Chiar dacă a fost una din cele mai mari legende de la Hollywood, politica reacționară a lui John Wayne n-a făcut decât să-i păteze memoria. Conservatorismul republican l-a făcut să fie un fel de lacheu al celor puternici.

„1941” n-a fost unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Steven SpielbergFoto: Columbia / Entertainment Pictures / Profimedia Images

Wayne a făcut numeroase comentarii rasiste, misogine și homofobe și a fost un susținător al McCarthyismului pentru a câștiga favoruri politice. Cu toate acestea, în ciuda comportamentului detestabil și a ipocriziei politice, Steven Spielberg l-a avut în vedere pentru comedia „1941” din 1979, ca și pe Charlton Heston și Jimmy Stewart.

În cele din urmă, cu o distribuție care i-a cuprins pe Toshiro Mifune, Christopher Lee, John Belushi, Ned Beatty, Dan Aykroyd și mulți alții, „1941” a fost o comedie epică de război care descria isteria cu care unii californieni se pregăteau de război după atacul japonez de la Pearl Harbour.

Proiectul lui Spielberg nu s-a bucurat de succes la public, având și acum un scor de numai 5,8/10 de la 34.000 de spectatori, în ciuda celor trei nominalizări avute la premiile Oscar.

Wayne a fost foarte critic la propunerea de a juca într-o comedie despre atacul de la Pearl Harbour și a spus că scenariul lui Spielberg este „cea mai antimericană tâmpenie pe care a citit-o vreodată”.

Dacă revolta lui morală era previzibilă, patriotismul lui nu s-a manifestat și prin înrolare în armată în timpul războiului. Spielberg își amintește:

„[Wayne] a fost cu adevărat curios și i-am trimis scenariul. M-a sunat a doua zi ca să-mi spună că a simțit că este un film ne- american și n-ar trebui să pierd timp ca să-l fac. Mi-a mai spus a fost un război important și că glumesc despre un război care a secerat mii de vieți la Pearl Harbour; să nu glumesc despre al doilea război mondial.”

Surse: Far Out Magazine, IMDb.