Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

de Răzvan Băltărețu     HotNews.ro
Duminică, 29 noiembrie 2020, 12:44


Netflix-The-Queens-Gambit
Foto: Netflix
Șahul e un joc milenar, dar în vremea internetului pare depășit și, la o adică, plictisitor. Sau părea, până când Netflix a dat drumul pe stream serialului Queen’s Gambit. Dintr-o dată, șahul a redevenit important, relevant și de practicat. Serialul, deocamdată, e scânteia unui fenomen. Va rezista?

Pe 23 octombrie, Netflix a pus pe rețea serialul Queen's Gambit. În mai puțin de-o lună, producția a devenit un fenomen global. Uite niște cifre ca să-ți dai seama ce-a însemnat: a devenit în perioada asta cea mai urmărită serie limitată din istoria Netflix. Totodată, cartea care a stat la baza seriei a intrat pe lista The New York Times bestseller la 37 de ani de când a fost publicată.

La fel de relevant e și că au explodat căutările despre șah pe Google. E un vârf nemaivăzut în ultimii nouă ani. Nu în ultimul rând, Netflix susține că au crescut căutările pentru seturi de șah pe eBay cu 250%, iar platformele cu jocuri online văd creșteri similare pentru acest joc. Fără îndoială vorbim de un fenomen.

Cifrele Netflix sunt la fel de impresionante. În mai puțin de-o lună, 62 de milioane de conturi (ceea ce înseamnă că numărul de telespectatori propriu-zis poate fi de două - trei ori mai mare) au văzut seria. Și a fost interes din Rusia până în Hong Kong, din Franța până în Australia.

Și, iată, chiar și în România care a flirtat cu jocul de șah fie prin admirația față de ruși, fie prin încântarea că-i un sport al minții și, deci, unul pe care ar trebui să-l practice orice elev.


Știi că un film sau serial e de succes în perioada modernă când generează meme. Iată un exemplu din România, dar e un “sport” care se practică la nivel internațional

Ca să nu mai zic că și în România am avut un fenomen similar, chiar dacă la dimensiuni mult mai reduse. E momentul din filmul Liceenii (1986), când personajul Oanei Sârbu spune: “Mihai, n-am știut că tu joci șah!”. Oare un film similar, în 2020, ar fi avut impactul pe care Queen’s Gambit l-a avut? Posibil, dacă povestea personajelor principale s-ar fi concentrat mult mai mult pe șah și mai puțin pe viața de liceean.

În fine, istoria s-a scris în cazul României. Acum se scrie și rescrie cea a șahului.Cu un optimism din cale afară, profesioniști din șah ca Garry Kasparov cred și speră că serialul va pune sportul acesta pe steroizi. Astfel, povestea copilului-minune fictiv Beth Harmon ar trebui să dea generației actuale un idol proaspăt către care să se uite. Mai mult, Beth ar putea servi drept un model motivațional pentru milioane de fete din întreaga lume că, iată, se poate reuși chiar și într-o lume presupus a bărbaților. Eu sunt mai puțin optimist.

Ce se întâmplă în Queen’s Gambit (pe repede-nainte și cu câteva spoilere)
În tușe groase, serialul bifează la toate capitolele relevante: geniul care reușește, indiferent de provocări; copilul rămas al nimănui care-și găsește un rost în lume; omul care se pune cu sistemul și învinge; întrecerea Statele Unite ale Americii vs. URSS; povești de iubire mai mult sau mai puțin copilăroase; fărădelegile care au un scop înălțător; prieteniile sunt importante și te pot ajuta când ești în groapă; oricând ai succes se găsește cineva să te paraziteze.

Firul roșu e condus de la început până la sfârșit de Beth Harmon, o fetiță rămasă orfană care găsește într-un beci al orfelinatului chemarea vieții ei: șahul. Dar n-o găsește de capul ei, ci datorită domnului Shaibel, un om blazat care mai găsește frumusețe în viață doar prin geniul unui copil care îl bate la șah.

De-a lungul celor șase ore și jumătate din acest serial sunt o mulțime de momente în care te poți regăsi în Beth. E omul neînțeles, e omul singuratic și singur, e omul care se pricepe la ceva și transformă acel ceva în magie pură.

Este, totodată, ceea ce am vrea să fim cu toții: un pachet de ambiție, inteligență și încăpățânare în fața căruia nimic nu rezistă, nici chiar URSS sau incredibilul sistem sovietic de-a trata oamenii ca pe niște mașinării. În competiția finală, când Beth a reușit să-i bată pe toți, ajunge în fața celor mai mari jucători. Rând pe rând îi domină.

Înaintea meciului final se bucură de ajutorul prietenilor ca să aibă toate șansele de-a le arăta sovieticilor că poți avea o mașinărie, dar omul tot e mai priceput, mai determinat și mai inteligent decât orice strategie de stat. În fine, finalul e un mix între propaganda american și încrederea în individ, iar propaganda putea lipsi.

