Messiah, Netflix. Serialul care te provoacă la întrebarea: ce ar fi dacă ar apărea un al doilea Mesia în Orientul Mijlociu?

de Răzvan Filip     HotNews.ro
Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 10:27


Filmul Mesia, Netflix
Foto: Screenshot via Youtube
​Filmul „Messiah” de pe Netflix te poartă printr-o groază de teme: de la conflictul etern dintre guvernul israelian și palestinieni, până la politica imigraționistă a Americii contemporane, atitudinile americanilor față de avort, practica torturării suspecților de terorism, concurența dintre „Deep State” și politicienii populiști, terorismul cibernetic, Rusia, terorismul islamic etc. Și, peste toate, lansează o întrebare provocatoare: Ce ar fi dacă ar apărea un al doilea Mesia în Orientul Mijlociu?

„Messiah”, una dintre cele mai noi și controversate producții Netflix, e un amestec bizar de stiluri și teme. La început, ai impresia că privești un soi de Iisus din Nazaret altoit cu „Homeland” și „Fauda”. Când acțiunea se mută aproape complet în America, serialul aduce foarte mult a „The Leftovers”, o serie HBO care a trecut pe sub radarul multor oameni preocupați să comenteze ultimele răsturnări de situație din „Game of Thrones”.

Cu toate acestea, a reușit să-mi mănânce o noapte întreagă de somn. Atenție, „cronica” va conține mici spoilere.

O surpriză mai mare ca ÎnviereaAm pornit serialul cu zero așteptări, fără a vedea vreun trailer, știind doar că-i ceva cu Iisus și Orientul Mijlociu. De fapt, mint, așteptările erau chiar joase, mai ales că premisa suna prea exotică pentru sensibilitățile mele de om fără Dumnezeu, iar un search rapid pe Google arăta că seria n-a prea prins la critici.

Inclusiv premisa primului episod sună stupid când o citești prima oară: într-o Sirie în care ISIS a renăscut din propria cenușă și amenință să cucerească Damascul, de nicăieri apare un pletos machiat care abate asupra jihadiștilor o furtună de proporții biblice, biruindu-i o dată pentru totdeauna. Sau cel puțin așa cred cei două mii de adepți pe care-i capătă-n urma incidentului, îl strigă Al-Masih (adică Mesia) și încep să-l urmărească peste tot, inclusiv în deșert, spre granița cu vecinul-dușman din vest, Israel.

Noul „profet” și apostolii săi devin rapid faimoși la nivel internațional, atrăgând atenția unei agente CIA cu un trecut nu tocmai plăcut, dar și a unui agent Shin Bet (agenția de securitate internă a Israelului) cu un istoric la fel de tenebros. De aici, serialul evoluează pe mai multe planuri.

De la un punct încolo, mare parte din acțiune se mută-n SUA, unde Al-Masih se pogoară asupra unui pastor cu probleme financiare și familiale. Nu vreau să intru prea mult pe tărâmul spoilerelor, pentru că-i genul de serial mereu pus pe șotii, cu o surpriză și un mister la fiecare colț. Ideea e că formula, oricât de ridicolă ar părea pe hârtie, funcționează surprinzător de bine. M-am apucat de el într-o seară, pe la 8, iar la 3 dimineața eram deja la episodul 7, deși la 9 trebuia să fiu la muncă. Cumva, Netflix a reușit și de data asta să mă prindă în plasa bingingului nesănătos.

Cum și unde o nimerește filmul „Messiah”?
În primul rând, serialul e bine bugetat și produs. Prezintă toate semnele unui show modern, în care s-au investit ceva bani și sudoare a frunții. Apoi, împrumută teme și tipologii de personaje cu destul de mult bun simț. Din „Homeland” ia agenta CIA cu principii, dar măcinată de dileme morale și un trecut tragic. Din „Fauda” împrumută apucăturile thrillerului de spionaj israelian tipic, cu agenți Shin Bet divorțați, alcoolici și foarte multe schelete în dulap. Din „Leftovers” ia familia americană tipică (cu tot cu adolescenții ei enervanți) și o pune într-o situație atipică. Iar din „Iisus din Nazaret” îl ia pe… ei bine, pe Iisus, doar că în a doua sa încarnare.

Sau nu, asta vezi tu mai încolo.

E loc de mai bine, dar și de un sezon nouActorii, deși nu foarte cunoscuți, se achită onorabil de treabă. Majoritatea. Drama agentei CIA e credibilă, încet dar sigur ajungi s-o înțelegi și chiar să-ți pese de soarta ei. Agentul israelian e iarăși un personaj tragic bine portretizat, plimbându-te printr-o gamă variată de stări sufletești, de la ură și revoltă, până la milă.

