Primul film românesc despre Experimentul Pitești. „Între chin și amin” - o poveste despre credință și cruzime

de Sebastian Jucan     HotNews.ro
Vineri, 25 octombrie 2019, 12:48


Imagine din filmul „Între chin și amin”
Foto: Screenshot via Youtube
​La 70 de ani de la debutul „Experimentului Pitești”, unul dintre cele mai odioase programe de reeducare din blocul comunist, a apărut și primul film românesc pe această temă. „Între chin și amin” ar trebui probabil difuzat la orele de istorie din clasa a 12-a.

E primul film românesc despre subiect, sau cel puțin primul lansat și la care are acces publicul larg în cinematografe. Herman - Omul din spatele terorii, o altă peliculă despre experimentul Pitești la care filmările au început în 2011, încă nu e gata și producătorii fac crowdfunding să poată termina faza de post-producție. Însă „Între chin și amin”, un film în regia lui Toma Enache, poate fi văzut în cinematografe începând de la 1 octombrie.


Eu am fost la premiera de gală din Cluj-Napoca, unde, dacă nu-ți cumpărai bilet din timp, nu mai puteai găsi loc în ziua difuzării, cinematograful Florin Piersic fiind sold-out pentru eveniment.



Au fost prezenți, alături de regizor, și majoritatea actorilor din film, o bună parte din ei fiind clujeni. A lipsit însă Constantin „Bebe” Cotimanis, cel care a interpretat înfiorătorul rol al comandantului Ciumău, personaj inspirat de Dumitrescu Alexandru, comandantul Penitenciarului Pitești în perioada 1949-1951, unul din arhitecții programului de tortură.

Filmul a durat puțin peste două ore iar finalul său a fost urmat de un ropot de aplauze care s-a transformat în furtună în momentul în care regizorul Toma Enache le-a mulțumit foștilor deținuți de la penitenciarul Gherla prezenți în sală. Autoritățile comuniste au implementat la închisoarea din Gherla același regim inuman pe care l-au îndurat cei închiși la Pitești.


Experimentul





E greu să cuprinzi magnitudinea ororilor fenomenului Pitești. Laureatul Nobel și dizidentul anticomunist Aleksandr Soljenițîn, autorul romanului „Arhipelagul Gulag”, l-a descris drept „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”. Majoritatea celor care i-au căzut victimă au avut între 18 și 27 de ani, studenți și intelectuali, viitoarea elită a țării, după ce cea veche fusese deja aruncată în închisori sau deportată în lagăre de muncă forțată.

Păcatul lor? Făceau parte din ceea ce comuniștii considerau „dușmanul de clasă” care trebuia exterminat, sau „reeducat”, în cazul tinerilor. Iar ca să fii considerat reeducat trebuia să treci prin „demascare”: întâi să mărturisești învinuirile inventate pentru care ai fost închis, iar apoi să acuzi la rândul tău foștii colegi de muncă sau facultate, cunoștințele, prietenii, familia și, în cele din urmă, pe cei cu care împărțeai celula și erau schingiuiți alături de tine.

Era un regim de violență extremă menit să te facă să declari orice, doar pentru a scăpa pentru câteva momente de tortura zilnică. Însă reeducarea nu era considerată completă până când nu intrai și tu în rândul torționarilor. Aceasta a fost una din inovațiile experimentului Pitești: dezumanizarea individului până la transformarea victimei în călău.

În ultima fază deținutul trebuia să conducă procesul de reeducare al celui mai apropiat prieten al său, devenind torționarul lui. La cea mai mică ezitare era supus de la început întregului proces. Nici în gulagurile sovietice nu au fost folosite astfel de metode, un experiment similar având loc doar în China maoistă.

Însă autoritățile comuniste au avut parte și de complici benevoli, deținuți care, din dorința de a-și arăta adeziunea față de idealurile comuniste și beneficia de un tratament preferențial, au fost cei mai sălbatici torționari. Cel mai notoriu dintre aceștia a fost Eugen Țurcanu, liderul grupului de deținuți complici cu gardienii, care și-a imaginat unele din cele mai crude suplicii care au avut loc la penitenciarul Pitești.

