Robert De Niro a încercat, duminică, într-o conferinţă de presă la Festivalul de Film de la Cannes 2023, dar nu a putut să evite să menţioneze numele fostului președinte american Donald Trump, pe care l-a comparat cu personajul machiavelic pe care îl interpretează în filmul „Killers of the Flower Moon", regizat de Martin Scorsese.

Actorul Robert De Niro la Festivalul de Film de la CannesFoto: Urman Lionel/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

În acest lungmetraj al lui Martin Scorsese, prezentat sâmbătă pe Croazetă, actorul în vârstă de 79 de ani îl joacă pe William Hale, supranumit „Regele", un om de afaceri lacom de aur negru care unelteşte un complot teribil pentru a deposeda o comunitate de amerindieni Osage, din Oklahoma, de petrolul ei în anii 1920. Pelicula este inspirat din fapte reale, notează news.ro.

Pentru a face acest lucru, se bazează pe naivul Ernest Burkahrt, interpretat de Leonardo DiCaprio, implicat în conspiraţie.

„Nu înţeleg prea multe despre el, de ce îi trădează...", a explicat Robert De Niro despre propriul său personaj, care construieşte o relaţie de încredere cu comunitatea Osage înainte de a orchestra zeci de crime.

„Am devenit mult mai conştienţi, după moartea lui George Floyd, de acest rasism sistemic şi despre asta este vorba aici”, a adăugat De Niro, referindu-se la moartea, în 2020, la Minneapolis, a bărbatului afro-american, care și-a dat ultima suflare sub genunchiul unui poliţist.

„Este banalitatea răului, lucrul la care trebuie să fim atenţi. O vedem astăzi... Ştim cu toţii despre cine voi vorbi, nu-i voi pronunţa numele", a promis interpretul de neuitat din „Taxi Driver", cu referire la fostul preşedinte al Statelor Unite. „Băiatul ăsta e prost".

Dar câteva minute mai târziu, De Niro, un adversar notoriu al predecesorului lui Joe Biden, nu s-a putut abţine: „E ca şi cu Trump, trebuia să spun. Sunt oameni care cred că încă poate face o treabă grozavă. Imaginează-ţi cât de nebunesc este asta", a spus el.

Violenţă surdă, aplanare de conturi şi trădări: „Killers of the Flower Moon", prezentat în premieră mondială pe Croazetă, transpune universul celor mai mari filme ale lui Martin Scorsese pe tărâmurile prăfuite ale acestei comunităţi amerindiene de la începutul secolului al XX-lea.

Cu producţia sa fastuoasă, până la bugetul de 200 de milioane de euro, şi imaginile sale şlefuite, această frescă de 3 ore şi 26 de minute subliniază, crimă după crimă, dinamica colonială şi rasistă care a persistat în Statele Unite în secolul XX.