Iar Mesia e ce trebuie. Enigmatic, așa cum bine-i șade unui profet sau șef de cult, își alege vorbele cu foarte multă grijă, niciun cuvânt nu pare aruncat așa, în doru’ lelii. Dimpotrivă, spune fix ce te-ai aștepta să auzi de la un Iisus sau Osho 2.0. Totuși, ai constant senzația că ceva e în neregulă cu el. Poate-i de vină privirea, poate faptul că, în ciuda „minunilor”, lasă-n urmă doar haos și durere.

„Oare chiar e Dumnezeu întrupat?”, ajungi să te întrebi de-a lungul episoadelor. N-are cum. Poate e Antihristul sau Al-Masih ad-Dajjal, cum îl numește escatologia islamică? Sau poate e doar un ideolog foarte inteligent și viclean sponsorizat de dușmanii Occidentului pentru a semăna dezordine. E greu de dat un verdict clar chiar și după ce termini cele zece episoade ale sezonului întâi (pentru că da, creatorii show-ului par să fi lăsat loc de un sezon 2).

Și, ca să închei capitolul jocului actoricesc într-o notă negativă, trebuie să admit că n-am fost prea încântat de povestea pastorului texan a cărui soartă devine legată de voiajul american al lui Mesia. Dramele de om al Domnului cu datorii, nevastă alcoolică, socru milionar și fiică rebelă m-au lăsat rece. Înțeleg rostul personajelor în poveste, toate se leagă decent în final, dar cred că am eu o problemă personală cu viața de familie.

La final de drum, vei constata că, preț de zece episoade, ai țopăit printr-o pleiadă amețitoare de tematici. Unele vechi de mii de ani, altele foarte actuale: conflictul etern dintre guvernul israelian și palestinieni condamnați să-și ducă viețile pe o fâșie de pământ, politica imigraționistă a Americii contemporane, atitudinile americanilor față de avort, practica torturării suspecților de terorism, impactul așa zisului imperialism american, concurența dintre „Deep State” și politicienii populiști, terorismul cibernetic, Rusia (se putea fără?), terorismul islamic (iarăși, se putea fără?), jurnalismul senzaționalist pe surse etc. O listă cuprinzătoare, așadar.

Unele teme-s abordate mai abil, altele mai puțin. Când am tras linie, după un binging de doar o zi lucrătoare juma’, mi-am dat seama că tot ghiveciul ăsta exotic a obținut ce-și propusese. Poate m-a ajutat și faptul că n-o apucă pe calea prozelitismului religios. Nu-i „Left Behind”, „God’s Not Dead” sau altă perlă teleevanghelistă la care te poți uita doar fumat. E ceva ce seamănă cu atâtea alte show-uri bune, dar care reușește cumva să-și găsească propria identitate.

Sigur, criticii au cam strâmbat din nas, dar reacția publicului a fost suficient de generoasă (vezi diferența evidentă dintre scoruri de pe Rotten Tomatoes) încât continuarea să fie aproape sigură. Până atunci, noi să fim sănătoși și Domnul să ne călăuzească pașii pe unde crede el că e mai bine, doar nu către granița dintre Israel și Siria.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26256 vizualizari

 • -10 (28 voturi)    
  Întrebări tîmpite. (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 10:40)

  Tayen [utilizator]

  Pentru oameni reduși.
  • -6 (20 voturi)    
   Mai ales cand deja avem un Mesia modern (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 11:58)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Se numeste ban sau moneda. Nu aduce fericirea insa nu are culoare, nu are miros si cantitatea sa aduce fericirea. In plus, din momentul in care il ai te poti lauda la toti cat de usor l-ai facut si, culmea, desi ei sunt mai saraci, te vor iubi, te vor adora.