Filmul





După cum insinuează și titlul, „Între chin și amin” pune o lupă asupra credinței într-un loc golit de umanitate și speranță. Dezgolirea omului de credință în vederea depersonalizării a fost unul din dezideratele experimentului Pitești și o țintă expresă a torționarilor. Omul nou nu poate fi un om religios, după dictonul lui Marx, preluat și de Lenin. Reeducarea nu putea fi completă până ce individul nu se dezbăra de „opiumul popoarelor”.

Cele mai degradante acte la care au fost supuși cei încarcerați au vizat tocmai simbolurile și practicile religioase, pentru a-i face să asocieze orice manifestare a credinței cu rușinea și umilința. Adesea cele mai dureroase amintiri ale supraviețuitorilor sunt legate de înjosirile respective, nu de bătăi sau torturile fizice.

Unele dintre cel mai greu de digerat scene din film sunt legate de această temă. De Paște, unul din deținuți e învelit într-un cearșaf, într-un simulacru de asemănare cu Iisus, îi este forțată o cunună din sârmă ghimpată pe cap iar colegii de celulă sunt obligați să îi pupe piciorul după ce a fost introdus într-o găleată cu dejecții umane.

Apoi îi este pregătită o cruce, este scos în curte alături de ceilalți deținuți în timp ce altul e pus să-i ducă în spate crucea, la fel cum Simon Cirineanul a făcut-o pentru Cristos. E crucificat și pironit în cuie alături de alți doi, ca în momentul biblic al Răstignirii. La finalul scenei gardienii îl snopesc în bătaie până își pierde cunoștința, ca să vadă dacă „învie ca Iisus”.

E doar un exemplu din momentele greu de vizionat, mai ales când știi că sunt bazate pe fapte reale. Toate supliciile pe care filmul le pune în fața spectatorului sunt construite pe mărturiile celor care au trecut prin ele. Scenele grafice de violență, ce pot părea gratuite și repetitive, au reușit să ilustreze perfect nu doar torturile fizice, ci și teroarea psihologică care a reprezentat realitatea cotidiană pentru victimele experimentului Pitești.

Actorul Ioachim Ciobanu joacă stelar rolul lui Jurgău, personajul inspirat de Eugen Țurcanu. Prestația sa a reușit să transpună pe ecran întreaga ură și cruzime a fostului lider al deținuților-călăi, așa cum au fost ele relatate de victimele sale care și l-au amintit drept cel mai barbar dintre torționari.

Rolul scoate în evidență totala lipsă de empatie și umanitate de care omul e capabil dacă persoana potrivită e pusă în circumstanțele potrivite, în contrast cu stoicismul celorlalți deținuți.

În film mai joacă și Kira Hagi, fiica fostului fotbalist și Ion Dichiseanu, în rolul generalului de Securitate Jibolschi. Dacă vrei să afli toată distribuția filmului poți să o vezi aici.

Chiar dacă trailerul și marketing-ul filmului mi-au lăsat impresia că pun mai mult accentul pe povestea de dragoste prezentă în el, mie pilonul central al scenariului mi s-a părut destinul celor doi frați, Tase (Vali Popescu) și Iancu Caraman (Ciprian Nicula). Deși încarcerați împreună, vor avea sorți diferite în detenție. Unul „rezistă până la capăt” (ceea ce pentru mulți a însemnat moartea), celălalt cedează sub presiunea torturilor și se lasă reeducat, devenind la rândul său torționar.

Interacțiunile dintre cei doi după acest moment și conflictele lor lăuntrice sunt printre cele mai emoționante elemente din film, iar povestea e una cu plot twist la sfârșit.

Prezentul





Am încercat să nu dau prea multe spoilere și e greu să tragi concluzii după un film care îți lasă un gol în stomac. Cel mai bine ar fi să mergi să-l vezi și să ajungi la propriile concluzii. Pe mine m-a făcut să mă gândesc cu amărăciune la câți români încă trăiesc cu impresia că „era mai bine pe vremea comunismului” și bagatelizează ororile regimului, pe motiv că „măcar ne dădea statul loc de muncă și locuință”.

