în contextul în care unii utilizatori au început să distribuie fotografii cu monede despre care afirmă în mod eronat că l-ar înfățișa pe Hannibal ca un african de culoare:

Cum erau de fapt înfățișați liderii cartaginezi pe monedele bătute în Cartagina:

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta: