​Martin Horyna este un selecționer și critic de film care a trecut de la studii în domeniul fizicii teoretice la o carieră strâns legată de cinema. Din 2011 colaborează cu unul dintre cele mai longevive festivaluri de film din lume, cel de la Karlovy Vary, Cehia. Într-un interviu acordat HotNews.ro, Martin vorbește despre eforturile pe care le depun producătorii de film sau despre cum unghiul potrivit poate face o scenă memorabilă. De asemenea, el povestește despre cum filmele erau la început o tehnologie și nu o arta, ca în prezent.

Martin Horyna - Selectioner si critic de filmFoto: Hotnews

Vezi aici interviul integral:

Fragmente din interviu:

Despre producătorii de film

Cred că este ceva intuitiv. Ca producător de film, sunt destul de sigur că simți cărui tip de public vrei să te adresezi și în ce mod. De-a lungul timpului ajungi să te cunoști de asemenea și pe tine, ca și spectator și cred că acest lucru se schimbă de la an la an. Fiecare persoană se schimbă ca și spectator dar și în ceea ce privește gusturile.

Despre editarea imaginilor

Tu, ca spectator, vezi doar imaginea, vezi o fotografie, un cadru, dar un producător știe întreaga situație. El este capabil să observe, să discute cu oamenii, să înțeleagă mult mai bine decât tine și trebuie să se folosească de aceste imagini în construirea filmului. Se poate face acest lucru fie prin unghiul pe care îl folosești să captezi imaginile, fie prin sunete și muzică, care sunt unele dintre cele mai puternice unelte de editare. Felul în care editezi și construiești imaginile oferă mai mult sens și noi semnificații acestora.

Rețeta unui festival de film bun

Pentru a avea un festival de film bun, trebuie să ai invitați producători de film. Ba chiar încurajez chiar și cele mai mici festivaluri care există să încerce să invite cât mai mulți producători de film, deoarece cred că fără ei, nu putem vorbi despre un festival. Mai apoi, este nevoie, desigur, de o audiență. Să faci o sală să devină un spațiu sigur în care audiența și producătorii să discute între ei face diferența între proiecția unui film și a avea un festival de film care are un anumit element de festivitate.