Actorul Timothée Chalamet a dezvăluit lunea trecută că filmările la „Dune: Part Two”, unul dintre cele mai așteptate filme în 2023, s-au încheiat oficial și deja avem destule informații despre lungmetraj pentru a ne face o idee la ce să ne așteptăm.

Zendaya si Timothee Chalamet in primul film „Dune”Foto: Landmark / Profimedia Images

Chalamet, care îl joacă în film pe Paul Atreides, moștenitorul casei cu același nume, a anunțat vestea luni pe pagina sa de Instagram, distribuind o fotografie în care e alături de tatăl său, Marc Chalamet.

Judecând după fundal, cei doi se aflau în preajma Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, unde a fost filmată ultima parte a lungmetrajului.

Ovaționat timp de 8 minute după ce a fost prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în luna septembrie a anului trecut, un sequel pentru primul film Dune al regizorului canadian Denis Villeneuve a fost mereu în cărți însă Dune: Part Twoa fost confirmat oficial abia o lună mai târziu.

De altfel, la nici o lună după lansarea primului film, Villeneuve a vorbit deja despre un al treilea lungmetraj, care să încheie practic o trilogie bazată pe romanele scriitorului american Frank Herbert.

„Mi-am imaginat mereu că vor fi cel puțin trei filme [Dune]”, a relatat acesta într-un interviu acordat publicației Entertainment Weekly în octombrie 2021. „Nu îmi doresc să fac o franciză dar e vorba de Dune și Dune este o poveste uriașă. Cred că am avea nevoie de cel puțin trei filme pentru a o onora. Acesta ar fi visul, să îl urmăresc pe Paul Atreides până la sfârșitul poveștii”, a explicat el.

„Herbert a scris 6 cărți și cu cât scria mai mult, cu atât acestea deveneau mai psihadelice (...) M-aș simți binecuvântat să am ocazia să fac Dune: Part Two și Dune Messiah (Mântuitorul Dunei), le-a mai spus Villeneuve jurnaliștilor de la EW.

Dar destule despre primul film și eventualul al treilea, haide să vedem ce știm despre Dune: Part Two.

Un trailer neoficial al Dune 2, pe baza secvențelor din primul film

Povestea din al doilea film „Dune”

Descrierea oficială a filmului din partea Warner Bros. și a companiei de producție Legendary Entertainment sună în felul următor:

„Acest film sequel va explora călătoria mitică a lui Paul Atreides pe măsură ce el se aliază cu Chani și fremenii în timp ce se află pe un drum de război pentru a se răzbuna împotriva celor care au conspirat să îi distrugă familia. Confruntându-se cu o alegere între dragostea vieții sale și soarta universului cunoscut, el încearcă să împiedice un viitor teribil pe care doar el îl poate vedea”.

Asta înseamnă că Dune: Part Two va adapta a doua parte și cel mai probabil a treia a romanului omonim al lui Frank Herbert.

După pierderea devastatoare a majorității forțelor Casei Atreides pe Arrakis și morțile ducelui Leto Atreides, lui Duncan Idaho și Dr. Kynes, Paul Atreides și mama sa Jessica vor fi acum aliați cu fremenii pentru a învăța mai multe despre planeta ostilă și pentru a lua înapoi de la Casa Harkonnen ceea ce le aparține de drept.

Bineînțeles, ne putem aștepta și la mai multe intrigi politice odată cu apariția în viitorul film a împăratului Shaddam al IV-lea și la un accent mai mare pe personajul lui Chani care, deși e văzută în viziunile lui Paul, nu apare propriu-zis decât abia în a doua parte a romanului lui Herbert.

În ceea ce îi privește pe Paul și Jessica, este așteptat ca ambele personaje să urmeze o cale profund spirituală care le-a fost deschisă în primul film, prin viziuni induse de melanj, „mirodenia mirodeniilor”, care nu sunt mereu ceea ce par, plus alegeri dificile privind ceea ce îi așteaptă.

Iar în pofida morților antemenționate și ale unor dispariții care au avut loc în timpul primului film, distribuția pentru Dune: Part Two este se anunță și mai interesantă decât cea a predecesorului său.