   Puneti-l pe Vantu sa mai faca un Caritas sub alt nume si veti vedea ca romanii ii vor da banii la fel de entuziasti.
   • -5 (13 voturi)    
    Corect. (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 13:41)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

    La noi în țară, Mama Proștilor e mereu gravidă.
    • +1 (3 voturi)    
     whataboutisme.... (Duminică, 12 ianuarie 2020, 4:00)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

     ... dar totusi, nu si-a pus nimeni intrebarea de ce mesia nu e chinez sau african, sau are pielea rosie?
  • +8 (14 voturi)    
   Nu sunt deloc tâmpite. (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 12:30)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   În Orientul Mijlociu și în lumea musulmană în general,divizată între multe curente musulmane ,care se războiesc între ele,se simte nevoia unui mesia care să-i unească.Să facă pace între ei.Spun între ei pentru-că războaiele între diferite facțiuni musulmane sunt mult mai frecvente decât între musulmani și alte religii.Spun unii de război religios,dar este război interreligios.Ce au făcut creștinii cu o mie de ani în urmă fac musulmanii acum și este mai vizibil și mai catastrofic pentru-că se folosesc mijloace tehnologice moderne pentru un război anacronic,religios.
   • +8 (10 voturi)    
    Intrareligios (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 12:56)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Nu interreligios.
   • -2 (4 voturi)    
    Da? (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 17:27)

    B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Si ce mesia au avut crestii in ultima mie de ani? Sau daca apare acum un mesia modern, trebuie sa mai asteptam 2000 de ani ca sa nu se casapeasca aia intre ei? Dar ce parere ai despre cele 2 razboaie mondiale, care au pornit intre crestini? Hai ca n-a trecut asa mult timp de atunci. Unde era mesia al tau ca sa-i uneasca pe crestini?
   • -1 (3 voturi)    
    Bine...și? (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 18:36)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Se mai rărește populația de hominizi. Care este problema!?
   • +4 (4 voturi)    
    Niciodata nu se vor intreba despre Mohammad (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 21:13)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    nu verti vedea vreun gfilm care sa provoace religiile IUDEICA sau ISLAMICA
  • -16 (24 voturi)    
   Cine conduce NETFLIX? The JEW (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 16:02)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   ce vor ne-crestinii? sa distruga Crestinismul

   Hollywood face numai filme anti - Crestine
  • +3 (5 voturi)    
   Inseamna ca precis stii raspunsul ? (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 21:19)

   vudejea [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Di she ti grabiesti ? Exact ca-n bancul acela...Cum a fost la examen? Pai, cum sa fie, ca la biserica..Adica? Pai, cand vorbeau ei, ma inchinam eu...Cand vorbeam, eu, se inchinau ei
 • +12 (14 voturi)    
  O abordare serioasa (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 11:37)

  marc.andre [utilizator]

  Acest film merita o abordare mult mai serioasa decat o face autorul, desi in film sunt amestecate o serie de comportamente "clasice" ale personajelor, asa cum (prea mult) subliniaza autorul. Personal, nu ma intereseaza nici-o paralela din cele amintite de autor intre Messiah si alte filme. Pentru ca acest serial pare destul de inchegat ca sa imi ofere o senzatie de unic. Am vazut toate episoadele sezonului 1 pe nerasuflate, si nici macar o secunda nu am simtit nevoia sa fac vreo paralela cu ceva. Pentru ca, asa cum recunoaste si autorul, filmul "te prinde". Pentru ca e bine realizat. Apropo, nu am stiut sa-mi raspund la intrebarea nerostita in film, dar care transpare din fiecare episod: ce as face eu daca povestea ar fi reala si actuala? Tu cum ai raspunde la intrebare? Cred ca asta e un detaliu esential.
  • -6 (14 voturi)    
   La fel cum ar trebui (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 12:01)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   Sa iti raspunzi intr-un mod serios "ce as face eu daca acum as fi pe Giese 536 B inconjurat de fiinte extraterestre daca povestea ar fi actuala si reala." Tu cum ai raspunde la intrebare? Cred ca si acesta e un detaliu la fel de esential ca cel remarcat de tine. Singura diferenta este ca inca cu Gliese 536B inca nu s-a facut un film. Povestea este insa la fel de imposibila.
  • +5 (7 voturi)    
   O excelenta cronica pe Christianity Today: (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 18:18)

   LNS [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   Din perspectiva unui teolog creștin, serialul e fascinantă explorare a ideii mesianice în contextul contemporan al religiilor monoteiste - mai ales pentru cei care cunosc și înțeleg idea mesianică.

