Sfârșitul ”Fight Club”, celebrul film creat de David Fincher din 1999, a fost modificat în China, stârnind indignarea fanilor, scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cinefilii din China au observat la sfârșitul săptămânii trecute că pelicula cu Brad Pitt și Edward Norton, disponibilă de curând pe platforma de streaming Tencent Video, a fost ”coafată” astfel încât să dispară mesajul anarhist și anticapitalist care a făcut din film un succes mondial.

În scenele finale ale originalului, personajul lui Norton, Naratorul, își ucide alter ego-ul imaginar Tyler Durden - interpretat de Pitt - și apoi privește cum explodează mai multe clădiri, sugerând că planul personajului său de a distruge civilizația modernă este în curs de desfășurare.

Noua versiune din China are o abordare total diferită.

Naratorul îl ucide în continuare pe Durden, dar scena cu clădirile care explodează în serie este înlocuită cu un ecran negru pe care este postat mesajul: "Poliția și-a dat seama rapid de întregul plan și i-a arestat pe toți criminalii, reușind să împiedice cu succes explozia bombei".

Se adaugă apoi că Tyler - o născocire a imaginației Naratorului - a fost trimis la un "azil de nebuni" pentru tratament psihologic și a fost ulterior externat.

Noul final în care statul triumfă a stârnit indignarea multor spectatori chinezi - mulți dintre ei văzând anterior versiuni piratate ale versiunii nealterate a filmului.

"Este prea revoltător", a comentat un spectator pe Tencent Video. "Nu doar șterg scene, ci adaugă și la scenariu", a scris un utilizator pe platforma de socializare chineză Weibo.

Cum arată, de fapt, finalul peliculei:

Nu este clar dacă cenzorii guvernamentali au cerut acest final alternativ sau dacă producătorii filmului original au făcut modificările. Tencent nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Studiourile de la Hollywood lansează adesea versiuni alternative în speranța de a trece de obstacolele cenzurii de la Beijing și de a avea acces la milioane de consumatori chinezi.

În 2019, mai multe scene din filmul "Bohemian Rhapsody" care făceau referire la sexualitatea lui Freddie Mercury - o parte esențială a biografiei sale - au fost eliminate la lansarea în China.

Sub conducerea președintelui Xi Jinping, autoritățile chineze au făcut presiuni pentru a epura societatea de elementele considerate nesănătoase, inclusiv scene din filme, seriale și jocuri video.