Chalamet și Zendaya în primul Dune al lui Denis Villeneuve (FOTO: Landmark / Profimedia Images)

Actorii care revin în „Dune: Part Two”

Când au fost anunțate filmările pentru sequel am primit de asemenea confirmarea oficială a actorilor care se vor întoarce pentru al doilea film și numele noi care au fost cooptate pentru distribuția Dune 2.

Evident, Timothée Chalamet va interpreta din nou rolul lui Paul Atreides, în timp ce actrița și cântăreața americană Zendaya revine în pielea lui Chani și este listată cu un rol principal pentru noul film după ce personajul interpretat de aceasta s-a întâlnit în sfârșit cu Paul la sfârșitul primului lungmetraj.

Rebecca Ferguson se întoarce de asemenea în rolul lui Lady Jessica, Javier Bardem în al lui Stilgar, Stellan Skarsgård în al maleficului baron Harkonnen și Dave Bautista în al lui Glossu Rabban, nepotul său.

La fel ca în cazul lui Zendaya, Bardem va avea un rol mai important în sequel, actorul spaniol dezvăluind într-un interviu acordat revistei Vanity Fair în urmă cu un an că acesta a fost lucrurile cu care Denis Villeneuve a încercat să îl convingă să accepte să joace în film.

„El mi-a zis 'Am un rol mic, dacă există așa ceva, însă în a doua parte a cărții rolul va fi mai mare și mi-ar plăcea ca tu să îl joci'. Iar eu i-am spus 'Bineînțeles că vreau. Nici nu îmi pasă dacă va fi sau nu un al doilea film'”, a relatat Jarden.

Fanii cărților lui Herbert vor ști de asemenea că există posibilitatea ca Jason Momoa să se întoarcă la rândul său, chiar dacă personajul pe care îl joacă a fost ucis în primul film, însă acest lucru nu se va întâmpla probabil în sequel.

Sorțile personajelor Gurney Halleck și Thufir Hawat au fost lăsate în aer în primul film după atacul Casei Harkonnen asupra Arrakis, însă atât Josh Brolin, cât și Stephen Henderson, care joacă rolurile, au fost confirmați pentru Dune: Part Two.

Christopher Walken în serialul „Severance” (FOTO: Landmark Media / Alamy / Profimedia)

Florence Pugh și Christopher Walken vor juca în „Dune 2”

Printre noii actori ce vor juca în filmul sequel se numără unele dintre cele mai emblematice sau în vogă nume de la Hollywood.

Actrița britanică Florence Pugh o va juca pe prințesa Irulan Corrino, fiica împăratului Shaddan al IV-lea, după ce a impresionat spectatorii prin interpretările sale din Midsommar și Black Widow. Mică paranteză: Pugh va juca și în Oppenheimer, drama istorică a regizorului Cristopher Nolan despre „părintele” bombei atomice, ce urmează să apară în cinematografe tot în 2023.

După ce a interpretat personajul titular în Elvis, filmul biografic despre regele Rock and Roll-ului lansat vara aceasta, actorul american Austin Buttler a primit în Dune 2 rolul lui Feyd-Rautha, nepotul mai tânăr al baronului Harkonnen care vrea să îl instaleze ca succesor pe Arrakis.

Probabil cel mai entuziasmant, actorul legendar Cristopher Walken s-a alăturat distribuției pentru a-l juca pe împăratul Shaddam al IV-lea al Casei Corrino. Deși a apărut recent în aclamatul serialSeverance lansat de Apple TV mai devreme în cursul acestui an, rolul din Dune va fi cel mai important pentru Walken de ceva ani.

Deși absent din primul lungmetraj Dune al lui Villeneuve, împăratul Shaddam al IV-lea este responsabil pentru tot ceea ce pățește Casa Atreides, inclusiv uciderea ducelui Leto.

Actrița franceză Léa Seydoux a fost aleasă pentru a o juca pe Lady Margot, o membră a confreriei Bene Gesserit și apropiată a împăratului, în timp ce lista numelor noi este completată de actrița elvețiană Souheila Yacoub, pe care fanii s-ar putea să o recunoască din filmul horror Climax (2018) al regizorului Gaspar Noé.