Ai în șapte episoade și șase ore și jumătate șanse de-a urmări o poveste frumoasă: Beth Harmon, în ciuda tuturor problemelor (copil, orfană, femeie, chiar și săracă la începutul adolescenței) reușește. Ceea ce-i de dorit pentru noi toți, iar dacă acest serial poate fi un strop de motivație atunci să fie primit.

Unde începe ficțiunea și unde se oprește realitatea?
The Queen’s Gambit e o carte publicată în 1983 și scrisă de Walter Tevis. Acțiunea se derulează în anii ‘50 - ‘60 în SUA. Beth e un personaj ficțional, dar Tevis susține că pentru ea s-a inspirat de la maeștri ca Bobby Fischer, Boris Spassky și Anatoly Karpov. Despre jocul acestora autorul a spus că reprezintă o reală încântare pentru toți ceilalți pasionați de șah.

Peste talentul marilor maeștri, care poate fi cuprins doar prin poezie și metafore, autorul a pus un pic de bagaj uman: dependența de medicamente. Beth folosește, în serial, ceva numit Xanzolam. În realitate nu există, dar e similar cu Librium (clordiazepoxidă). Tevis i-a dat personajului său așa dependență, pentru că el a fost dependent de medicamente din cauza unei boli.

În apărarea șahului, independent de personajele din serial, meciurile sunt reale. De exemplu, cel contra lui Harry Beltik din Kentucky e bazat pe un meci din 1955 derulat în Riga, Letonia. Dar până la final serialul depășește cartea. Ultimul meci e inspirat de unul derulat în 1993 în Biel, Elveția.

Dar uite și un fapt istoric interesant. Meciul contra lui Benny Watts e adus din realitatea celui jucat în 1858 la Paris. Astfel, în timp ce personajele sunt mai mult sau mai puțin reale, șahul e luat în serios. Producătorii au lucrat, de exemplu, cu Bruce Pandolfini, campion și considerat, în SUA, drept unul dintre cei mai buni profesori de șah. Acestuia i s-a alăturat însă și Garry Kasparov, posibil cel mai cunoscut jucător de șah din întreaga lume.

Poate că a ajuns așa legendă și datorită unei provocări neobișnuite. În 1996 și 1997, Kasparov a jucat contra unui computer. Sigur, era cel mai puternic computer la acel moment (și mult mai slab decât computerele superputernice ale momentului), iar omul a reușit să bată siliciul. Dar și siliciul a bătut la rândul lui.

În fine, IBM prin Deep Blue și Kasparov au intrat în istoria tehnologiei, șahului și inteligenței umane. Așa că era nevoie și de Kasparov drept consultant într-un serial în care mintea lui Beth pare că funcționează, uneori, ca un supercomputer.

Mai există o nuanță reală care încă-i puternică în prezent: sexismul șahului. Dacă îl vezi nu ca pe-un joc, ci ca pe-un război la scară mai mică și jucat pe pătrate alb-negre, atunci șahul încă nu-i inclusiv. Cel puțin pentru perioada modernă pare depășit și deloc pregătit să se racordeze la realitate. Poate și de aceea avem serialul Queen’s Gambit. Netflix insistă de câțiva ani buni să ofere conținut inclusiv, să arate și cealaltă față a monedei și să se asigure că, la nivel individual, oamenii se pot regăsi în producțiile sale.

Ca un arc peste timp, serialul îl contrazice pe Bobby Fischer. În 1963, acesta a spus că femeile sunt jucătoare proaste de șah, pentru că nu sunt prea inteligente (sau la fel de inteligente ca bărbații). Dacă judecăm afirmația lui pentru acea perioadă, are câteva valențe de adevăr. Era perioada post-război, când femeile au fost readuse în bucătărie și retransformate în casnice, după ce au muncit cot la cot cu bărbații în uzine ca să câștige războiul. Limitarea accesului femeilor la șah, și în numeroase alte domenii, a fost făcută și e făcută, cel mai des, prin discriminare pe bază de gen.

În 2020, afirmația lui Fischer pare extrem de stupidă și deloc utilă cuiva, dar trebuie judecată în anii ‘60. Autorul Walter Tevis a vrut prin romanul său să susțină mișcarea feministă și să arate că și femeile pot juca șah, ba chiar la un nivel mare. A făcut asta la aproape 20 de ani după afirmația lui Fischer. Iar acesta e momentul în care ai putea spune: “dar stai, au fost femei de succes în șah, femei reale, nu inventate”. Da, au fost.

