„Un răsfăț pentru cei pasionați de filme de groază”, a scris deja un critic de top citat de Rotten Tomatoes. De azi, ei pot vedea primele două episoade, celelalte urmând a veni câte două, de miercuri până vineri.

Secventa din „Cabinet of Curiosities”, serialul creat de Guillermo del ToroFoto: Netflix

Maestrul de necontestat al filmelor „horror”, mexicanul Guillermo del Toro propune acum propriul său „Cabinet of Curiosities / Dulap de curiozități”. Este o colecție de povești de groază de câte o oră, fiecare cu alt regizor.

Două episoade sunt scenarii originale chiar ale lui del Toro, două sunt povești clasice ale lui H.P. Lovecraft, maestrul macabrului, iar toate au costat o grămadă de bani. Un numitor comun: monștri de cauciuc.

În șapte din cele opt episoade apare câte o creatură care este măcar în parte în genul pe care del Toro l-a utilizat cu măiestrie în propriile filme (să nu uităm că a luat Oscar pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor cu „The Shape of Water”).

O uriașă regină- șobolan sau o bestie lovecraftiană cu ochi de insectă sunt doar două dintre apariții. Dar înfățișarea creaturilor aduce și alt numitor comun: „Cabinet of Curiosities” nu este chiar atât de înfricoșător. Este ca și cum del Toro le-ar fi spus regizorilor: „Faceți cum vreți, dar aveți grijă să nu speriați pe nimeni”.

Pentru că mexicanul nu este în niciun caz un Lovecraft: este un tip jovial și un coleg săritor care este totuși atras de tenebre. Dar este de partea artiștilor, nu a monștrilor. Este o sperietoare veselă. Iar în același stil convivial, del Toro face scurte introduceri la fiecare episod precum Alfred Hitchcock, deschizând uși și sertare de la dulap și scoțând obiecte care reflectă tema episodului.

De aici, o abundență de talent vizual în „Cabinet”, uneori în detrimentul imaginației pe care o depășește imaginea.

Probabil că, datorită diferenței de fus orar, vedem „Dulapul” lui del Toro înaintea americanilor. De aceea nu are încă rating pe IMDb sau pe Rotten Tomatoes.

Privilegiați ca întotdeauna, criticii l-au văzut și au fost încântați, acordând un calificativ de 92%. Iar unul a și scris: „Să sperăm că nu-i vor trebui lui del Toro alți patru ani ca să livreze următoarele episoade - și că vor fi un pic mai puțin lovecraftiene data viitoare”.

Surse: The New York Times, Rotten Tomatoes.