N-o să ducem lipsă de nisip nici în Dune 2 (FOTO: LMK / Landmark / Profimedia Images)

Unde a fost filmat „Dune: Part Two”

Imaginea și peisajele spectaculoase au fost două dintre punctele forte ale primului film Dune regizat de Villeneuve, acestea făcând cu adevărat cinste universului creat de Frank Herbert. Iar la capitolul respectiv și sequel-ul se anunță unul la fel de impresionant.

Dune 2 a fost filmat la Budapesta, Abu Dhabi, în Iordania și Italia. Primele trei locuri au fost folosite și pentru anteriorul film, în timp ce Italia a reprezentat o destinație nouă pentru producători, ceea ce înseamnă că am putea vedea un loc nou din romanul lui Herbert.

Directorul de imagine australian Greig Fraser s-a întors pentru a doua sa colaborare cu Villeneuve, după ce cei doi au lucrat împreună și la primul film Dune. Printre altele, Fraser este cunoscut și pentru munca sa la Rogue One, filmul Star Wars lansat în 2016, serialul The Mandalorian și Vice, filmul despre fostul președinte american Dick Cheney ce a apărut în cinematografe în urmă cu 4 ani.

În primul film Dune secvențele de pe planeta Arrakis au fost filmate în Iordania, în timp ce Budapesta a servit drept loc de filmare pentru unele dintre cele mai importante scene de acțiune din lungmetraj (invadarea orașului Arrakeen).

Deșerturile în care trăiesc fremenii au fost filmate în preajma Abu Dhabi. Prin urmare, date fiind părțile care rămân de povestit din romanul original, e normal ca producătorii să se fi întors în aceste locuri și pentru filmul sequel.

O absență notabilă o reprezintă însă orașul norvegian Stadlandet, care a fost folosit pentru a crea Caladin, planeta natală a lui Paul Atreides și a tatălui său, ducele Leto. Însă ținând cont de povestea din roman și primul lungmetraj al lui Villeneuve, Caladan nu face parte din planurile pentru Dune: Part Two.

Deocamdată nu este clar ce s-a filmat în Italia, deși noi planete vor fi cu siguranță explorate ținând cont că în scenă vor intra și împăratul și prințesa Irulan jucată de Pugh.

Mai avem de așteptat un pic (FOTO: © Lapandr | Dreamstime.com)

Când apare viitorul film „Dune” în România

Filmul a fost subiectul mai multor modificări de calendar din partea celor de la Warner Bros., fiind inițial anunțat pentru data de 20 octombrie a anului viitor, și apoi amânat până pe 17 noiembrie. El a fost apoi din nou devansat, urmând să apară în cinematografele din România în data de 3 noiembrie 2023, concomitent cu premiera în Statele Unite.

Deocamdată nu este clar când Dune: Part Two o să apară și pe HBO Max, platforma de streaming a celor de la Warner Bros. Discovery pe care poate fi văzut și primul lungmetraj.

La fel ca toate filmele lansate de Warner Bros. anul trecut, primul Dune a avut premiera simultan în cinematografe și pe HBO Max, unde a rulat timp de o lună înainte de a fi înlăturat și adăugat din nou înapoi ulterior.

Decizia anunțată de Warner Bros. în decembrie 2020 a fost una fără precedent, fiind luată din cauza pandemiei de COVID-19 care a dus la închideri repetate ale cinematografelor din Statele Unite și întreaga lume.

Prin urmare, este puțin probabil ca situația să se repete și să vedem noul film Dune lansat concomitent în cinematografe și în streaming, mai ales că Warner Bros. va dori cu siguranță să obțină încasări cât mai mari din sălile de cinema.

Însă la fel ca primul lungmetraj regizat de Villeneuve, Dune: Parte Two este unul dintre acele filme care chiar merită văzut în cinematograf pe marele ecran și cu sonorizarea pe care nu ți-o oferă niciun sistem 5.1 acasă, oricât de bun ar fi.

Surse: Entertainment Weekly, Vanity Fair, Collider, IndieWire, Space.com, Digital Spy.