Studioul cinematografic Warner Bros va amâna până în martie 2024 lansarea părții a doua a megaproducției „Dune”, ce era planificată pentru luna noiembrie a acestui an, a declarat joi un purtător de cuvânt al studioului, deoarece vedetele sale nu pot promova filmul în timpul grevei actorilor de la Hollywood, transmite Reuters.

Filmul Dune (2021), ZendayaFoto: Landmark / Profimedia Images

Decizia reprezintă o lovitură pentru lanțurile de cinematografe precum AMC Entertainment, Cineplex și Cinemark, care încă încearcă să-și revină după pandemia COVID-19.

„Dune" era unul dintre cele mai așteptate filme din ultima parte a acestui an.

„Dune: Partea a doua" va fi lansat pe 15 martie, o dată care fusese rezervată filmului Warner Bros „Godzilla x Kong: The New Empire". Acest film cu monștri a fost amânat pentru 12 aprilie. Ca urmare, un film de animație din universul „Stăpânul inelelor", care fusese programat pentru aprilie, a fost mutat în decembrie.

„Dune: Partea a doua" îi are ca protagoniști pe Zendaya și Timothée Chalamet într-o continuare a SF-ului bazat pe romanul din 1965 al lui Frank Herbert. Prima parte, lansată în 2021, în timpul pandemiei, a generat 402 milioane de dolari în box office-ul mondial.

Vedetele de top au refuzat să promoveze proiectele viitoare de când sindicatul actorilor SAG-AFTRA s-a alăturat scriitorilor de la Hollywood aflați în grevă și au încetat lucrul pe 14 iulie.

Greva actorilor a determinat și alte studiouri cinematografice să ajusteze programele de producție în absența celebrităților care să apară pe covorul rușu sau la talk-show-uri pentru a ajuta la promovarea peliculelor.

Sony Pictures a modificat strategia de lansare pentru „Dumb Money", filmul inspirat de povestea unor investitori obișnuiți care au păcălit investitorii de pe Wall Street și s-au îmbogățit cu acțiunile retailerului de jocuri video și electronice GameStop.

Inițial, filmul era programat să se lanseze la nivel național pe 22 septembrie, dar studioul a adoptat o strategie de lansare graduală pentru a genera interes în urma reacțiilor publicului. Acum, filmul va fi lansat pe un număr limitat de ecrane din New York și Los Angeles pe 15 septembrie, înainte de a se extinde în întreaga țară pe 6 octombrie.

Numărul total de spectatori din cinematografe din acest an rămâne sub nivelul de dinaintea pandemiei, în ciuda impulsului major dat în această vară de frenezia din jurul filmelor „Barbie" și „Oppenheimer".

Alte filme importante din programul 2023 în acest moment includ„The Marvels", de la Walt Disney, un prequel al „Jocurilor foamei" de la Lionsgate, și „Wonka", un alt film de la Warner Bros în care joacă și Chalamet.

Greva Sindicatului Scriitorilor din America (Writers Guild of America - WGA), care a început la 2 mai, a oprit cea mai mare parte a producției de emisiuni TV cu scenariu și unele producții.