Serialele nordice „noir” sunt speciale și prin peisajele de iarnă din scenografia lor specifică: munți înzăpeziți, perspective aeriene ale unor fiorduri înghețate, păduri virgine sub nămeți, sloiuri plutind pe râuri întunecate. O primăvară numai bună pentru călătorii în lumea splendidă a iernii, fără a părăsi confortul canapelei sau fotoliul – dar puteți porni aerul condiționat pentru a intra în atmosferă.

OccupiedFoto: Netflix

Occupied (2015; Norvegia, Suedia)

Un thriller politic de o actualitate înspăimântătoare, despre un viitor apropiat în care SUA nu mai sunt dependente de petrol din import, iar Uniunea Europeană este în plină criză energetică. Cu acceptul UE, Rusia invadează „cu blândețe” Norvegia (unde un guvern „verde” a decis să oprească extracțiile de petrol și gaze din Marea Nordului) și instalează un guvern „din umbră” care preia controlul țării. Scenariul și evoluția personajelor sunt remarcabile, mai ales prin conflictul dintre opțiunile de a se opune rușilor sau de a-i servi din necesitate. Serialul a stârnit mânia Rusiei, al cărei ambasador a amenințat vehement cu deteriorarea relațiilor dintre state, deși producătorii au insistat că totul este ficțiune pură. Din nefericire, realitatea pe care o trăim a depășit cu ferocitate orice imaginație...

Sorjonen (2016, Finlanda)

Filmat imediat la nord de Helsinki, „Sorjonen” abundă în fiorduri înzăpezite și păduri fantomatice, iar toată lumea pare a trăi în case și apartamente elegante cu interioare minimaliste cu șic scandinav. Serialul are în centru un detectiv sclipitor, dar cu mari probleme de comunicare și adaptare socială, Kari Sorjonen, cunoscut pentru memoria sa fotografică și rezolvarea cu succes a unor cazuri aparent imposibile. Iar seria este bogată în subiecte întortocheate și aproape implauzibile, printre care un criminal în serie a cărui armă preferată este anestezia, un ticălos care urmărește să otrăvească rețeaua de apă a orașului și un ucigaș care-și capturează victimele într-un cort pentru pescuit la copcă.

Trapped (2015, Islanda)

Vremea este un personaj în „Trapped”. Primul sezon are loc după un viscol care provoacă o avalanșă și practic izolează (de aici și titlul) un orășel, obligând mica echipă de polițiști locali să se descurce în absența întăririlor de la Reykjavik care nu pot veni. Brutala tundră arctică, rare apariții ale soarelui și personaje tipice de oraș mic se derulează pe ecran. Un detectiv cam șifonat, proaspăt divorțat și partenera sa cu o expresie permanent acră și sardonică sunt în centrul atenției.

Karppi (2018, Finlanda)

Detectiva Sofia Karppi (Pihla Viitala, foto) revine în înghețatul Helsinki de la Hamburg, la două luni după moartea soțului în împrejurări pe care vrea să le deslușească. Împreună cu Nurmi, un partener nou și neexperimentat (dar atrăgător), se confruntă cu cazul uciderii unei tinere, cu legături care duc la o puternică firmă de construcții. Îi va distruge din nou viața această misiune în care se declanșează o serie de evenimente neobișnuite? Iar Karppi, o mamă singură, dezvoltă o relație complicată cu Nurmi, de la animozitate inițială la ceva mult mai adânc și dureros – poate chiar dragoste.