Din punctul ăsta de vedere, comuniștii au câștigat, într-un fel: în timp ce cealaltă mare ideologie criminală a secolului XXI e universal hulită și demonizată drept răul încarnat, comunismul încă e ținut în viață drept o idee utopică și cumva onorabilă. Nu e ceva neobișnuit să vezi tineri idealiști purtând tricouri cu secera și ciocanul sau alte simboluri comuniste.

Cred că ar fi o idee bună ca filmul să fie difuzat în cadrul orelor de istorie din liceu din clasa a 12-a, când se studiază comunismul și elevii sunt suficient de mari pentru a putea vedea un film de genul. Probabil cel mai dureros e că multe din victimele regimului de exterminare din închisorile comuniste nu și-au găsit dreptatea nici până în ziua de azi, la aproape 30 de ani după căderea regimului.

Pentru experimentul Pitești autoritățile comuniste i-au scos țapi ispășitori și executat pe deținuții-torționari conduși de Eugen Țurcanu. Cadrele Securității responsabile au primit pedepse ușoare, fiind puse în scurt timp în libertate. Au fost liberi să-și trăiască în tihnă mai departe viața, în timp ce victimele lor au rămas cu sechelele fizice și traumele psihologice.

Chiar zilele trecute magistrații Curții de Apel București i-au achitat pe foștii ofițeri ai Securității acuzați că l-au torturat și ucis în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu.

Sângele apă nu se face.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















18581 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  este salutara venirea acestui film ! (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:02)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  Trebuie raspandita vorba si educat poporul ! URGENT !
  • +10 (16 voturi)    
   Poporul il plange pe ceasca Intaiul (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:26)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

   .
   Decat derbedeii occidentali, mai bine 100 de lei, ca mai iei ulei, faina, etc.
   Bine a facut ca i-a omorat (n.n: pe chiaburi), ca avea.
   Ar trebui sa-i omoare si azi ca fuge cu banii in vest (n.n: pe tineri).
   Voi, nazistii astia mici (n.n: ca Iohannis nemtalaul).
   Sibiul era ca o floare (n.n: pe vremea geniului carpatin)

   Auzit din familie.

   Sunt atatia needucati in tara asta, redusi la conditia de rama, de criminali frustrati pasivi (adica ne-activi), care permit crima continuata, inceputa in tara asta in anii 40, oameni care au gandirea pervertita de metoda "morcov-bata" aplicata magistral de partid si securitate, incat accepta orice doar doar or manca ceva. Inca traim intr-un lagar, chiar daca avem posibilitatea iesirii din tara. Felul in care au fost capaciti oamenii in August spune tot: cei care pleaca sunt tradatori, sunt urati din rasputeri. Capcaunii astia se tin si cu dinti de putere, mare pacat ca nu pot ucide.
  • -1 (9 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 14:01)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

   Au trecut 30 de ani de la lovitura de stat. Sper ca realizezi ca majoritatea celor care locuiesc acum in Romania sunt beneficiari ai comunismului, ei sau parintii lor. Astora daca le arati asa ceva, nu le place, te iau cu huo.
 • +10 (24 voturi)    
  Un articol (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:50)

  Altiro [utilizator]

  pe care 'liber-cugetatorii' il vor digera mai greu pt ca le arata sursa de unde au aparut argumentele lor impotriva credintei romanilor..Le demonstreaza totodata cine sunt adevaratii primitivi apartinand evului mediu-termeni atat de mult uzitati pt a categorisi credinciosii crestini.
  • -7 (23 voturi)    
   sef (Vineri, 25 octombrie 2019, 15:59)

   Toreador [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   eu sunt unul din liberii cugetatori pe care ii blamezi tu aici ... daca tu crezi faptul ca a fi liber cugetator inseamna a te comporta ca animalele alea atunci nu prea am ce discuta cu tine ...
  • -4 (12 voturi)    
   Mai usor cu pianul pe scari (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 0:01)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Vezi ca inclusiv autorul acestui articol e ”liber cugetator”.