Geniile feminine din șah (reale, de data asta)Uite ce frumos e internetul. Vedem un serial pe Netflix și îl putem completa cu informații reale. Și iată fragmentul de realitate: surorile Polgar. Pe 22 noiembrie, Zsuzsa Polgár (acum cunoscută mai mult sub numele Susan) a publicat pe Facebook un mesaj despre șah:

“În adolescență (când eram deja #1 în lume), concuram într-o competiție europeană puternică (unde erau aproape doar bărbați). În timpul cinei (când eram vreo 10 oameni la masă), unul dintre bărbații din top 10 la nivel mondial (el era din URSS - n.r.) mi-a zis: «femeile trebuie să stea în bucătărie și dormitor, nu la tabla de șah».”


Zsuzsa Polgár în timpul unui meci de șah

Surorile Polgár au fost fenomenul feminin real din lumea șahului. În 1991, Susan a devenit mare maestră. La 15 ani jumate, aproape, Judit Polgar a devenit cea mai tânără mare maestră și l-a detronat pe Bobby Fischer (i-a doborât recordul cu 33 de zile). În 1989, Sofia Polgar a câștigat un turneu de la Roma cu un scor de 8,5 din 10. Avea 14 ani și performanța aceea a fost a cincea cea mai bună din istoria șahului.

Reușitele lor, intrate în istorie, sunt rezultatul unui gând important. László Polgár, tatăl lor, a vrut să vadă dacă le poate transforma în genii. Și i-a reușit. A ales șahul, pentru că poate fi practicat la orice vârstă și nu necesită aptitudini fizice. Familia Polgar a devenit și subiectul mai multor documentare. Unul dintre ele este The Polgar Variant din 2014. Mai jos ai My Brilliant Brain despre Susan Polgar.Ca ele mai sunt și alte campioane, cum ar fi: Vera Mencik – 1927-1944; Liudmila Rudenko – 1950-1953; Elizaveta Bîkova – 1953-1956, 1958-1962; Olga Rubțova –1956-1958; Nona Gaprindașvili – 1962-1978; Maia Ciburdanidze – 1978-1991; Xie Jun – 1991-1996, 1999-2001; Susan Polgar – 1996-1999; Zhu Chen – 2001-2004; Antoaneta Stefanova – 2004-2006; Xu Yuhua – 2006-2008; Alexandra Kosteniuk – 2008-2010; Hou Yifan – 2010-2012, 2013-2015, 2016-2017; Anna Ushenina – 2012-2013; Maria Muziciuk – 2015-2016; Tan Zhongyi – 2017-2018; Ju Wenjun – 2018-prezent.

Cu ce rămânem după Queen’s Gambit și povești ca ale surorilor Polgar?Sunt oameni necăjiți că, iată, poveștile reale nu au trecere să fie seriale și chiar să aibă următoarea generație niște modele puternice. Posibil că povestea surorilor Polgar sau poveștile altor femei care au jucat și devenit campioane la șah ar fi bune. Dar, deocamdată, avem un roman american, o producție Netflix și un personaj ficțional care poate fi tot ceea ce vrei.

Acesta e avantajul lui Beth Harmon în fața realității: ea poate fi și dependentă de pastile, și de tutun sau alcool. Poate bate toți giganții șahului și poate fi adulată de poporul rus, pentru ca mai apoi să se plimbe nestingherită pe străzile Moscovei în timpul Războiului Rece de parcă e într-un city break.

Beth e o poveste în care poți crede sau nu. Mai la început ziceam că eu nu-s optimist că poate pune șahul pe steroizi. Vorbim acum de serial, pentru că-i proaspăt și pentru că personajul principal n-are decât mintea ca să treacă peste toate greutățile și să reușească. Ceea ce ne-am dorit cu toții pentru noi. Kasparov ar vrea ca șahul să fie ca pe vremea lui. Și șahul n-a dispărut nicăieri, doar că societatea a mers înainte.

Pentru 2020, acesta e un serial perfect: lent, uman, despre aptitudinile individului în fața sistemului (pe care îl și pune la pământ). Șahul, chiar și într-un serial despre șah, e în plan secund. Nu știu dacă e bine sau rău, dar cu siguranță e bine dacă te-a prins un pic febra să joci. Rău n-are cum să facă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.29741 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  ... (Duminică, 29 noiembrie 2020, 14:42)

  tirolez [utilizator]

  Sahul implica o mare putere de memorare si multa munca, s-a dus perioada lui romantica de mult timp. Copiilor le foloseste , atat timp cat nu nimeresc vreun antrenor care ii pune sa memoreze deschideri mult prea repede in dezvoltarea lor. Si atmosfera de la turnee e foarte frumoasa, pacat ca la nationala deja de pe la 16 ani raman foarte putini participanti, atat la fete cat si la baieti. Cei mai multi se lasa dupa ce ajung la gimnaziu, din pacate.
  Ar fi bine sa devina o moda, impresia mea e ca scolile de sah de la noi au fost foarte afectate de pandemie.
 • -15 (43 voturi)    
  mai nou filmul bate viata (Duminică, 29 noiembrie 2020, 16:09)

  dessik [utilizator]

  Din pacate acest film este in primul rand propaganda feminista si mai apoi orice altceva. Am vazut doar trailer-ul, si nu am vazut nici ungram de sah acolo in afara de niste scene cu piese rasturnate pe tabla.

