Amazon a anunțat joi că a parafat achiziția studioului MGM de la Hollywood, la două zile după ce autoritățile europene de reglementare au spus că „tranzacția nu va reduce semnificativ concurența ” pe piețele vechiului continent.

Leo, al doilea leu de la MGMFoto: Wikipedia

Gigantul comerțului anunțase tranzacția din luna mai, a doua mare achiziție după cea a rețelei de supermarketuri Whole Foods cu 13,7 miliarde în 2017. Scopul este de a face Amazon Prime Video un concurent și mai puternic pentru platformele de streaming Netflix și Disney +.

Amazon s-a lăudat pe blog cu achiziția, spunând că MGM are în portofoliu peste 4.000 de filme, 17.000 de episoade de seriale și premii care „vor contribui la efortul lui Amazon Prime Video și Amazon Studios de a oferi o gamă diversă de opțiuni pentru divertisment”.

Într-adevăr, fiind unul din cele cinci mari studiouri de la începuturile Holywoodului, MGM are un catalog uriaș de filme și producții tv, care datează începând din 1924. Printre ele se numără francize profitabile ca „James Bond” și „Rocky”, precum și filme clasice ca „Pe aripile vântului” și „Vrăjitorul din Oz”.

În deceniul de când MGM și-a declarat falimentul, studioul a fost în proprietatea mai multor fonduri de investiții și holdinguri, care au ajuns la decizia de a vinde activele. Mulți cumpărători potențiali au fost alungați de prețul uriaș, dar Amazon a văzut în mod evident o mare valoare a achiziției.

Studioul va fuziona cu Amazon Prime Video și Amazon Studios, dar nu se cunosc încă detalii. Un reprezentant de la Amazon a dat asigurări că nu sunt anticipate schimbări la proiectele de la MGM aflate în lucru, nici nu se intenționează ca tot repertoriul studioului să devină conținut exclusiv pe Prime Video.

De asemenea, „nu există planuri de a face schimbări la franciza James Bond”, probabil cel mai valoros activ de la MGM și cel mai notabil aspect al afacerii. Cum „No Time To Die” a fost cântecul de lebădă al lui Daniel Craig, Amazon va prelua noua eră a lui 007 distribuind în rol alt actor.

Dar se pare că controlul creativ va rămâne în mare parte pe mâinile lui Eon Productions și ale vechilor producători Barbara Broccoli și Michael G. Wilson.

Pe lângă francize ca James Bond și Creed, care vor rămâne probabil producții lansate în sălile de cinematograf, Amazon va urma evident să-și amplifice oferta pentru streaming.

Pe lângă vastul catalog de filme clasice, „Povestea slujitoarei”, „Fargo” și „Vikingii” sunt doar câteva seriale care sunt acum ale lui Amazon. Iar noua eră Amazon-MGM este doar la început.

Surse: ABC News, Screen Rant