   Ai ramane surprins cati necredinciosi se află mai degrabă de partea ta a argumentului în majoritatea timpului (da, inclusiv pe subiectul necesității prezervării credinței).
   Nu mai fi așa chitră, îți zic.
 • +8 (8 voturi)    
  Nu este primul (Vineri, 25 octombrie 2019, 14:53)

  teodorescum [utilizator]

  Primul film despre Experimentul Pitesti a fost "A unsprezecea porunca" al lui Mircea Daneliuc, dupa o carte a lui Paul Goma
 • +11 (17 voturi)    
  Soarta poporului român a fost aceea a ... (Vineri, 25 octombrie 2019, 15:53)

  ww [utilizator]

  "... bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare."

  Daca bestiile comuniste primeau dupa '90 ce meritau si nu mai aveau acces la functii publice (nici ei, nici urmasii lor), daca criminalii Revolutiei si mineriadelor erau pedepsiti, Romania de astazi era alta.
  Cum este posibil ca intr-o tara pretins democratica tortionarii sa fie achitati? Cum este posibil ca dupa 30 de ani sa nu stim cine ne-a ucis tinerii la Revolutie? Cum este posibil ca tortionarii mineriadelor sa nu fie inca pedepsiti? Cum este posibil ca hotii si jecmanitorii care au vandut tara asta si au dus-o la sapa de lemn sa fie in libertate si sa ne umileasca zi de zi?
  Da, fratii mei, am cladit pe nisip, pe o ticaloasa uitare, pe minciuna si mistificare, sa nu ne miram asadar ca totul se naruie intr-o noapte si ca ticalosii au asteptat momentul potrivit pentru a-si arata coltii si a ne pune din nou piciorul pe gat.
  Ce sa zic, poate nu e niciodata prea tarziu ca sa ne desteptam. Sunt bune astfel de filme caci, din pacate, am ajuns acolo ca nu mai suntem in stare sa citim cartile-document privitoare la comunism, nici memoriile victimelor represiunii.
  Asa poate primim un dus rece si intelegem ce poate omul-bestie, numai sa i se dea ocazia sa se manifeste. Iar pentru ca omul sa devina o primata trebuie sa-i fie scoasa din suflet orice urma de spiritualitate. Ca sa iti poti ucide si tortura semenul nu trebuie sa existe nicio instanta superioara: tu esti propriul tau dumnezeu. Atunci poti ucide zambind in numele "idealurilor" si "principiilor" create de propaganda.
 • +1 (23 voturi)    
  Unii au fost torturati (Vineri, 25 octombrie 2019, 16:29)

  Alexa.99. [utilizator]

  si au murit in chinuri in Comunism, unii au murit in 1989 pentru libertate, altii fac bani cu reclame in care povestesc, ca nuca-n perete, despre anii grei de Comunism si recastigarea libertatii. Viata e frumoasa si corecta.
  • 0 (0 voturi)    
   . (Duminică, 27 octombrie 2019, 22:46)

   dinfranta [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Dl. Sora nu vorbeste despre viata LUI grea in comunism, ci despre viata NOASTRA grea sub comunism. Dar probabil dvs. ati dus-o bine pe atunci si vorbele lui va deranjeaza...
 • +3 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 octombrie 2019, 19:05)

  [anonim]

  • -2 (16 voturi)    
   Pauker era doar un pion minuscul (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 2:25)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui

   deasupra era Stalin, iar deasupra lui Stalin cercurile masonice, cu Satana deasupra lor.
   Se poate ca Sora sa fi avut ceva convingeri. Se zice c-a fost retinut cu forta, el si familia, si obligat sa lucreze. Munca lui nu cuprindea condamnari la ocna sau moarte, din cate stiu. Nu toti functionarii germani sunt vinovati pentru actele lui Goebbels. Asa, sa fiu judecat si eu pentru ca am fost Soim si Pionier, nu ? Am fost. Cum altceva nu cunosteam, in afara de daci, romani, caval;eri si alti antici eram chiar mandru de asta. Asa o fi fost si cu Sora, la o scara mai larga.
   Omul se mai schimba.
   Flaushatul niciodata.
   • 0 (0 voturi)    
    cata nerusinare! (Duminică, 27 octombrie 2019, 22:49)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    a fost obligat sa lucreze la Externe, anticomunistul Sora, asa zici? probabil ca locurile la Canal si Gherla se dadeau cu pile, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Duminică, 27 octombrie 2019, 20:44)

  ak33 [utilizator]

  credeti voi ca e primul


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by