  Nu inteleg de unde a luat actrita asta note asa de mari la acting. In fiecare scena face numai mutre de piti. Uitati-va la niste poze cu sahiste sa vedeti ce fetze inocente de copil au alea. Macar partea asta putea fi inspirata din realitate.

  Vreau sa ma fortez sa vad macar un episod, doar din pasiunea pentru sah. Desi anticipez ca o sa ma apuce niste junghiuri.
  • +11 (27 voturi)    
   si toti ne-am nascut... (Duminică, 29 noiembrie 2020, 17:09)

   Robin_W [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   critici de film, ba chiar mai mult, putem judeca un film de peste 6 ore printr-un trailer de 2 minute!

   Un sfat calduros: daca ai prejudecati, NU TE UITA!
  • +12 (28 voturi)    
   Critică de trailer. (Duminică, 29 noiembrie 2020, 17:19)

   anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   Eu te cunosc doar din comentariul ăsta și nu înțeleg cum ai învățat să scrii.
  • +10 (22 voturi)    
   Ai vazut doar trailerul (Duminică, 29 noiembrie 2020, 18:09)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   si deja ai ajuns mare critic, loooool!!!
  • +6 (16 voturi)    
   am inteles (Luni, 30 noiembrie 2020, 11:33)

   YamamotoIsoroku [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   Propaganda feminista zici...un roman neaos ca mai toti rusii (vezi articol) care vad rostul femeilor doar in bucatarie sau in dormitor
  • +9 (17 voturi)    
   pasiunea pentru hate, mai degrabă (Luni, 30 noiembrie 2020, 12:35)

   hidroxid [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   acest comentariu îmi amintește de publicul care înțelege doar arta care copiază realitatea. Adică, practic, dacă pictezi ceva trebuie să arate exact ca-n realitate, când compui ceva trebuie să expună exact ce se întâmplă în realitate, etc.
   Acest film artistic, ca oricare altul în lumea asta, este o interpretare. Nu un documentar.

   De ce să ceri unui film artistic să fie așa cum te aștepți, așa cum percepi tu realitatea și cum ți se pare ție corect să arate?

   Pe de altă parte, un film artistic comercial poate fi consumat doar prin decizie/alegere proprie. De aceea, argumentul că ar fi propagandă feministă cade.

   Totuși, să presupunem că este, atunci:
   conform dex, feminism = Mișcare socială care urmărește obținerea egalității în drepturi a femeilor cu bărbații, în toate domeniile de activitate. 2 Doctrină care militează pentru emanciparea femeii și extinderea drepturilor ei.
   Îmi puteți explica de ce folosiți acest cuvânt ca și cum ar fi ceva rău? Cu ce vă ofensează, deranjează feminismul? Ce anume din această mișcare vă amenință?
   • -4 (10 voturi)    
    Fictiunea modifica perceptia care "face" realitate (Luni, 30 noiembrie 2020, 20:49)

    animatron [utilizator] i-a raspuns lui hidroxid

    Productiile literare care sunt brodate "fictional" in jurul unui eveniment/personaj istoric real nu au niciodata pretentia sa se numeasca "biografii"/"monografii".

    Romanele istorice sunt fictiuni, nu analize academice si nici nu au pretentia asta, sunt pe alte rafturi de librarie decat cartile pentru studii universitare.

    Industria cinematografica sa stiti ca avea aceasta onestitate candva si la inceputul filmelor mai vechi veti vedea avertismente asupra "caracterelor si evenimentelor care nu corespund realitatii".

    De catva timp, industria de la Hollywood a devenit o masina de propaganda "artistica" cu agenda zisa "liberala' (in sensul american, de stanga progresista).

    E lasat deoparte respectul pt o minima acuratete istorica iar spectatorii nu sunt catusi de putin avertizati la inceput de spectacol.

    Foarte ipocrit, aceste avertismente au devenit acum obligatorii la Hollywood doar cand e vorba de filme artistice din perioade "rasiste" sau "coloniale".

    Dovada ca Hollywood-ul poate face clar, de la inceput, o distinctie intre "istorie" si "fictiune" si poate avertiza audienta daca se vrea.

    Acum nu se vrea pt ca publicul zis "tanar" e "formatabil" cultural, e putin informat si putin educat, are tendinta sa confunde realitatea cu fictiunea.

    Avem domni afro-americani in frac si joben intr-o Europa pretins victoriana (unde chiar si albii saraci erau discriminati, nu mai zic de negri) sau "printese spaniole" africane intr-un imperiu spaniol colonialist de ev mediu (situatii absurde).

