Lansat în februarie, este filmul care a prezis succesul lui Squid Game/Jocul calamarului, care a adunat 111 milioane de vizualizări în lume. Space Sweepers/Gunoierii spațiali este un film la scară vastă, cu o narațiune ambițioasă și suprinzător de multilingv. Cele mai multe filme sunt făcute pentru o anumită vârstă sau țară, dar Space Sweepers este aici pentru toată lumea, scrie Inverse.

Space SweepersFoto: Netflix

Filmul urmărește un grup de „gunoieri ai spațiului” – pirați interplanetari – într-o lume în care Pământul este plin de poluare și elitele trăiesc într-o stație orbitală în jurul Pământului. Discriminarea este evidentă, cei bogați privindu-i la propriu de sus pe cei săraci.

Gunoierii spațiului o duc bine jefuind epave din spațiu, dar la un moment dat dau peste o pradă prețioasă: o fetiță numită Dorothy, cu puteri uriașe. Nu-i de mirare, pentru că Dorothy este un robot umanoid căutat de Gardienii Spațiului.

Pe când ei încearcă să profite și să ceară o recompensă, fetița se strecoară în inimile grupului și aduce la lumină secrete întunecate, atât ale grupului, cât și ale propriei origini.

În vreme ce discriminarea și inegalitățile economice sunt explorate și în Squid Game, și în Space Sweepers, o altă temă este prezentă subtil în ambele: dragostea unui tată singur pentru fiica lui.

Dorothy și Captain Jong (Foto: Netflix)

La fel cum Gi-hun intră în Jocul calamarului pentru a câștiga banii care să-i asigure rămânerea lângă fiica sa, două personaje din Gunoierii spațiali fac mari eforturi ca să-și salveze fiicele. Chiar și interacțiunile lui Dorothy cu echipajul pun în lumină importanța familiei găsite, fie pentru fostul baron al narcoticelor care este de fapt un mare blând, fie pentru robotul umanoid cu față și voce feminine.

Împletind aceste emoții cu valori adevărate, moralitate și mai multe limbi decât puteți număra, Space Sweepers este o reușită a lui Netflix. Așa că, dacă ați terminat Squid Game, de ce să nu petreceți ceva timp cu niște gunoieri spațiali?