   Cronică excelentă, din perspectivă teologică creștină:

   https://www.christianitytoday.com/ct/2020/january-web-only/messiah-netflix-show-world-needs-savior.html
  • -1 (5 voturi)    
   O abordare realista (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 21:00)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   Daca a fost o data, poate fi si a doua oara, daca nu...nu!!! Cred ca o intalnire cu extraterestrii autentici ar fi muuuult mai interesanta...
  • +3 (5 voturi)    
   Nu te lua dupa..aparente (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 21:45)

   vudejea [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   Filmul e mai profund decat pare. Scenariul probabil e in stransa colaborare cu sociologi si psihologi...Cred ca nimic nu poate sa dezbine lumea mai mult decat un D.zeu or lipsa lui..Excelent realizat-arabii vb arabeste, americanii engleza si israelienii pe limba lor...Un film care-ti ramane in cap, daca ai...Astept cu interes sezolnul 2
 • -2 (10 voturi)    
  De ce.... (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 14:15)

  tenismenul [utilizator]

  trebuie neaparat sa apara in Orientul Mijlociu?
  • 0 (12 voturi)    
   Ca sa dispara repede (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 14:48)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui tenismenul

   Ca si cel de dinainte.
  • +7 (13 voturi)    
   Dar unde vrei sa apara? (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 16:36)

   Keiiil [utilizator] i-a raspuns lui tenismenul

   In Teleorman?
  • +1 (3 voturi)    
   Las' (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 22:05)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui tenismenul

   ca pleaca repede in America!
 • +1 (7 voturi)    
  OH. (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 18:25)

  letsoc [utilizator]

  Atat timp cat unii se roaga facand crucea dela stanga la dreapta , altii de la drepta la stanga , altii cu c...l in sus si cu capul la pamant , altii cu bete parfumate , etc , crezand ca exista unul de al lor , acolo sus , undeva ,care-i priveste si-i apara numai pe cei din grupul lor , repet , atat timp vor fi razmerite si razboaie intre acele grupuri . Atentie : Dumnezeu , Alah , Buda sau mai stiu eu cum se numesc, fac parte dintr-o familie , sunt inruditi , nu se cearta intre ei ci joaca un fel de sah cu grupurile pe care le poseda . Cu stima , NC .
 • +1 (5 voturi)    
  Nici o religie mare (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 20:17)

  ABBV [utilizator]

  nu a adus si nu va aduce pacea. Orgoliosi care le conduc au grija de asta.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu un nou Mesia trebuie sa apara,,, (Duminică, 12 ianuarie 2020, 2:27)

  Sparafucile [utilizator]

  Ci imprejurarea care sa forteze omenirea sa isi aminteasca invataturile si filozofia propovaduite de primul Mesia. Fiindca acelea nu s-au demodat, nu si-au pierdut din relevanta si nu s-au dovedit a fi gresite. Gresite au fost caile pe care a apucat omenirea uneori. Si aceea imprejurare nu poate fi decit un urias cataclism global care sa aduca omenirea aproape in pragul extinctiei , de unde va fi salvata tot de primul Mesia. Dar prin alte mijloace. Care vor fi acelea? Vi le-as spune dar inca n-am primit ordin de la Tatal Ceresc sa ma deconspir si sa actionez inaintea cataclismului anuntat. Trust me!
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 ianuarie 2020, 3:05)

  [anonim]

 • -2 (4 voturi)    
  Zero Days Cernavoda (Duminică, 12 ianuarie 2020, 13:24)

  eyewitness [utilizator]

  Populatia trebuie informata mai mult ca oricand despre consecintele implicarii in acest conflict si nu doar prin filme artistice.
  Vorbim de o tara cu o populatie de 4 ori mai mare decat cea a Siriei iar din experienta stim ca o interventie ale trupelor US/NATO va duce inevitabil la declansarea unei noi migratii a iranienilor prin Turcia (care deja gazduieste 2.5 milioane de imigranti) cu destinatia Germania. Sunt convins ca turela de calibrul 33 si cele 1000 de camioane recent achizitionate vor face fata celor 10 milioane de imigranti care ne vor tranzia tara.

  Pe langa acest aspect populatia trebuie sa constientizeze ca razboiul nu se va desfasura doar prin interceptari de rachete si bombardamente.
  Populatia trebuie sa constientizeze dezastrele care vor rezulta in urma razboilui cibernetic la care Iran a fost supus in ultimul deceniu.

  Zero Days, filmul documentar disponibil pe youtube prezinta cealata latura nevazuta a conflictului cu dezastrul ce poate avea loc in orice complex industrial controlat de calculatoare. Orice componenta de automatizare de la intrerupator, senzori pana la ultimul pixel afisat pe monitor poate fi controlat de acest vierme cibernetic creat de NSA numit Suxnet iar partea cea mai inspaimantatoare este ca acesta arma este acum detinuta intr-o forma sau alta de toata partile implicate in acest conflict.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Stuxnet


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by