Filmul lui Pedro Almodovar,”Durere și glorie/ Dolor y gloria”, a dominat ediția 2020 a premiilor Goya, sâmbătă noapte, iar Antonio Banderas, premiat pentru rolul jucat în acest film își amintește pe scenă de infarctul suferit în urmă cu trei ani, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cea de-a 34-a gală a premiilor Goya, distincțiile rezervate producțiilor spaniole, a avut loc sâmbătă seară la Malaga, în Costa del Sol.

Ceremonia care a avut loc pe scena din Palatul Sporturilor José María Martín Carpena a fost punctul culminant al unei serii de evenimente care au prilejuit în orașul andaluz expoziții și proiecții legate de filmele nominalizate

“E o onoare și un privilegiu să aducem premiile Goya în orașul muzeelor”, spunea vice-președintele instituției, Rafael Portela.

Gala a avut 3.200 de oaspeți, incluzând nominalizații, invitații speciali, invitații și specialiștii. Ceremonia care a costat 2,7 milioane de euro, nu a fost deschisă publicului larg, astfel că nu au fost puse în vânzare bilete.

Cele mai multe nominalizări, 17, le-a avut pelicula regizată de Alejandro Amenábar, ”While at War/ Mientras dure la guerra”, urmată de filmul lui Pedro Almodovar, ”Durere și glorie/ Dolor y gloria”, cu 16 nominalizări drama istorică ”The Endless Trench/ La trinchera infinita”, cu 15.

Confruntarea dintre cele trei favorite a părut echilibrată până spre finalul ceremoniei când Antonio Banderas a urcat pe scenă pentru a primi trofeul Goya pentru Cel mai bun actor, pentru rolul interpretat în filmul lui Almodovar.

Banderas a povestit emoționat cum a suferit un infarct în urmă cu trei ani: “Acum, nu doar că sunt viu, ci mă și simt viu”. Actorul i-a mulțumit lui Almodóvar pentru cele opt filme pentru care au colaborat și și-a declarat admirația pentru dedicația pe care regizorul o arată pentru cinematografie, remarcă Screen Daily.

După Banderas, vedeta a fost Pedro Almodóvar, care a câștigat titlul de Cel mai bun regizor dar și trofeul pentru Cel mai bun film, alături de producătorii de la compania El Deseo, Agustín Almodóvar și Esther García. Filmul său a mai primit și distincțiile pentru Cel mai bun scenariu original, cel mai bun montaj și cea mai bună actriță în rol secundar, pentru Julieta Serrano.

Almodóvar a vorbit despre nevoia de sprijin pentru “filmul independent și de autor în Spania, un gen de cinema care riscă să dispară și are nevoie de protecție”.

Și pelicula lui Amenábar, ”Mientras dure la guerra”, despre izbucnirea Războiului Civil Spaniol și ridicarea lui Francisco Franco la putere a primit cinci premii Goya (actor în rol secundar, regia artistică, scenografie, machiaj și costume).

Concentrat tot asupra războiului și urmărilor acestuia, ”La trinchera infinita”, în ralizat de trei regizori din Țara Bascilor, Aitor Arregi, Jon Garaño și Jose Mari Goenaga, a câștigat premiile pentru cel mai bun sunet și cea mai bună actriță pentru Belén Cuesta.

Premiul Goya pentru documentar a mers la ”Ara Malikian una vida entre las cuerdas”, regizat de Nata Moreno.

Lista completă a câștigătorilor celei de-a 34 ediții a premiilor Goya poate fi consultată aici https://www.premiosgoya.com/34-edicion/premios/por-categoria/

Premiul Goya a fost înființat în 1987 și sunt cele mai importante distincții cinematografice din Spania. Trofeul este un mic bust al pictorului Francisco de Goya într-o variantă realizată de José Luis Fernández. Distincțiile sunt acordate e Academia Spaniolă de Film.