Credeți sau nu, actorul Clint Eastwood și regizorul trilogiei ”Dollars”, Sergio Leone, n-au avut de fapt nicio conversație directă când filmau westernurile clasice, care au creat un gen legendar. Bariera de limbă a fost de vină.

Clint EastwoodFoto: Captura video

Trilogia nu se numește degeaba „westernuri-spaghetti”. Leone era italian și vorbea foarte prost engleza. Eastwood a acceptat trilogia turnată în Italia, dar nu vorbea aproape deloc italiana la acea vreme. Cei doi comunicau prin semne cu mâna sau printr-un interpret.

„Sergio știa prea puțină engleză. Iar eu nu vorbeam italiana atunci”, a povestit Eastwood pentru „The Independent”. Actorul își amintește cu mult drag de autorul italian. „Așa că ne-am adunat cu un interpret când am venit la Roma. Iar prin traducător - și multe semne din mână – am reușit să ne înțelegem”.

În ciuda barierei de limbă, Eastwood și Leone au avut un parteneriat de succes. Regizorul i-a încredințat actorului crearea personajului, chiar și până la costumație. Deși Leone îl angajase pe Eastwood pentru că nu costa mult, cei doi au cunoscut succesul când filmul a dat lovitura. După „Pentru un pumn de dolari”, Leone l-a mai chemat pe actor de două ori ca să-și completeze trilogia.

Eastwood își amintește regizorul ca fiind foarte vizual. Prin film și cameră, el știa adesea exact ce voia Leone să facă.

„Sergio a fost vizual de la bun început”, își amintește Eastwood. „Avea o abordare interesantă. Lega lucrurile foarte bine. Eram obișnuit cu filmări la scară foarte mică, iar el părea să filmeze scene cu deschidere mult mai largă, ceea ce mi-a plăcut. Era un mare admirator al lui John Ford, oamenilor le plăcea. Voia să fie un regizor al dimensiunii, dacă pot să spun așa. Dar am fost foarte uimit că Sergio n-a fost foarte prolific după aceea”.

În ceea ce privește timpul liber, Eastwood nu-și amintește vreo stângăcie din cauza barierei de limbă. Spune că Leone era un tip foarte simpatic și că obișnuiau să atace prânzuri copioase în timpul producției.

„Și-i plăcea să mănânce. Iubea mâncarea”, spune Eastwood. „În prima zi de lucru, filmam într-un studio în afara Romei și ne-am așezat pentru prânz. Am mâncat enorm. Spaghetti. Îmi plac spaghetti, așa că m-am îndopat. Și apoi s-a servit vin. Toată lumea bea vin. Așa că mi-am spus: bine, beau și eu câteva pahare. Apoi ne-am întors la lucru și deodată mi-am dat seama: n-am să fiu capabil să fac asta. Pentru prima sau primele două ore după prânz, totul a cam fost făcut cu încetinitorul”. (The Outsider)