    Ce rost are sa distorsionezi si sa pervertesti informatia istorica reala ce ar putea fi foarte utila tinerilor care se uita la un film "istoric" ?

    Obiectivul e rescrierea Istoriei si e unul asumat fara jena de stanga americana, trecutul care "deranjeaza" trebuie "indoit" (bend) pana corespunde cu "corectitudinea politica" actuala, pana serveste "cauza" unei propagande ideologice de egalitarism, anti-rasism, etc.

    Arta "serveste" revolutia, contra monarhiei si a "fascistei" Tatcher.
   • -1 (1 vot)    
    Tu si definitiile (Miercuri, 2 decembrie 2020, 11:43)

    Alnivol [utilizator] i-a raspuns lui hidroxid

    Conform dex si comunismul e o binefacere. Si Correa de Nord e o republica democrata.
    Feminismul are la baza ideologie marxista. Nu o zic eu, ci atunci cand intri sa citesti despre teoria feminista iti zic ei ca e de origine marxista. E o ideologie care creeaza antagonism intre barbati si femei. E o reprezentare falsa a realitatii. Nu imi pasa ce pretentii spune acest curent ca are. Baza este complet falsa si neadevarata.
    Vedem clar ca aceasta miscare a facut mai mult rau decat bine. Daca tu nu vezi, e problema ta sincer.
 • -2 (48 voturi)    
  propaganda ideologica (Duminică, 29 noiembrie 2020, 17:55)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  "Limitarea accesului femeilor la șah, și în numeroase alte domenii, a fost făcută și e făcută, cel mai des, prin discriminare pe bază de gen."
  - puteti, va rog frumos, sa dati un exemplu macar de femeie careia i-a forst ingradit acccesul la sah, discriminata pentru ca e femeie?...


  ca sa va citez: "propaganda putea lipsi."
  • -6 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 29 noiembrie 2020, 19:48)

   [anonim] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   • -3 (13 voturi)    
    @polonyca (Luni, 30 noiembrie 2020, 7:05)

    adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui

    Pai sahul e rasist:-D

    # ai piese albe si NEGRE (nu afro americane)
    # albul are MEREU prima mutare


    Ca fapt divers, autorul articolulu nu spune nimic de Elisabeta Polihroniade, mare maestra internationala, dar pomeneste de o intreaga pleiada de rusoaice si chinezoaice.. :-(
  • +2 (14 voturi)    
   propaganda propagata (Duminică, 29 noiembrie 2020, 21:49)

   ananstef [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   de decenii, in sah campionatele oficiale (mondiale, continentale, nationale) sunt "open" si "women", adica orice femeie poate intra in concursul asa zis masculin, sau poate juca in cel doar feminin. discriminare pozitiva fata de barbati.
   apoi din titlu ca geniile sunt banale pana ajung subiecte de serial?!? ce sa mai zici de Fischer care era mare vedeta in state fara sa fie subiect de serial, la fel Kasparov care s-a facut singur maxi faimos, fara hollywood.
  • -3 (23 voturi)    
   re (Luni, 30 noiembrie 2020, 1:39)

   simplex [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   Netflix a luat o bucata din istorie si a inlocuit protagonistul (barbat) cu o femeie care apare bauta si drogata si joaca sah de n-ai mai vazut.

   Pentru mine a fost un serial care arata ca e super fain sa fi usuratica si nesuferita sub pretextul unui intelect nemărginit in sah.

   Daca faci un protagonist atat de incredibil intr-un astfel de joc macar sa fie din realitate nu SF-ul asta.
 • -6 (28 voturi)    
  Daca a vazut doar Trailer-ul, (Duminică, 29 noiembrie 2020, 19:10)

  LuzhinAcademy [utilizator]

  atunci eu il felicit pentru extraordinara lui intuitie. Si eu mi-am dat seama inca de la primul episod, insa m-am sacrificat sa-l urmaresc pana la capat, tocmai pentru a vedea pana unde merge propaganda. Si cat de deformata e de fapt realitatea...

