iHUMAN la Astra Film Festival: „Inteligența Artificială Generală ne va trata ca pe niște animale”

de Marius Ghent     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2020, 19:08


iHuman
Foto: Facebook
Dintre toate subiectele propuse de organizatorii Astra Film Festival, modul în care omul interacționează cu tehnologia e cel mai actual, cu toate că în unele cazuri pare de domeniul SF. Spre exemplu, în documentarul „iHUMAN”, unde regizoarea norvegiană Tonje Hessen Schei încearcă să afle răspunsul la o întrebare și mai interesantă: Cum va interacționa tehnologia cu oamenii? Răspunsul rămâne un mister, dar oamenii de știință nu sunt foarte optimiști.

Documentarele proiectate zilele astea la Astra Film Festival sunt grupate pe mai multe subiecte. Unele sunt despre investigații, altele ne arată „România reală”, dar și ce ne așteaptă pe toți în viitor. În categoria asta intră producțiile despre cum ne raportăm la progresul din domeniul tehnologiei, fie că e vorba despre calculatoare, telefoane sau sisteme de supraveghere.

Pe de o parte, toate bune și frumoase, putem vorbi cu părinții prin Whatsapp la orice oră sau să aflăm în ce an a luat Albert Camus premiul Nobel. Pe de altă parte, majoritatea oamenilor au o părere negativă despre tehnologie. Și nu mă refer doar la antenele 5G. Mulți sunt de părere că progresul tehnologic face mai mult rău decât bine. Provoacă dependență și apatie, anxietate și depresie, alienare și paranoia.

Despre asta e vorba și în documentarul „iHUMAN”, unul dintre preferatele organizatorilor. Dumitru Budrala, directorul festivalului, l-a recomandat personal și a fost proiectat de două ori în cadrul AFF. Ieri, la scena „Între Mori de Vânt”, a fost vizionat din bărci și hidrobiciclete. A fost locul potrivit pentru un astfel de film.

Te uiți la oameni de știință care vorbesc despre Inteligența Artificială Generală, capabilă să rezolve toate problemele din lume dar și să producă unele noi până la infinit, în timp ce plutești pe un lac în mijlocul naturii. Toate astea în timp ce soarele apune peste Muzeul Astra și peste toată omenirea.

Inteligența Artificială a pus deja stăpânire pe noi„iHUMAN” poate fi împărțit în două părți. Una în care se vorbește despre cât de înfricoșătoare e tehnologia în momentul de față și alta în care se vorbește despre cât de înfricoșătoare va fi tehnologia peste zece, douăzeci sau cincizeci de ani. Nu există un mesaj pozitiv în documentar, cu toate că începe cu un mesaj cvasi-optimist: „Inteligența Artificială poate fi cea mai bună sau cea mai oribilă chestie care s-a întâmplat vreodată pentru omenire”.

Din start aflăm că Inteligența Artificială, care se află încă în faza incipientă, e folosită în momentul de față în mare parte pentru reclame și supraveghere. Toate recomandările personalizate de pe Facebook sau Instagram vin de la un program care ți-a studiat fiecare like și orice site accesat. Toate aceste informații sunt folosite pentru a prezice ce o să faci în viitor. Ești mult mai ușor de manipulat. Dar probabil știai asta deja. E un subiect discutat intens în ultimii ani.

Când vine vorba despre supraveghere, lucrurile sunt mai delicate. Programele de recunoaștere facială, care primesc informații constant de la camerele de luat vederi din toată lumea, pot ajuta forțele de ordine să oprească o eventuală infracțiune. La fel de bine pot să te recunoască dacă protestezi în stradă. Un dictator ar putea foarte ușor să folosească Inteligența Artificială pentru a crea o societate distopică mai severă decât tot ce s-a scris în literatură.

