Stephen Sondheim, legendă a comediei muzicale americane şi textier al „West Side Story'”, a murit vineri la vârsta de 91 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt, scrie AFP citată de News.ro.

Stephen Sondheim (sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

Avocatul său, F. Richard Pappas, a anunţat The New York Times că Stephen Sondheim s-a stins la domiciliul său din Roxbury, în statul Connecticut, după ce a sărbătorit Thanksgiving (Ziua Recunoștinței) cu prietenii săi.

Format de tânăr de maestrul comediei muzicale Oscar Hammerstein („Show Boat”), Stephen Sondheim a fost angajat la doar 25 de ani să scrie textul pentru clasicul „West Side Story”, primul său spectacol pe Broadway, mai târziu adaptat pentru ecran.

Născut la 22 martie 1930, la New York, el a fost considerat drept unul dintre cei mai mari compozitori de comedie muzicală şi a fost perceput intelectual de gen, pentru că prefera teatrul de artă divertismentului atât de răspândit pe Broadway.

A lucrat în special la „Sweeney Todd”, „Gypsy”, „Sunday in the Park with George”, „A Little Night Music”, în calitate de compozitor sau textier. De-a lungul carierei sale, acest gigant al Braodway-ului a câştigat opt premii Grammy, la fel de multe Tony, un Oscar şi un premiu Pulitzer.

Stephen Sondheim, ai cărui părinţi au lucrat în modă, a fost pasionat de teatrul muzical din copilărie. După ce a lucrat în televiziune sau a scris cuvinte încrucişate pentru New York Magazine, datorită „West Side Story” a dobândit gloria.

În 2015, Barack Obama, pe atunci preşedinte al Statelor Unite, i-a atribuit medalia prezidenţială a Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă. „Stephen a reinventat comedia muzicală americană”, a spus Barack Obama. „Muzica sa este atât de frumoasă, cuvintele atât de exacte încât chiar şi atunci când expune imperfecţiunile vieţii de zi cu zi, le transcende”.

„Să-i mulţumim Domnului că Sodheim a trăit până la 91 de ani şi a avut timp să scrie o muzică atât de minunată şi texte excelente! Să se odihnească în pace”, a salutat Barbra Streinsand, simbol al cântecului, într-un mesaj pe Twitter alături de o fotofrafie cu ei doi.

Actriţa şi cântăreaţa Anna Kendrick a deplâns o „pierdere teribilă”. „Să interpretez operele sale a fost unul dintre cele mai mari privilegii ale carierei mele”, a reacţionat ea pe Twitter. Actorul Hugh Jackman şi-a exprimat recunoştinţa. „Din când în când, cineva schimbă fundamental un gen artistic complet. Stephen Sondheim era o astfel de persoană”.

Cu câteva zile înainte de moartea sa, respectatul artist a spus într-un interviu pentru The New York Times că a fost „norocos”, încântat să-şi vadă spectacolele jucându-se de multe ori.