Orașul italian Rimini (nord est) sărbătorește luni centenarul unuia dintre iluștrii săi copii, regizorul Federico Fellini, al cărui univers fantastic și suprarealist a marcat istoria celei de-a șaptea arte, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Regizorul, care a revoluționat cinematograful cu universul său oniric, melancolia și imaginația sa debordantă, grație unor filme de neuitat precum "La strada" (1954), "Nopțile Cabiriei" (1957), "La dolce vita" (1960), decedat la Roma în 1993, ar fi împlinit în această zi de luni 100 de ani.

La un secol de la nașterea sa, orașul său natal, pe malurile Adriaticii, în centrul peninsulei, unde s-a născut în 20 ianuarie 1920, i-a pregătit un cadou special: un muzeu dedicat integral maestrului, unde se amestecă poezia și tehnologia.

Orașul, care a inspirat capodopera Amarcord (1973), portretul Italiei profunde, la apogeul fascismului, vrea ca muzeul să fie un loc "al visului", datorită decorurilor și instalațiilor vizionare inspirate din filmele sale.

"Efectul de vis va fi garantat", a declarat primarul Andrea Gnassi, în urmă cu o lună, când a prezentat proiectul Muzeului internațional Federico Fellini, care va fi inaugurat în decembrie 2020.

Omagiile pentru Fellini, care vor dura tot anul, includ deja o expoziție în castelul medieval intitulată "Fellini 100. Geniu nemuritor", care s-a deschis în decembrie, precum și concenrte în centrul istoric al orașului.

După Rimini, această expoziție, care va dura până în martie, va merge în Roma, Los Angeles, Moscova, Berlin, Sao Paulo, Sankt Petersburg, Toronto, Buenos Aires și Tirana.