  Interesant este ca "tirolez" stie ce spune si o spune foarte bine, are mare dreptate, pare a fi implicat in lumea sahului autohton; "dessik" are si el dreptate, intr-adevar, nici o fata sau femeie nu se comporta asa cand joaca cu un barbat, e multa concentrare, dar nu denota aroganta sau antipatie fatisa, ca Beth cea din film, care are darul sa te duca la exasperare prin falsitatea rolului ei.
  Pe de alta parte, si "Pacala se intoarce" are dreptate. Femeile nu au fost impiedicate nicicum sa joace sah. Daca nu erau invitate in puternicele turnee masculine, asta se datora faptului ca, orice-ar zice feministele, cele mai bune femei sahiste nu se ridicau la nivelul de joc al barbatilor. Ori, nu poti strica un turneu de un anumit nivel invitand pe oricine acolo. Pe de alta parte, la turneele de tip open au fost mereu binevenite si nu le-a ingradit nimeni niciun acces. Ca peste tot, mai sunt unii sahisti mai misogini carora nu le convine sa joace cu o femeie si isi revarsa nervii in moduri nepotrivite, incercand in acelasi timp sa o intimideze.
  • +4 (12 voturi)    
   It's just a movie man!!! (Duminică, 29 noiembrie 2020, 19:26)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui LuzhinAcademy

   Si sincer, dessik habar nu are cum e propaganda feminista pe bune!!!
   • -4 (20 voturi)    
    evident nu e forma cea mai extrema (Duminică, 29 noiembrie 2020, 21:20)

    dessik [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    nu e star wars level. Dar odata ce te smiorcai ca te intimideaza lumea barbatilor, pute a feminism.
   • -5 (17 voturi)    
    da (Luni, 30 noiembrie 2020, 9:40)

    gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    uite exact cu filme d-astea, sute de filme, se incearca schimbarea lumii. se numeste propaganda si aia mai batrani o detecteaza rapid, deh experienta. o schimbare absolut artificiala. in care valoarea pur si simplu devine rasista si este trimisa undeva in plan secundar, in fata fiind propulsate tot felul de non-valori, simple papusi.
    • +2 (12 voturi)    
     Sigur, lumea se stie, e a Barbatilor (Luni, 30 noiembrie 2020, 16:05)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

     Filme de genul asta le clatina Barbatocratia! Femeile sa stea la cratita, tipic romanesc!
     • -3 (7 voturi)    
      Femeile (Luni, 30 noiembrie 2020, 17:36)

      Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Sa stea unde vor ele.. ca nu le tine nimeni cu forta la cratita
      • +2 (6 voturi)    
       OOO, chiar nimeni??? (Luni, 30 noiembrie 2020, 22:43)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

       Poate nu mai sunt vremurile cand erau tinute cu Forta dar Bullyingul Mental e la mare arta in Romania!
       • 0 (2 voturi)    
        Ce e ala bullying mental? (Miercuri, 2 decembrie 2020, 11:45)

        Alnivol [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

        Cum inventati tot felul de termeni sa evitati sa purtati o discutie onesta. Adica femeile nu pot sa fie supuse acelorasi standarde ca si un barbat. Trebuie inventate concepte ca ale tale sa explice chestii. Pai tocmai tu prin felul cum abordezi problema esti sexist.
 • +4 (22 voturi)    
  DE COVOR ROSU (Duminică, 29 noiembrie 2020, 20:25)

  BlueX [utilizator]

  este unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut in ultimii ani.

  BRAVO - SUPERB FILMUL, foarte frumos articolul

  PS
  si nu pot sa ma abtin pentru limitatii cu ochelri de cal care comenteaza pe aici :

  Domnilor in primul rand va invit sa vedeti 2 filme
  - THE SHAPE OF WATER
  - A Beautiful Mind
  sunt toate pe acelsi gen si idee

  Apoi domnilor am sa va deschid un pic ochii si poate va aerisit un pic sa ajunga oxigen la neuroni ca sa poata functiona.. lasati vodka deoparte
  - aceste filme au legatura cu compartamentul acelor oameni care nu sunt masa mare a poopulatiei...care ies din tipare.. cu bunele si relele lor ... cu apucaturile si nebuniile lor... pentru ca de multe ori realitatea asta a demonstrat.. ca geniile ies din tiparele sociale... ca dorintele lor culturale si intelectuale nu pot fi inetelese de oamenii de rand... si care in mare masura sunt maginalizati... da ei sunt genii, putini si ciudati in majoritate -ciudati pentru noi restul.
  Nu are nici o legatura nici cu feminismul si nici cu balivernele pe care le indrugati -
  BAGATI OXIGEN LA NEURON
 • +10 (18 voturi)    
  pafarist (Duminică, 29 noiembrie 2020, 20:37)

  sitizan [utilizator]

  "Șahul e un joc milenar, dar în vremea internetului pare depășit și, la o adică, plictisitor." (??????)
  "Și, iată, chiar și în România care a flirtat cu jocul de șah fie prin admirația față de ruși, fie prin încântarea că-i un sport al minții" (??????)
  Doua consideratii care ma lamuresc, autorule, ca esti total in afara fenomenului "sah" si vorbesti dupa ureche, fara sa ai habar despre subiect.
  Doar asa se explica si poate fi scuzata calitatea sub orice critica a acestui articol. Mi-e si jena sa dau toate citatele exemplificatoare, de-un penibil si o lipsa de logica, absolute.
  Era bine daca taceai sau, daca te crezi specialist in cinematografie, sa te fi marginit la consideratii artistice.
  Un mare dislike.
  • +6 (6 voturi)    
   pa trend (Duminică, 29 noiembrie 2020, 21:52)

   ananstef [utilizator] i-a raspuns lui sitizan

   a scris si el pe un subiect pe care e inghesuiala acum si crede ca multi citesc si putini pricep ca autorii nu se pricep.
  • -2 (10 voturi)    
   articolul este unul muncit (Luni, 30 noiembrie 2020, 1:16)

   dessik [utilizator] i-a raspuns lui sitizan

   nu merita descris in asa fel. Ce altceva vrei? Puzderia de copy-paste google translate is mai bune?

