Un film regizat de autorul atâtor „clasice” marcate de violență și limbaj obscen ca „Taxi Driver”, „Raging Bull” sau „Goodfellas” nu este alegerea evidentă pentru divertisment în familie. Dar materialul-sursă al acestui film fermecător din 2011 (lansat de Thanksgiving!) al lui Martin Scorsese este centrat pe alta din obsesiile lui: istoria cinematografului, după cum a explicat pe larg în The New York Times Magazine.

Ben Kingsley în „Hugo”Foto: YouTube

Este versiunea cinematografică a romanului grafic „The Invention of Hugo Cabret” de Bryan Selznick despre un orfan de 12 ani care locuiește în interiorul unei gări din Parisul anului 1930. Hugo (Asa Butterfield) unge și întreține ceasurile din gară în timp ce păstrează un secret magnific: un automat mecanic umanoid stricat și un carnet de note, lăsat de tatăl său (Jude Law) cu instrucțiuni incomplete de a-l aduce la viață.

Asa Butterfield și Jude Law (Captură You Tube)

Întâlnirea cu un înăcrit negustor de jucării și fina acestuia (Chloë Moretz) îl duce pe Hugo în lumea unui adevărat magician și bunic al filmelor științifico-fantastice, George Méliès (Ben Kingsley). Explorând această neașteptată legătură a băiatului, Scorsese îmbină o povestire caldă și sinceră cu istoria filmului. Dar nu-i va plictisi pe copii, mulțumită scenelor generoase de comedie cu accente fizice (la care contribuie copios Sacha Baron Cohen), efectelor uimitoare și magiei.

„Reconfortant”, „epic” și „copii” – așa îl recomandă și Netflix.