Îndelung aşteptatul film „Barbie", produs de Warner Bros, nu va rula în cinematografele din Vietnam din cauza unei scene prezentând o hartă care arată teritoriul revendicat unilateral de China în Marea Chinei de Sud, a relatat luni mass-media de stat din această ţară, potrivit Reuters.

Ryan Gosling și Margot Robbie joacă în BarbieFoto: Jordan Strauss / AP / Profimedia

„Linia din nouă puncte" („nine-dash line") este o linie care apare marcată pe hărţile chineze pentru a ilustra pretenţiile acesteia asupra unor zone vaste din Marea Chinei de Sud, inclusiv a unor porţiuni din ceea ce Vietnamul consideră a fi platoul său continental, unde a acordat concesiuni petroliere, scrie Agerpres.

„Barbie" este cel mai recent film interzis în Vietnam pentru că prezintă controversata „linie din nouă puncte", care a fost respinsă printr-o hotărâre de arbitraj internaţional de către o instanţă din Haga în 2016. China refuză să recunoască această hotărâre.

În 2019, guvernul vietnamez a interzis filmul de animaţie „Abominable", produs de DreamWorks, iar în 2020 pelicula de acţiune „Unchartered", produsă de Sony, din acelaşi motiv.

„Barbie", cu Margot Robbie şi Ryan Gosling în rolurile principale, urma să fie lansat în Vietnam pe 21 iulie, aceeaşi dată la care este prevăzută lansarea în SUA, potrivit publicaţiei de stat Tuoi Tre.