   Ce scrie autorul is pareri foarte personale. De aia avem sectiunea de comentarii sa ne dam noi cu parerile noastre personale.
 • +2 (10 voturi)    
  Extraordinara serie Gambitul Damei (Duminică, 29 noiembrie 2020, 21:39)

  Cugetator [utilizator]

  Am vazut pe Netflix incepand din 23 octombrie desigur 2020, primul episod al seriei , fara a avea mari iluzii , deoarece am constatat ca filmele dupa 2018, nu sunt prea grozave. Insa am fost absolut uimit deoarece am vazut ca e vorba de o realizare absolut exceptionala atat prin cartea care a generat scenariul, prin actrita principala Anya Taylor-Joy si nu in ultimul rand prin muzica extraordinara a unui compozitor absolut remarcabil Carlos Rafael Rivera . Aceasta serie nu este feminista si desi se poate raporta la mari personalitati ale sahului , cred ca se putea referi si la alt sport sau realizare exceptionala in alt domeniu, dar sigur cu referire la o personalitate deosebita !
  • +2 (6 voturi)    
   remarca (Luni, 30 noiembrie 2020, 9:57)

   BlueX [utilizator] i-a raspuns lui Cugetator

   ai scris frumos ce ai scris doar ca ai scapat ceva din vedere .. "daca te asteptai " la altceva gadeste-te la asta ...
   NETFLIX nu are atat de multi bani... si in general filmele lor sunt intr-un cadru restrans, fara o mare anvergura de spatiu si desfasurare de masini si accidente si recuzita si altele.... tocmai prin acest fapt restrangerea si concentrarea unei idei si a unor senzatii/sentimente pe un spatiu restrans este cu atat mai mult de apreciat .... oricum .. din ce citesc pe aici ramane valabil ca sunt filme pentru diverse categorii (intelectuale) de oameni .. e normal sa fie asa...asta nu e pentru toate gusturile
 • -6 (14 voturi)    
  Ce ma distreaza pe mine baietii astia (Duminică, 29 noiembrie 2020, 22:18)

  LuzhinAcademy [utilizator]

  Care nu au jucat in viata lor un turneu de sah, dar li se pare normal sa-si dea cu parerea in legatura cu asta si eventual sa dea minusuri celor care chiar stiu mai bine ce e in domeniu. Dar asa-i la romani, nu? Cum era vorba aia: la fotbal si la politica se pricepe toata lumea (de asta stam atat de bine la amandoua). Acum om avea probabil si o natiune intreaga de sahisti. :))))
  • +4 (6 voturi)    
   Sunt si unii care se pricep (Luni, 30 noiembrie 2020, 12:57)

   if0014 [utilizator] i-a raspuns lui LuzhinAcademy

   si carora le-a placut serialul, ba chiar si-au dat seama ca se uita la un film, nu la un documentar.
 • -2 (20 voturi)    
  ELO Rating (Luni, 30 noiembrie 2020, 1:24)

  simplex [utilizator]

  Carlsen, Magnus Barbat - ELO Rating 2862 (Norvegia)
  Hou, Yifan Femeie - ELO Rating 2658 (China)

  Sistemul de ierarhizare ELO, este o metodă de calcul a nivelului de abilitate a jucătorilor, în competiţii în care se confruntă câte doi jucători, cum ar fi şahul sau go.

  In sah, conform sistemului Elo, la o diferenta de 200 de puncte, jucătorul mai puternic poate realiza un scor de 0,75 (reprezentând defapt media scorurilor asteptate).
  Scorul asteptat al unui jucător reprezintă probabilitatea să învingă plus jumătate din probabilitatea să facă egal.

  Daca femeile sunt egale barbatilor de ce avem discrepanta asta ?