În Statele Unite ale Americii a început deja vânătoarea de posibili criminali. Autoritățile au pus în aplicare o formă de „predictive police”, prin care folosesc Inteligența Artificială pentru a stabili cine pare suspect, în funcție de trăsăturile feței. Unul dintre cei intervievați pentru documentar spune la un moment dat: „arată-mi copilul tău și o să-ți spun dacă va fi un criminal sau nu”. Apropo, aparent programele astea pot recunoaște un ateist sau o persoană care întreține relații sexuale cu indivizi de același sex cu o precizie destul de ridicată. Nu mai există intimitate în lumea Inteligenței Artificiale. Toate astea se întâmplă în zilele noastre. Ce urmează e și mai rău.;


Și e prea târziu să dăm înapoiTonje Hessen Schei vorbește cu oameni importanți din domeniu, cercetători, jurnaliști sau specialiști, dar doi indivizi sunt scoși în evidență. E vorba despre Jurgen Schmidhuber, unul dintre părinții Inteligenței Artificiale, care a contribuit mult la programele de recunoaștere facială și vocală, gen Siri, și Ilya Sutskever, omul care se află în fruntea Open AI, compania fondată de Elon Musk. Ăștia doi sunt absolut geniali. La propriu și la figurat.

Jurgen Schmidhuber e un fel de Dr. Strangelove modern. Vrea să creeze o nouă formă de viață. O ființă mult mai inteligentă decât orice om. Un Dumnezeu sub forma unui supercalculator. În același timp ne spune că e foarte greu de prezis ce se va întâmpla după. E prea excitat de ideea asta, să avem unu calculator care răspunde la toate întrebările filosofice, ca să-și facă griji cu sfârșitul omenirii.

Nu e preocupat nici de toate job-urile care vor dispărea în viitor. În viziunea lui, calculatoarele vor domina tot ce înseamnă producție, transport și majoritatea sectoarelor industriale, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea noi locuri de muncă. Exemplul lui e vlogger-ul de pe YouTube, un job inexistent acum 20 de ani. Poate ăsta va fi rolul omului când o să ajungem să fim conduși de roboți. Să facem clipuri haioase pentru amuzamentul stăpânilor noștri digitali. Bufoni la curtea algoritmilor.Ilya Sutskever e stereotipul geniului calculat din filmele hollywoodiene. Are doar 34 de ani și deja e unul dintre cei mai importanți informaticieni din lume. E și un pianist destul de bun, după cum am văzut în documentar. E de părere că Inteligența Artificială Generală ne va trata ca pe niște animale. Face o analogie excelentă: „Iubim animalele, dar dacă trebuie să construim o autostradă nu le întrebăm dacă se poate. O facem pentru că e important pentru noi.”

E de părere că trebuie să ne pregătim pentru o lume „post-privacy”, în care intimitatea va dispărea complet, și că Inteligența Artificială Generală ar fi o descoperire mult mai importantă decât electricitatea, puterea nucleară sau internetul. Apropo de putere nucleară, Jurgen e întrebat de regizoarea Tonje dacă se simte responsabil pentru ce va urma. Răspunsul are legătură cu idolul său: „Nici părinții lui Einstein nu sunt responsabili pentru ce au creat, nu aveau de unde știi că fiul lor va schimba omenirea.”

Din păcate, comparația asta e prea trasă de păr. Noi știm ce va urma.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4148 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  da' (Marţi, 8 septembrie 2020, 22:49)

  Cib Ara [anonim]

  deja se intampla asta :
  "-parerea dvs este imporatnta pt noi"- si noi credem
  "-confidentialitatea datelor este importanta ptr noi"- sinoi.
  " kaufland este pentru tine!- si noi ..
  " -pentru ca meriti!"- si noi credem
  "-suntem aici pt a te ajuta"- si noi credem

  ---------------------------maxim 10 fraze au astai si ne fac sa ne invartim ca titirezul. a se citi ca o ciurda de oi.
 • -5 (5 voturi)    
  Bine de stiut (1/2) (Miercuri, 9 septembrie 2020, 3:25)

  ex nihilo [utilizator]

