​Un nou documentar captivant a fost lansat de Netflix joia trecută și a intrat imediat în Top 10 în 73 de țări – sâmbătă era chiar pe primul loc în Finlanda, Irlanda, Norvegia, Slovenia, Suedia, Ucraina, Regatul Unit și SUA, conform lui FlixPatrol.

protagonista filmului Our FatherFoto: Netflix

Nu există scene de groază care să te ia prin surprindere în filmul de debut al Luciei Jordan despre copiii biologici ai doctorului Donald Cline, un specialist în fertilitate din statul Indiana, care timp de aproape un deceniu și-a inseminat pacientele cu propria spermă, fără ca acestea să aibă habar. Dar „Our Father / Tatăl nostru – copiii doctorului Cline” este cu adevărat un film horror, inspirat dintr-un caz cât se poate de real, despre care The New York Times a scris în august 22018. Înșelătoria doctorului Cline bulversează viețile copiilor nebănuitori ai pacientelor sale, iar filmul este bogat în dezvăluiri tulburătoare despre delicte medicale și complexul lui Dumnezeu.

În centrul narațiunii este o protagonistă neabătută. Copil unic, Jacoba Ballard este năucită după ce face un test ADN și primește notificări despre mai mulți frați vitregi de la un site de genealogii. Cline îi asigurase pe părinții încrezători că la clinica unde practică nu se folosește niciodată mai mult de trei ori același donator. Aflăm din film că Ballard, care are 40 de ani, este sora nr. 0. Ultimul frate intervievat în „Our Father” este nr. 61.

Jourdan face reconstituiri viguroase, uneori speculative. Într-o scenă care amintește de filme în care un detectiv vânează un suspect, Ballard stă la un birou în fața căruia se află un panou cu dovezi. Doar că poartă o scufiță roșie, declarând „Îl dobor pe Lupul cel Rău”.

Sunt prezentate interviuri cu partenerul lui Cline de la clinică și cu o asistentă medicală, precum și o discuție cu un fost procuror din Indiana, documentarul încercând să formuleze întrebarea „Cum s-a putut petrece așa ceva?”. „Our Father” cercetează și posibila legătură a lui Cline cu QuiverFull, o mișcare creștină conservatoare care slăvește procreația. Dar frații și surorile vitrege, suferința și furia lor, ca și compasiunea pe care și-o arată unii altora sunt cele care conduc istorisirea.