  Stim foarte bine de ce dar propaganda hotnews merge'nainte.
  • -3 (15 voturi)    
   trist (Luni, 30 noiembrie 2020, 9:53)

   gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui simplex

   un comentariu absolut pertinent care descrie situatia reala, matematica a diferentelor intre marii maestrii femei/barbati este tratat cu minusuri. De ce? Cum o fi sa nu-ti convina logica realitatii si sa incerci sa traiesti din povesti umflate cu pompa? Daca realitatea nu ne convine ii dam minusuri si o ignoram. Dar ea ramane acolo oricat ai ignora-o. iti dezumfla instantaneu minciuna roz prin simpla prezenta.
   Atentie comentariul nu spune ca barbatii ar fi mai destepti (si nici nu sunt) dar in aceasta situatie particulara, de calcul identic acestia sunt mai competitivi. Au o gandire analitica mai buna si o memorie mai buna probabil.
  • +4 (14 voturi)    
   daca te gandesti putin.. (Luni, 30 noiembrie 2020, 11:48)

   YamamotoIsoroku [utilizator] i-a raspuns lui simplex

   Este destul de simplu: with all due respect(cum ar zice englezul) daca mama ta s-ar fi dedicat sahului in loc sa aiba grija de tine si de casa unde crezi ca ai fi fost in ziua de astazi ?
   Cam acceasi poveste si cu negri pe care au fost tinuti in sclavie, apoi in saracie apoi li s-a refuzat dreptul la educatie si la un tratament egal ca mai apoi sa fie acuzati ca nu sunt decat niste criminali care nu-s buni decat tinuti in puscarii.
   • -1 (9 voturi)    
    Le amesteci fara niciun rost (Luni, 30 noiembrie 2020, 16:28)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui YamamotoIsoroku

    Explica dumneata situatia Africii, daca esti in stare. Nu toti negrii au fost "tinuti in sclavie", nu tuturor cetatenilor de culoare le-a fost refuzat dreptul la educatie in Africa, asa este? Nu incerca sa ma faci sa ma simt vinovat ori sa-mi asum o vina colectiva pentru ca n-o sa functioneze.
    Oricine judeca performanta individului DE ASTAZI dupa culoarea pielii sau aparatul genital e bolnav rau.
 • +2 (16 voturi)    
  Explaining male predominance in chess (Luni, 30 noiembrie 2020, 5:28)

  DarthV [utilizator]

  Males predominate at the top in chess. Almost all grandmasters are male, there never has been a female world champion and only one female, Judit Polgar, ever has reached the top ten in the FIDE rating list (eighth spot in 2005 with a peak rating of 2735).

  https://bit.ly/3ll16UK
 • +7 (9 voturi)    
  un miniserial rarisim (Luni, 30 noiembrie 2020, 9:41)

  Ilenuca1 [utilizator]

  Serialul are personaje și spune o poveste captivantă. Tocmai de aceea, schema ideologică putea lipsi. Tematizarea nu mi se pare exagerată. Nu m-aș fi supărat dacă referirile la jocul propriu-zis ar fi fost mai pronunțate.
 • +6 (10 voturi)    
  Geniile nu sunt niciodata banale (Luni, 30 noiembrie 2020, 10:34)

  Luk [utilizator]

  Absolut niciodata nu sunt banale. Concluzia articolului e o prostie.
  Serialul este bun, bine jucat, are nerv si cursivitate. Toate celelalte elemente discutate pe aici (feminism, misoginism, misandrie, progresism/ conservatorism) sunt irelevante.
  Nu ne poate nimeni educa cu un serial, nu se poate schimba istoria cu un serial sau un film si nu se poate schimba nici realitatea cu asa ceva.
  Banuiesc ca principalul motiv pentru care femeile n-au ajuns sa castige un titlul absolut la sah este faptul ca au fost si sunt foarte putine femei dispuse sa-si dedice absolut toata viata sahului. Nu cred ca exista diferente de intelect intre cele doua sexe, cred ca exista interese diferite si preocupari diferite.
 • -4 (8 voturi)    
  Replicile (Luni, 30 noiembrie 2020, 10:38)

  Costi888 [utilizator]

  Sunt de a dreptul penibile.. dus la extrem
 • +3 (3 voturi)    
  Sabina Foisor (Marţi, 1 decembrie 2020, 0:18)

  adrianbsc [utilizator]

  Acest film parca are ceva si din istoria Sabinei Foisor care in 2017 a cucerit titlul de campioana a Statelor Unite la doar 3 luni dupa decesul prematur al mamei sale.
  Sabina Foisor este nascuta si crescuta in Romania si provine dintr-o familie cu mari realizari in sah
  • +3 (3 voturi)    
   multumiri (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:43)

   BlueX [utilizator] i-a raspuns lui adrianbsc

   Iti multumesc ca ai facut referire ....am citit pe wikipedia.... iata din nou un ROMAN de top .. o ramanca - care are o familie la fel de valoroasa - si care ...din ce citesc, toata familia este la un nivel mondial de TOP.

   din pacate este din nou un roman plecat... este din nou o familie si un nume despre care presa noastra nu vorbeste, de prima pagina nici nu se pune problema... si stim de ce .. avem magnet la pitzipoance la mizerii si la politica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by