Documentarul independent „Superhombre” (2019), despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, va putea fi văzut în cinematografe de la sfârşitul lunii ianuarie. Filmul realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase va fi distribuit de Domestic Film.

Superhombre, de Lucian Mircu şi Mircea GheraseFoto: Poster

Premiera oficială în România va avea loc în 31 ianuarie 2020, la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român. La discuția cu publicul de după proiecție vor participa protagonistul Horia Colibășanu, autorii Lucian Mircu și Mircea Gherase, editorul de sunet Filip Mureșan și editorii Gabi Basalici și Ciprian Cimpoi.

După trei proiecții în avanpremieră la Timișoara, Arad și București, sunt programate și alte proiecții speciale în București, Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureș și Brașov. Programul actualizat al proiecțiilor poate fi urmărit pe pagina de Facebook a filmului.

„Superhombre” surprinde trei ipostaze din viața celui mai performant alpinist de mare altitudine din România: alpinist de top, soţ şi tată a doi copii şi medic stomatolog.

Timp de 3 ani, echipa l-a urmărit pe protagonist în expedițiile sale, dar mai ales în sânul familiei, unde are de rezolvat chestiuni din cele mai obișnuite.

"Aș vrea ca oamenii să vadă că viața alpiniștilor e mult mai normală decât se crede. Titlul filmului e ironic pentru că sunt un tip normal care își iubește meseria, familia și prietenii. E un documentar despre viața mea în munți, dar și despre viața mea cotidiană", a declarat Horia Colibășanu.

Românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt „optmiari” (vârfuri peste 8.000 de metri) urcați, Horia Colibășanu se cațără în stil pur alpin, fără șerpași de altitudine și fără oxigen. A stabilit cinci premiere românești, începând cu K2, supranumit „muntele alpiniștilor”, în 2004. E în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.

În 2019, preşedintele României i-a înmânat lui Horia Colibăşanu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere pentru performanța sportivă și contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc.

Prezentat în avanpremieră la a șasea ediție a festivalului de film Ceau, Cinema! în fața a 800 de spectatori, "Superhombre" a fost selectat apoi în competițiile internaționale la festivalurile de film și cultură montană din Poprad (Slovacia), Cracovia (Polonia) și Bilbao (Spania).

Montajul a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări profesionale, unele la altitudine extremă, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean CáriTibor.

Documentarul este distribuit de Domestic Film.