Înmormântarea actriței și cântăreței franceze Anna Karina, imaginea Noului Val francez, decedată la 79 de ani în 14 decembrie, va avea loc sâmbătă la Paris, potrivit AFP.

Anna Karina si BelmondoFoto: Captura YouTube

Ceremonia, rezervată familiei și prietenilor apropiați, va avea loc în cimitirul Père-Lachaise din capitala franceză.

Cunoscută în special pentru rolurile sale din filmele lui Jean-Luc Godard, a cărui prietenă a fost în anii 60, Anna Karina a avut și o carieră de cântăreață, cântând, printre alții, alături de Serge Gainsbourg.

În memoria cinefililor actrița va rămâne ingenua libertariană care declama "Qu'est-ce que j'peux faire? J'sais pas quoi faire...", replică-cult din "Pierrot le fou" (1965, cu Jean-Paul Belmondo).

Anna Karina a jucat în șapte filme ale lui Godard, printre care "Une femme est une femme" (premiul pentru cea mai bună interpretare la festivalul de la Berlin în 1962) sau "Vivre sa vie".

"Suntem prieteni buni. Dar e complicat să trăiești cu el", mărturisea ea, în martie 2018.

"Era cineva care putea spune +Mă duc să caut țigări+ și se întorcea după trei săptămâni. Era o epocă când nu exista nici smartphone și nici robot telefonic", a adăugat ea.

Relația lor a fost marcată de o dramă, actrița pierzând o sarcină. Ultima oară când se văzuseră era în urmă cu peste 20 de ani. De atunci, niciun contact.

"Este în Elveția și nu deschide ușa. Nu, acest lucru nu mă întristează. E viața lui, până la urmă".

Copilăria și-a petrecut-o în Danemarca, între o mamă distantă, o bunică moartă prea repede și un bunic pe care îl adora. A rămas cu o fragilitate foarte puternică.

Încă minoră, ajunge la Paris, pentru a deveni actriță. S-a remarcat la terasa Deux Magots, cafeneaua mitică a cartierului Saint-Germain-des-Prés, și a devenit manechin.

Coco Chanel și Gainsbourg

La o repetiție, "era această doamnă extraordinară care m-a întrebat +Cum te numești micuța mea?+. "'Hanne Karin Bayer'. "A nu, mi-a spus ea pe un ton milităros, tu te numești Anna Karina". "Când a plecat, am întrebat cine era. Era Coco Chanel", povestea actrița.

Godard a remarcat-o într-o reclamă și i-a propus un rol minor în "A bout de souffle" (1960) cu Jean Seberg și Jean-Paul Belmondo, pe care l-a refuzat pentru că era vorba de o scenă nud.

A revenit la ea câteva luni mai târziu, pentru rolul principal din "Petit soldat", un film despre războiul din Algeria care va fi interzis. Pe platou, între cei doi s-a născut o idilă.

Timp de zece ani, Anna Karina a jucat în mai multe filme dar a rămas actrița-fetiș a lui Godard. A filmat cu Jacques Rivette ("La religieuse", 1966) dar nici Chabrol și nici Truffaut, ceilalți doi mari regizori ai Noului Val, nu apelează la ea. "Eram femeia lui Jean-Luc. Fără îndoială, acest lucru le stârnea teama", va povesti ea, mai târziu.

În 1973, realizează primul ei film, "Vivre ensemble", o poveste de dragoste pe fond de droguri și alcool.

"Era un portret al epocii tinereții mele. Am văzut oameni în jurul meu căzând și murind".

După Godard, s-a căsătorit succesiv cu cineaștii Pierre Fabre și Daniel Duval și apoi, în 1982, cu regizorul american Dennis Berry, alături de care a rămas până la moarte.

Alături de Serge Gainsbourg, a lansat în 1967 "Sous le soleil exactement", care s-a bucurat de un mare succes.