Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, se pregătește de o nouă ediție, care va avea loc în perioada 3 - 6 septembrie, la București. Toate proiecțiile festivalului vor avea loc în aer liber.

BIDFF20 (de artista Ioana Trușcă)Foto: Afis festival

Cea de-a șasea ediție ediție BIDFF va cuprinde trei secțiuni competiționale dedicate scurtmetrajelor de dans (competiția internațională și competiția românească) și filmelor muzicale, alături de ateliere de film de dans, conferințe și alte surprize pentru publicul cinefil.

Tema ediției - utopie/ distopie - invită la reflecție asupra prezentului și la explorarea unui viitor posibil.

„Cu accent în imaginație, în potențialul său inovator, critic sau transformator și folosind filmul de dans ca mediu de expresie, propunerile utopice/distopice, pe care selecția filmelor de dans din acest an le evidențiază, își au mizele în noi modalități de a privi, cunoaște și (re)prezenta prezentul și viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor și ironie.”, spune Andreea Novac, curatoare a festivalului.

EMA, în regia lui Pablo Larraín, este filmul care va rula în deschiderea festivalului, pe 3 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco.

Pablo Larraín propune un film electrizant, un comentariu curajos cu privire la sex, putere și haos în actualul Chile. Coloana sonoră, semnată de celebrul Nicolas Jaar, punctează emoția poveștii dramatice pe care o trăiește Ema (Mariana Di Girolamo), o tânără dansatoare dintr-o trupă de reggaeton, căsătorită cu un coregraf mai în vârstă, Gastón (Gael García Bernal). După ce mariajul lor toxic se destramă și fiul lor adoptiv și piroman ajunge înapoi în mâinile statului, Ema pornește, plină de regrete, într-o misiune sfâșietoare: aceea de a-l aduce înapoi, indiferent de obstacolele care-i stau în cale.

Filmul proiectat în competiția Festivalul de Film de la Veneția în 2019 chestionează noțiunea de familie modernă și eforturile prin care poate trece cineva dispus să facă orice pentru iubire.

Pablo Larraín este unul din cei mai apreciați regizori și producători din Chile, filmele sale fiind recunoscute pentru perspectivele curajoase, creative, neobișnuite și critice de abordare a subiectelor și realităților țării sale. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt: „El Club” (2015), câștigător al Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor la Berlinale, „Neruda” și „Jackie” (2016) care s-au bucurat de un enorm succes internațional („Jackie” fiind nominalizat, printre altele la Premiile Oscar și Globurile de Aur).

„Am ales să deschidem festivalul cu EMA, un film ce pune în lumină, cu onestitate, povestea unor oameni care ajung împreună din motivele greșite și eforturile unei tinere femei de a-și schimba viața, pentru felul inovator în care acesta explorează legătura dintre corp ca reflecție asupra societății contemporane și dans ca mod de viață. Regia lui Pablo Larraín te plimbă printr-un curcubeu al emoțiilor, iar pasiunea cu care dansează Mariane Di Girolamo este captivantă.”, spune Simona Deaconescu, directoarea artistică a festivalului.

BIDFF recunoaște excelența, noutatea și discursul artistic curajos, oferind premii în valoare de 2000 de Euro pentru Cel Mai Bun Film Internațional, Cel Mai Bun Film Românesc și Cel Mai Bun Musical.

Vizualul celei de-a șasea ediții a BIDDF a fost realizat de artista Ioana Trușcă și ilustrează grafic tema utopie/ distopie.

Proiecțiile BIDFF 2020 vor avea loc în aer liber la: Cinema Elvira Popesco și Muzeul Țăranului Român, iar evenimentele speciale, cu locuri limitate, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic și CNDB, Sala Stere Popescu.