  PARTEA I / comment despre Fiară
  „O voce mi-a zis: ‘Unde este poporul Meu?”
  „Am privit mai îndeaproape şi am văzut oamenii umblând ca nişte morţi. În aer era o tristeţe disperată, şi nici unul nu se întorcea spre dreapta ori spre stânga.
  Am văzut că erau mânaţi de o forţă nevăzută. Din când în când o voce le vorbea din aer, și ei ascultau de vocea aceea.
  Nu vorbeau unul cu altul. Am văzut că pe fiecare frunte, era scris, numărul 666 – şi pe mâinile lor.
  Am văzut soldaţi pe cai, care conduceau oamenii ca și când ar fi fost animale. Steagul American, zdrenţuit și rupt, era părăsit, pe jos. Nu era bucurie, nu erau râsete, nu era fericire. Am văzut moartea şi răul pretutindeni. Oamenii mergeau în şir unul în spatele celuilalt în raionul unui magazin foarte mare. Ei mergeau în pas ca nişte soldaţi descurajaţi şi erau îmbrăcaţi identic, într-un fel de îmbrăcăminte de prizonieri. Un gard mare înconjura magazinul, şi gardieni erau staţionaţi din loc în loc. Oriunde priveam, vedeam soldaţi în uniforme de bătălie.
  Am văzut aceşti oameni mânaţi ca nişte maimuţe zombi în magazin, unde puteau cumpăra numai strictul necesar. Când fiecare termina de cumpărat, era urcat într-un camion verde de armată. Camionul, bine păzit, era condus într-o altă arie. Aici, într-un fel de clinică, aceşti oameni erau examinaţi de boli contagioase ori de handicapuri (defecte) care îi deformau. Un număr mic, au fost împinşi la o parte ca rebuturi.
  Curând, cei care au căzut la examen erau luaţi în altă încăpere. În camera aceea, un număr impresionant de întrerupătoare, butoane, şi aparate de măsurat erau aliniate pe marginea unui perete întreg.
  O uşă s-a deschis – și mai mulţi tehnicieni, au intrat înăuntru. Unul din ei a început să cheme numele celor din grupul respins.
  Când numele lor era chemat, ei se ridicau fără nici o împotrivire și intrau întinși, într-o cutie mare.
 • -5 (5 voturi)    
  Bine de stiut (2/2) (Miercuri, 9 septembrie 2020, 3:25)

  ex nihilo [utilizator]

  PARTEA II / comment despre Fiară
  Când intrau înăuntru,un alt tehnician închidea uşa,şi trăgea un mâner…Câteva minute mai târziu el a deschis uşa a luat o mătură si un făraş,si a măturat ce a rămas din ei.Nimic nu mai rămăsese decât puţin praf din ceeace a fost o cameră plină de oameni! Am văzut oamenii care au trecut examenul medical fiind puşi într-un camion si duşi la un tren.Nici unul n-a vorbit…nu au privit unul spre altul…fiecărei persoane i se dădea un anumit serviciu.Toţi au mers la lucru fără…discuţie.Am privit cum lucrau din greu la lucrul dat fiecăruia dintre ei şi la sfârşitul zilei erau duşi într-o clădire cu apartamente cu un gard înalt în jurul ei.Fiecare s-a dezbrăcat şi s-a băgat în pat.
  Am auzit o voce puternică umplând aerul nopţii…Am văzut o Fiară uriaşă care stătea pe un tron.Toţi oamenii ascultau de Fiară…din capul ei creşteau nişte coame spirituale.Ele au ajuns în fiecare loc de pe pământ.Fiara și-a luat singură multe poziţii de autoritate și multe posturi și a devenit mare în putere…se îndesa singură în multe locuri şi înşela mulţi oameni.

  http://twinkles.uv.ro/#_VEDENII_CU_OCHII

  Evenimentele citate (vezi și Apocalipsa cap.13) cer existența unor resurse cu potențial ultra-performant și îndeplinirea unor premize:
  - control instantaneu al oricărei ființe umane și al lucrurilor/ioT
  – Inteligența Artificială / Cuantum Computing
  – rețelelistică la super-viteză pe magistrale cu volume gigantice de date/5G pare să întrunească condițiile
  – crize globale fără ieșire
  – globalizare
  – implantarea semnului Fiarei pe mâna dreaptă,sau pe frunte (cip?)

