​Prezentat aseară la Festivalul Anonimul de la Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării, filmul ucrainean „Butterfly Vision” vorbește despre trauma unei femei soldat, luată prizonieră și violată de separatiștii din Donbas. Actrița principală, Rita Burkovska, a vorbit după film despre sursele de inspirație pentru personajul pe care l-a interpretat.

Filmul Butterfly VisionFoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

A 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul a avut și un Focus Ucraina, în cadrul căruia au fost proiectate filmele „Butterfly Vision”, „Bad Roads” și „Mariupolis 2”.

„Butterfly Vision”, făcut de regizorul Maksym Nakonechny, vorbește despre consecințele războiului din Donbas din perspectiva unei tinere femei soldat, Lilia, specializată în „recunoaștere aeriană” cu drona (de unde și porecla primită de la camarazi „Fluturele”), care este luată prizonieră de separatiștii pro-ruși din Donbas.

După mai multe luni de captivitate, Lilia se întoarce acasă, unde află că este însărcinată în urma violului pe care l-a suferit cât timp a fost prizonieră. De data aceasta captivă printre ai ei, într-o lume incapabilă totuși să-i înțeleagă decizia de a nu face avort, Lilia își vede din nou viața luând-o pe o pantă tragică.

Butterfly Vision, care a fost selecționat anul acesta și la Cannes, în secțiunea „Un Certain Regard”, a fost terminat în urmă cu doi ani, deci înainte de invazia pe scară largă lansată de Rusia în Ucraina.

Filmul vorbește despre un război care durează în realitate din 2014, foarte prezent în viața oamenilor din estul Ucrainei, dar aproape ignorat de restul Europei.

Care au fost sursele de inspirație pentru „Butterfly Vision”

Actorul Liubomyr Valivots, regizorul Maksim Nakonechnyi și actrița Rita Burkovska. FOTO: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Actrița principală Rita Burkovska a explicat după proiecție publicului de la Anonimul că a fost selectată pentru acest rol după ce regizorul a chemat la casting mai multe candidate cărora le-a cerut să vorbească despre război.

„Voia să știe ce simțim și gândim despre acest subiect. Unele actrițe au spus că ele nu au legătură cu războiul, ci cu arta. Am fost surprinsă să aud așa ceva deoarece, pentru mine războiul era foarte aproape: eram la curent cu luptele (n.r.-care se dădeau în Donbas), știam check-pointurile și așa mai departe”, a povestit Rita Burkovska.

Mai departe, a mai explicat actrița, după ce a fost selectată pentru rolul principal, a mers pe linia frontului, împreună cu echipa filmului pentru a se documenta.

„Era important să fim onești, să ne întâlnim față în față cu războiul. Când vezi fețele și ochii oamenilor care au petrecut mai multe zile într-un tanc, când le vezi mâinile pline de ulei acesta este un sentiment foarte puternic, mult mai puternic decât orice imagine”, a mai spus Rita.

În ceea ce privește inspirația pentru personajul Lilia din film, actrița a explicat că în timpul documentării în Donbas a întâlnit mai mulți prizonieri de război cu care a stat de vorbă pentru a înțelege care sunt transformările prin care trece un om aflat în această situație.

Unul dintre cei cu care a stat de vorbă a fost un soldat care a petrecut cinci ani în captivitate. În ceea ce privește femeile prizoniere, Rita a povestit că a întâlnit o astfel de femeie, în cursul documentării.

„Această femeie foarte curajoasă a fost prizonieră la Izolyatsia, o închisoare în Donețk unde Crucea Roșie nu a fost niciodată pentru că este un loc îngrozitor. Ea a ajutat cu colectarea de informații armata ucraineană în Donețk, care era teritoriu ocupat. Nu este chiar un lucru comun ca femeile să lucreze cu armata, dar ea a făcut acest lucru”, a mai spus actrița principală din Butterfly Vision.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, regizorul Maksym Nakonechny a povestit la rândul său că în timpul documentării a fost impresionat de povestea unei femei soldat din armata ucraineană care spunea că cea mai mare frică a ei este să nu cadă prizonier în mâinile inamicilor. Ea a făcut o înțelegere cu camarazii săi ca aceștia să o ucidă dacă este pe cale să fie capturată.

Vorbind cu toți acești oameni aflați pe linia frontului, pentru noi un război cu Rusia părea foarte previzibil. Ceea ce s-a și întâmplat, a mai spus actrița Rita Burkovska, care a fost întrebată dacă după 24 februarie a văzut cu alți ochi filmul în care a jucat în urmă cu doi ani.

Festivalul Anonimul va prezenta în această seară un alt film din cadrul Focus Ucraina, este vorba despre „Bad Roads”, în regia Natalyei Vorozhbit. Filmul este tot despre conflictul din Donbas.