Relația corp, minte și mediul înconjurător, alături de întrepătrunderile, transformările și devenirile dintre acestea, în festivalul One World Romania #15. Festivalul One World revine în 2022 cu peste 60 de filme de lungmetraj, mediumetraje și scurtmetraje internaționale, majoritatea în premieră națională.

Festivalul One World RomaniaFoto: One World Romania

Și în acest an, proiecțiile vor avea loc în mod hibrid: fizic între 13-23 mai, în București, la Cinema Elvire Popesco, ARCUB, Cinemateca Eforie și alte locații indoor și outdoor din capitală, și online, în toată țara, între 23-31 mai. Abonamentele și biletele sunt disponibile prin Eventbook.

Sprijin pentru Ucraina

Anul acesta, 50% din încasările abonamentelor vor fi donate către DocuDays UA - festivalul international de film documentar și drepturile omului din Ucraina, care acum este amânat pe o perioadă nedeterminată, din cauza invaziei ruse.

Tema principală aduce în prim-plan interacțiunea dintre om și mediu, fie el natural sau construit, și abordează holistic noțiunea de „ecologie”, atât din perspectiva individului, cât și a mediului în care trăim.

"Suntem pe cale de dispariție. În mod paradoxal, pentru că explozia demografică arată o creștere de 10 ori mai mare față de populația globală de acum 400 de ani. Și totuși, suntem pe cale de dispariție, o dispariție subtilă ce se infiripează treptat, pe nesimțite. La alții această dispariție este vizibilă și palpabilă. Păsări, mamifere, reptile, pești, flori, copaci, arbuști și alte tipuri de faună și vegetație care au format odată ecosistemele noastre au dispărut sau dispar cu o viteză uluitoare, cu mult peste rata de dispariție considerată normală. Iar acum însuși solul fertil este pe cale de dispariție. În aceste condiții oamenii par să prospere. Populația globală continuă să crească vertiginos.

Cu siguranță nu părem a fi pe cale de dispariție. Trăim cu impresia că dispar doar specii exotice, undeva în locuri îndepărtate de care am auzit doar la orele de geografie și biologie. Iluzia bunăstării umane este perpetuată doar de convingerea că omul este separat de mediu, că omul e altceva decât natură și natura e undeva în afara lui, ceva ce poate fi savurat din când în când în vacanțe, iar în restul timpului exploatat pentru activități economice. Realitatea este însă alta. Dacă dispare biodiversitatea solului din care ne hrănim, a apei cu care ne hidratăm, a faunei și a florei de care ne folosim, în mod cert vom dispărea și noi. Omul este natură. Orice se întâmplă cu natura se întâmplă de fapt și în noi, iar orice se întâmplă în noi se reflectă înapoi în natură.

Pornind de la această viziune asupra omului ca fiind o parte integrantă în ecosistemul vast și complex al lumii, One World Romania #15 se va concentra asupra noțiunii de 'ecologie' aplicată nu doar la mediul înconjurător, ci și la mintea și trupul uman. În această ediție dorim să reflectăm asupra interacțiunii dintre corp, minte și lumea înconjurătoare, și să ne îndreptăm atât către o 'ecologie' a mediului, cât și către una a minții și a trupului. Înțelegem felul în care poluarea și dezastrele ecologice se răsfrâng negativ asupra sănătății noastre fizice și psihice, dar suntem mai puțin conștienți de felul în care structurile noastre psihologice și fizice afectează și poluează mediul într-o buclă de feedback continuă. Dorința iresponsabilă de expansiune, fără respect pentru ce ne înconjoară, reflectă de fapt o profundă deconectare de propriile noastre nevoi, care în realitate nu sunt niciodată în conflict cu cele ale planetei.

Așadar, o abordare holistică a acestei triade - corp/minte/mediu, este tema principală a ediției din acest an, în jurul căreia vor fi organizate o serie de evenimente speciale și proiecții tematice urmate de discuții. Încercând să surprindem la scară mică complexitatea mediului natural, selecția de filme este gândită ca un ecosistem în sine, toate secțiunile raportându-se într-un fel sau altul la tema ediției și fiind interconectate în diferite feluri.

Astfel, una dintre secțiunile cele mai importante ale festivalului abordează ecologia printr-o serie de filme documentare ce investighează aspecte precum protecția mediului, efectele industrializării și ale urbanizării, responsabilitatea ecologică la nivel individual și colectiv. Aici regăsim câteva dintre cele mai provocatoare documentare precum 'Alb pe alb' și 'A.I. la război' care discută printre altele și relația uneori conflictuală dintre tehnologie și natură. Unul dintre cele mai impresionante studii ale unui dezastru ecologic este și ultimul film al renumitului regizor japonez Kazuo Hara, intitulat 'Minamata Mandala'. Acesta prezintă lupta epică în justiție dintre bolnavii Minamata și statul japonez în căutarea recunoașterii bolii lor - o afecțiune neurologică provocată de otrăvirea cu mercur deversat de un combinat chimic.

În festival se regăsesc și secțiuni ce promovează ecologia minții și a trupului printr-o serie de documentare-portret despre oameni care prin diferite circumstanțe au ajuns să fie alienați de mediul în care trăiesc precum 'Sunt liber' al cineastei franceze Laure PORTIER sau 'Bucolic' semnat de Karol Pałka, dar și prin documentare ce investighează tulburări fizice și psihice specifice precum 'Penelope, dragostea mea' a cărei regizoare Claire DOYON se va afla și la București pentru a răspunde întrebărilor spectatorilor. Pentru că una dintre cele mai urgente probleme ecologice este dispariția solului fertil, abordarea temei ecologice are un focus special pe regenerarea solului și relația omului cu pământul.

Pe lângă acestea, festivalul include și alte secțiuni pe teme legate de drepturile omului, precum migrație, justiție, diversitate, toleranță, muncă, care se suprapun parțial cu tema ediției. Vom analiza efectul schimbărilor climatice asupra procesului de migrație, modul în care justiția ne poate ajuta în reglementarea unui sistem economic sustenabil și impactul pe care îl au diferite munci și activități economice atât asupra mediului, cât și asupra sănătății noastre fizice și mintale. Evenimentele conexe reflectă tema principală a festivalului, fiind interactive și interdisciplinare și raportând problema mediului la sfera personală, prin promovarea dezvoltării unei conștiințe și identități globale, menite să cuprindă nu doar individul, ci tot ecosistemul care îl susține.

Prin selecția de filme documentare și evenimentele conexe care le acompaniază, dorim ca în această ediție să contribuim la dezvoltarea unui trai mai blând, în armonie cu noi înșine și cu natura din care facem parte", a declarat Monica Stan, director artistic al festivalului One World Romania.