Actorul american Sean Penn a pichetat marți studiourile Disney ca parte a grevei care a paralizat Hollywood-ul, acesta comparând inteligența artificială cu vrăjitoarea din filmul „Mica Sirenă”, lansat recent de gigantul divertismentului fondat de Walt Disney, relatează site-ul Deadline, citat de News.ro.

Sean Penn, protest in fata studiourilor DisneyFoto: gotpap/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Însoţit de Emile Hirsch, actorul care a interpretat rolul principal în filmul Into the Wild, Octavia Spencer, protagonista peliculei horror Ma, Jane Fonda și alți actori de la Hollywood, Penn s-a prezentat în fața studiourilor Disney cu o pancartă a greviștilor americani.

„Trebuie să fim fermi. Va trebui să punem lucrurile la punct cu producătorii”, a spus Penn, referindu-se la condiţiile de muncă pe care le acuză atât actorii, cât şi scenariştii.

„O afacere în care eşti exploatat nu este bună pentru nimeni. Este o chestiune de calitate a vieţii şi de decenţă fundamentală”, a continuat el.

De ce provoacă inteligența artificială îngrijorări la Hollywood

Una dintre preocupările majore care i-a motivat pe actori să intre în grevă a fost ascensiunea fulminantă a folosirii inteligenţei artificiale odată cu lansarea ChatGPT anul trecut, existând îngrijorări că A.I. putea permite studiourilor să reproducă fizicul şi vocea anumitor actori fără acordul lor.

Dacă aceasta este o preocupare pentru marii actori de la Hollywood, cei aflați la început de carieră și care în prezent sunt distribuiți în roluri de fundal sau minore sunt îngrijorați că ar putea fi înlocuiți cu totul de personaje generate cu ajutorul A.I.

Mulți dintre actorii cunoscuți de la Hollywood și nu numai și-au început cariera în astfel de roluri înainte de a fi remarcați de regizori și producători, ei opunându-se acum folosirii tehnologiei într-un astfel de scop.

„Este destul de ironic: ne aflăm în faţa sediului Disney şi unul dintre cele mai faimoase filme ale sale este despre o vrăjitoare rea care fură vocea prinţesei”, a spus Sean Penn, referindu-se la Ursula, vrăjitoarea din noul film Mica Sirenă, lansat la sfârșitul lunii mai în cinematografe.

În același timp, scenariștii, care au intrat în grevă înaintea actorilor, sunt îngrijorați că aplicațiile de inteligență artificială precum ChatGPT ar putea fi folosite în roluri creative care până acum le reveneau lor.

„Putem şi trebuie să rămânem fermi împotriva tehnologiilor digitale, fie că este vorba de Disney, Netflix sau oricare altele”, a subliniat Sean Penn.

Ca de obicei, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta: