„The Rise of Skywalker” și sfârșitul copilăriei

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Duminică, 22 decembrie 2019, 10:57


The Rise of Skywalker
Foto: Screenshot via Youtube
„The Rise of Skywalker” nu este un film rău, dar nici un film bun. Nu m-a dezamăgit, însă nici nu mi-a lăsat vreo impresie puternică, sau o stare precum cea dată de precedentul film, „The Last Jedi”, unul dintre cele mai bune din serie.

Când am cumpărat biletul pentru „The Rise of Skywalker”, mi-am amintit fragmente dintr-o discuție pe care am avut-o cândva, între 1986 și 1989, cu un coleg de clasă. Ca și mine, colegul își dorea să scrie un roman SF. Ale mele – de prin a treia sau a patra am început câte unul în fiecare an, abandonând după câteva săptămâni și nu foarte multe pagini, iar asta m-a ținut câțiva ani buni, poate până în clasa a șaptea – erau despre aventurieri care călătoreau în spațiu, spre o țintă care se îndepărta de la un “roman” la altul, Lună, Marte, găuri negre, iar la un moment dat intrau în contact și cred că și în conflict cu civilizații extraterestre.

Romanul colegului meu de școală era despre un război spațial și tot ceea ce îmi amintesc e că de partea băieților buni lupta și un regiment de pitici cenușii. Ideea cu regimentul de pitici cenușii o împrumutase de la „Return of the Jedi”, cel de-al treilea film (oficial episodul VI) din seria Star Wars, care mă inspirase, probabil, și pe mine, mai ales că niciunul nu citise pe atunci prea mult SF.

Tot legat de Star Wars, în perioada aia și ani buni după aveam, primite de la un băiat mai mare, câteva imagini (printre ele Han Solo și Chewbacca cu armele în mâini, în poziție de tragere) găsite în guma turcească tare ca piatra, dar cu surprize, pe care o găseai la vânzătoarele așezate pe marginea drumului, nu departe de bodega Mehadia, pe strada Flămânda din Crângași, care strigau cu glas dogit: “semințe, băieți!”, “ciunga, băieți”!

Am văzut Star Wars la video, probabil că dublat de Irina Margareta Nistor, deși aspectul ăsta nu mi-l mai amintesc, cum nu îmi amintesc nici când anume sau în ce circumstanțe l-am văzut. Țin minte, însă, când am fost prima oară la un film din universul Star Wars la cinema – e vorba de episodul trei, „Revenge of the Sith”.

Spre finalul acelui film, când se aude respirația lui Darth Vader, am avut senzația că sunt străbătut, din creștet până în tălpi, de un curent electric și, judecând după murmurul sălii, asta trebuie să fi simțit și mulți alții. Era clar că în acel cinematograf se află o mulțime de fani ai trilogiei inițiale și probabil că mulți o descoperiseră, ca și mine, în copilărie.

Universul Star Wars a rămas parte din mine chiar și ca adult și mă număr printre cei cărora le-au plăcut până și mult-hulitele prequeluri, în ciuda lui Jar Jar Binks și a jocului îngrozitor făcut de Hayden Christensen (ca să nu mai vorbesc de acel cumplit-de-caricatural strigăt al lui Darth Vader imediat după scena în care i se aude respirația).

Faptul că, în ultimii ani, am început să privesc seria cu alți ochi și să îi văd și minusurile și stângăciile nu înseamnă că am încetat să mai arunc un ochi atunci când apar reluări pe la TV.

Am așteptat, așadar, cu nerăbdare și “The Rise of Skywalker”, care era ultima parte a poveștii pe care George Lucas a început să o spună în urmă cu mai bine de 40 de ani. Pentru copilul care discuta SF la un colț de stradă din Crângași, în cei mai întunecați ani ai regimului Ceaușescu, sau chiar și pentru tânărul din urmă cu mai bine de 14 ani, filmul a fost exact ceea ce trebuia să fie, ba chiar un pic mai mult decât atât.

Adultul de acum nu are cum să spună că este un film grozav: ca și celelalte filme Star Wars, are și o serie de minusuri, ceea ce nu îl face, însă, cel mai prost dintre ele – dar, în niciun caz nu este nici cel mai bun. O să le iau pe rând.

Cum va trebui să dau și detalii din film, ăsta e momentul la care cei care nu l-au văzut ar trebui să închidă articolul, dacă nu vor să le stric surprizele, de care „The Rise of Skywalker” nu duce deloc lipsă.

Copilul a avut tot ce și-ar fi putut dori de la un film Star Wars, adultul-nu prea
Au fost lupte cu săbii laser, dintre care una, cea dintre Ray și Kylo Ren pe epava Stelei Morții, s-ar putea să fie mai spectaculoasă decât tot ce am văzut până acum, în toate filmele din serie. A fost și o bătălie finală care cu siguranță depășește toate bătăliile din cele opt filme de până acum și, ca bonus, are loc pe planeta până acum secretă a lorzilor Sith: mii de nave spațiale, cavaleria galopând pe una dintre ele, nu unul, ci două momente în care totul pare pierdut, Lando Calrissian saving the day, Millenium Falcon saving the hero.

Apar personaje noi și interesante pe care ai dori să le vezi mai mult, ca Zorri și Jannah, dar și cele din prima trilogie: Han Solo și Luke Skywalker de dincolo de moarte și Împăratul Palpatine cât se poate de viu, mai puternic și mai malefic decât a fost vreodată, prințesa Leia (Carrie Fisher era moartă atunci când s-a făcut „The Rise of Skywalker”, ceea ce arată că Forța Hollywoodului este cel puțin la fel de mare ca a celor mai iscusiți Jedi și Sith), C-3PO, R2-D2, Chewbacca și chiar și un Ewok de pe Endor.

Evident că nu lipsesc eroii ultimei trilogii – Rey, care-și desăvârșește antrenamentul de Jedi, Finn și Poe, Rose și Maz Kanata și, bineînțeles, BB-8, robotul care în această trilogie s-a dorit un nou R2-D2. Iar dincolo de toate acestea, lupta dintre bine și rău (light side vs. dark side) și triumful binelui și al cavalerilor Jedi, nu fără ca înainte de asta să piară și din eroi – inclusiv Kylo Ren, care regăsește partea luminoasă a Forței și apoi izbăvirea prin sacrificiu.

Cu Kylo Ren vreau să încep ceea ce nu mi-a plăcut. În primele două filme J.J. Abrams și Rian Johnson au reușit să construiască un personaj mult mai credibil decât Anakin Skywalker, dus către partea întunecată de frică și furie dar tentat, cumva, și de partea luminoasă și atras de Rey în aceeași măsură în care Rey este atrasă de el.

În „The Rise of Skywalker” rămâne prea puțin din acest joc de umbre și sclipiri de lumină care îl definesc pe Kylo Ren în „The Force Awakens” și „The Last Jedi” și se pierde și din tensiunea dintre el și Rey – și vorbesc aici doar de prima parte a filmului. Către final Kylo Ren dispare cu totul și redevine Ben Solo sub influența trioului format din Leia, Rey și Han Solo de te întrebi de ce nu s-a întâmplat până acum asta, în primul film de pildă, dacă tot era așa de ușor.

La șubrezenia personajului Kylo Ren se adaugă fire narative incomplete sau insuficient dezvoltate – prințesa Leia ca Jedi, misterioasa supraviețuire a Împăratului, părinții lui Rey – un efort vizibil și, așadar, deranjant al scenaristului de a căuta glumițe, un patetism care frizează chiar și hilaritatea, ca atunci când, după bătălie, Rey ajunge la ceilalți rebeli care sărbătoreau victoria și primul pe care îl îmbrățișează, emoționată, este roboțelul BB-8.

Filmele anterioare din noua serie Star Wars au preluat câte ceva din prima trilogie – „The Force Awakens” e, până la un punct, „A New Hope” iar „The Last Jedi” are unele elemente din „The Empire Strikes Back”. Fenomenul se repetă și în „The Rise of Skywalker” însă aici se merge mult mai departe și ai, pe alocuri, senzația de copy-paste din „Return of the Jedi”.

Bătălia finală urmează aceleași linii, de la triumful inițial al Împăratului la moartea unui Skywalker revenit de partea cea bună a Forței, iar felul în care e sărbătorită victoria e atât de asemănător încât J. J. Abrams ar fi putut să nu se mai complice și să-și ia direct de acolo imaginile.

The Rise of Skywalker” nu este un film rău, dar nici un film bun. Nu m-a dezamăgit, însă nici nu mi-a lăsat vreo impresie puternică, sau o stare precum cea dată de precedentul film, „The Last Jedi”, unul dintre cele mai bune din serie.

Toată această dualitate, mi-a plăcut/nu mi-a plăcut, mi se pare, pe undeva, poetică – pentru că Star Wars este centrat în jurul dualității bine/rău, light side/dark side. Îi spuneam unui prieten, în timp ce ieșeam din sala de cinema, că nu cred că o să mai merg la vreun film Star Wars. Cu siguranță că vor mai fi, pentru că Disney nu poate lăsa din mână așa o afacere bănoasă, însă nu văd cu ce ar mai putea să mă atragă. Acum, când saga Skywalker a ajuns la sfârșit iar Ray a găsit echilibrul Forței, simbolizat de sabia albă, se încheie, pentru mine cel puțin, și o epocă.

.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12961 vizualizari

 • +3 (29 voturi)    
  O porcărie (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:32)

  Nyk1 [utilizator]

  Prequelurile lui Lucas au fost niște capodopere în comparație cu aceste mizerii, care sunt de fapt doar o formă de propagandă pentru cauzele războinicilor justiției sociale (SJW)

  Iată și părerea lui Lucas despre aceste din urmă filme Star Wars:

  https://www.youtube.com/watch?v=_MuxVqB3I7E
  • -2 (18 voturi)    
   Filme educative (Duminică, 22 decembrie 2019, 13:44)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Cultiva niste idei politice acceptate de unii conducatori, cam atat.
  • +11 (15 voturi)    
   man, ala e deepfake (Duminică, 22 decembrie 2019, 14:09)

   dessik [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Mai verifica ce postezi
  • +6 (8 voturi)    
   asta e trendul in toata indstria de film (Duminică, 22 decembrie 2019, 19:51)

   jondo [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   educarea maselor largi in spiritul "justitiei sociale". rar mai gasesti un film bun.

   imi aduc aminte ca dupa ultima varianta "Crima din Orient Expres" (acum vreo 2 ani parca), mustind de imbecilitati politic corecte, am ajuns acasa cu o senzatie de apasare f naspa.
   A durat pana 2-a zi, cand am cautat pe net versiunea din 1974 si m-am uitat la ea.
   Senzatia de purificare ulterioara a fost mai mult decat bine-venita.

   Daca vei sa evedezi din mizeria propagandistica ce se inteteste, nu prea mai ai ce cauta printre filmele noi.
   Ultimul exemplu: The 2 popes, Netflix. Groaznic.

   Ma uit la filme vechi. Imi da o senzatie de liniste, o lume in care lucrurile erau la locul lor, valorile de baza construiau CIvilizatie, Arta, Oameni...

   Azi, political correctnessul desconstruieste civilizatia in fiecare aspect al sau.
   Noul comunism.
 • +20 (24 voturi)    
  wot? (Duminică, 22 decembrie 2019, 15:29)

  Ademordna [utilizator]

  Last Jedi unul din cele mai bune din serie?
  Poate intr-o galaxy far far away. unde lumea umbla despuiata de creieri prin ceruri.
  • 0 (0 voturi)    
   Last Jedi este printre cele (Luni, 23 decembrie 2019, 13:52)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   mai proaste din serie. Dupa parerea mea subiectiva, cel mai bun a fost ,,Imperiul contra-ataca'' (the Impire strikes back) si ,, Forta se trezeste'' (the Force awakens). Tot ce s-a facut intre ele au fost prostii (mai mici sau mai mari).
 • +21 (21 voturi)    
  ce film ai vazut tu? (Duminică, 22 decembrie 2019, 16:56)

  DSS [utilizator]

  Sunt vechi fan SW, am inceput cu Imperiul Contraataca vazut in picioare intr-un cinema ticsit.

  Articolul e suprarealist, de la inceput o ia pe aratura. The Last Jedi e unul din cele mai bune filme ale seriei? Da, pe langa Rise of Skywalker e un film bun, dar nu suporta comparatie cu prima si a doua trilogie. Absolut deloc.

  Mare dezamagire Rise of Skywalker, abia am rezistat in sala pana la final. la banii Disney chiar nu puteau cumpara un scenariu decent? Actiunea e plictisitoare de la inceput la sfarsit. Batalia finala nu e cine stie ce, nici pe departe sa ie una din cele mai bune.

  Autorul articolul mi se pare ca nu prea are habar de seria Star Wars, o fi vazut o data majoritatea filmelor, dar amintirile ii sunt vagi, departe de realitate. Daca ar fi vazut episode II si III nu ar mai fii zis ca prequel-urile au fost slabe.

  Din noua generatie SW, cele 3 filme de serie sunt slabe spre foarte slabe, Solo e un fel de Indiana Jones (acolo se putea face ceva misto daca se includea batalia pt Nahr Shada) iar singurul film cu adevart bun este Rogue One, un film excelent.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2019, 0:12)

   [anonim] i-a raspuns lui DSS

   • +2 (2 voturi)    
    pai (Luni, 23 decembrie 2019, 9:46)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui

    nu auzi ce debiteaza ''criticul'' din el?
    ''au fost lupte cu sabii laser''.laser frateeee.
    asta a inteles Catalin,si se bucura nevoie mare.
    toti fanii sw se perpelesc de furie si neputinta,numai catalin se complace in supita lui calduta.si mai si scrie pe net.deplorabil...
    • +1 (1 vot)    
     Catalin nu e fan SW (Luni, 23 decembrie 2019, 11:47)