  Fiara din Apocalipsa 13
  Nu-i știm (încă) identitatea dar se pare că AI întrunește toate condițiile.Balaurul descris în Apoc.13 este Satan (care va uza de AI pt a se face proprietarul sufletelor oamenilor prin semnul Fiarei) despre a cărui existență unii nu cred,dar sigur îl vor vedea.În Iad
  • 0 (0 voturi)    
   sa nu uitam! (Miercuri, 9 septembrie 2020, 13:43)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui ex nihilo

   deci sa recapitulam:
   Satan foloseste: IoT, AI, Cuantum (sic!) Computing, 5G
   Dumnezeu foloseste: popi

   daca "mnea 'zau" nu scoate niste asi de undeva din maneca, risca sa piarda pe mana aia...
   • 0 (0 voturi)    
    Am recapitulat (Joi, 10 septembrie 2020, 1:25)

    ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    N-am afirmat eu, despre popi, Stimabile, ci tu ai făcut-o; dar chiar nu-i văd rostul. Pentru că nu am în plan să pup vreodată cadavre, nici n-am v'o treabă cu ei - cu popii de care amintești - dar asta nu-i important.
    Cât despre așii din mânecă, tu va trebui să-i scoți, nimeni altcineva. În plus,
    Relax: nimeni nu tremură că ar "risca" ceva - cum ai făcut aluzii, mai sus.
    Dar nah - până una/alta - ai scris și tu, un comment. E ok.
   • 0 (0 voturi)    
    Am omis, dar dau răspunsul aici (Joi, 10 septembrie 2020, 2:42)

    ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    Ah, sorry - NU ți-am răspuns!
    La întrebarea ta "dacă Satan este cel ce va folosi acele resurse". Da, exact așa, cum ai citit.
    Ai citit bine, el - Satan: nu elitele (lol), nu Oculta nu Reptilienii nu Bill Gates sau Soros - ci Satan.
    El va folosi Inteligența artificială - dacă aceasta e Fiara, din Apocalipsa 13; am precizat.
    Și dacă va intra în Scenă și Cuantum Computing (și probabil că da) - va folosi și această resursă, tot.
    Inclusiv infrastructura 5G (e nevoie de Rețelistică UltraHigh-Speed) apoi ioT, sistemul big brother (recunoaștere facială, IRFD, etc), TOT.

    Ok.
    Acum, îți pun și eu o întrebare, de fapt două - retorice.
    Pentru că tot eu o să dau și răspunsurile (dat fiind că din afirmațiile tale despre popi, risc, mneazău - deduc că ori te joci, ori ești ignorant):

    1. "dar tu ȘTII, CINE ESTE Satan?

    Este ex-Căpetenia îngerilor.
    El s'a răzvrătit în Cer, trăgând după sine a treia parte din Oștirea îngerilor - care îngerii NU sunt "copilași cu aripioare"! - și a devenit Căpetenia îngerilor căzuți sau demonilor. E fostul Lucifer. (Te-am întrebat de Satan). Acum:

    2. "Dar Isus - ȘTII CINE ESTE?" El este Fiul lui Dumnezeu. Cuvântul prin care Dumnezeu a făcut Creația. El era la Început - din veșnicie cu Dumnezeu și El, Cuvântul s-a făcut trup; a devenit om născut din fată (majoră, da?) fără intervenție masculină - El, Cuvântul.
    Iar în final, Și-a dat viața pe cruce (pedeapsa cea mai nașpa de atunci, fiind crucificarea!)

    SCOPUL?
    A plătit - Juridic - cu Sângele Lui, pedeapsa pe care omul trebuie s-o suporte pentru păcat: despărțirea de Dumnezeu, Iadul.

    Pentru toți! Doar că, condiția ca sa fii iertat - TREBUIE SĂ CREZI.

    Acum, deduc că tu nu prea crezi nimic din toate astea. Probabil că ești destul de inteligent să realizezi, că prin faptul că nu crezi - nu'i faci cuiva vreo defavoare sau prejudiciu.

    Ca încheiere
    În Iad - NU sunt atei. Acolo - toți cred! -Pentru că toți sunt VII, Stimabile. Vii.
    Acolo este imposibil, să mai fii ateu!

    Toate cele bune!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by