     DSS [utilizator] i-a raspuns lui Point

     se vede cu ochiul liber ca pt el e un film ca oricare altul si nu e in stare sa faca diferente intre episoade, de aici si numarul mare de gafe facute si taxate in majoritatea comentariilor.
     Tipic romanesc, iti dai cu pararea fara sa ai habar :)
 • +11 (15 voturi)    
  teo.dinca@gmail.com (Duminică, 22 decembrie 2019, 17:28)

  vangall [utilizator]

  mda. Copii din ziua de azi nu vor intelege nimic din SW...
  Primul SW l-am vazut in anii '80, bineinteles la cinema - SW nu se poate viziona pe video sau TV - nu vei intelege nimic - aveam atunci 8-9 ani. Nu mai stiu cum am facut rost de bilete, mama unei colege era plasatoare la cinematograf, deobicei intram cam 5-6 copii pe o usa laterala, si ne puneam in primele rinduri. Ecranul parca se pravalea peste tine, stateai lipit de scaun. In acea perioada cred l-am vazut daca bine imi amintesc de 3 ori consecutiv la cinema. Al doilea SW - Imperiul Contraataca - prin '82; pina in 84-85, la cinema inca intrau filrme capitaliste. Cel de al treilea SW deja nu a mai intrat in cinematografe, l-am vazut undeva pe video - o porcarie - din cauza imaginii si dublarii in romana. Din seria noua m-au impresionat revenge of the sith, dar si phantom menace si attack of the clones au fost OK. Rogue one primeste si el o nota buna, mai mult din cauza actorilor: Luna&Jones. In rest - tot ce a aparut dupa e o porcarie, first order face cumva trimitere la rasism, dar grosier, iar noul final ordin e deja cam prea mult; apare si un negru (nu inteleg de ce unul singur!!!) toate personajele sunt caricaturi - te umfla risul, JJ Abrams a facut doar porcarii. In opinia mea seria trebuia sa se inchida la ultimul film a lui Lucas, in 2005. I have spoken...
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2019, 0:15)

   [anonim] i-a raspuns lui vangall

   • -1 (1 vot)    
    nu ai vazut bine (Luni, 23 decembrie 2019, 11:53)

    DSS [utilizator] i-a raspuns lui

    nu e nici o scena de genul asta, exista o singura scena cu sarut, hetero si destul de cast.
    Ca sa comentezi mergi si vezi filmul te rog
    • +1 (1 vot)    
     Ba exista (Luni, 23 decembrie 2019, 14:59)

     AndreiBCO [utilizator] i-a raspuns lui DSS

     Ba exista, la final cand se bucura toata lumea ca s-a terminat cu bine apar si doua lgbtiste sarutandu-se. Le-a luat flama dupa atatea emotii...
     Asa ca mai bine vezi tu filmul din nou.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2019, 18:55)

     [anonim] i-a raspuns lui DSS

 • +1 (1 vot)    
  dupa episodul 7 nu m-a mai interesat (Duminică, 22 decembrie 2019, 20:11)

  dessik [utilizator]

  sa vad celelalte. Nici de la 7 nu aveam mari asteptari, dar ma mai pacaleam cu "poate-poate". Dar m-am lamurit repede cu nivelul creativ. Parca s-au fortat sa faca o parodie din seriile 4-6. Voi pe ce baza v-ati facut sperante?
 • +1 (1 vot)    
  nuj... (Duminică, 22 decembrie 2019, 21:02)

  codyrocco [utilizator]

  io, unu`, m-am bucurat. n-am avut aceeasi senzatie de zbarlit parul tot timpul filmului, ca la 7 ani - dar au fost momente domnilor. poate ca si din cauza ca m-am dus la fil asteptandu-ma la o dezamagire totala.
  n-a fost totala. nu ca la ep 8, de ex, p'ala nici nu-l mai tin minte bine. si ep 9 a fost autoplagiat groaznic... dar pe undeva mi-a dat senzatia de `a new hope`.
  poate ca noi, porcii astia batrani, asteptam mai multa senzatie. nu e cazul, as amerge treaba. speram ceva de la `mandalorian`. sa lasam copii sa se bucure mai mult!
  howgh! `[i have spoken`, doar ca de la winnetou]
 • 0 (2 voturi)    
  5.4 (Duminică, 22 decembrie 2019, 22:33)

  Contrache [utilizator]

  pe metacritic deci e clar, nu ma ating de filmul asta nici cu batul, Baietii de la metacritic nu m-au dezamagit niciodata, e verde marcat filmul, e bun inseamna.
  Prostologiile astea cu eroi cnad se termina totusi, inteleg o data de doua ori, dar star wars 17 si avengers 14 ???? mai bine ma uit la un fir de praf in fata casei, ies mai castigat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by