Actorul francez Alain Delon, în vârstă de 83 de ani, este din nou în centrul unei controverse, după ce organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au anunțat că vor să-i ofere un premiu Palme d'Or onorific, gest care a stârnit însă proteste, o petiție lansată online fiind semnată de peste 13.000 de persoane.

HotNews.roFoto: Hotnews

Semnatarii petiției și-au manifestat indignarea față de declarațiile controversate ale actorului. Organizația americană Women and Hollywood îi reproșează veteranului actor francez comentarii jignitoare despre femei, comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali) și migranți. Mai precis, Delon a recunoscut că a pălmuit femei și a declarat că homosexualii sunt "contra-naturii" și că nu ar trebui să aibă dreptul să aibă sau să adopte copii. De asemenea, Delon a declarat că Franța nu ar trebui să primească migranți, potrivit francetvinfo.fr.

Reprezentanții festivalului de film francez și-au apărat gestul de a-l premia pe Alain Delon, spunând despre acesta că "nu este perfect", dar are dreptul de a-și exprima opiniile.

”Nu îi oferim premiul Nobel pentru pace", a declarat directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux. ”Îi oferim un premiu Palme d'Or onorific, pentru cariera de actor", a explicat acesta.

Delon, în vârstă de 83 de ani, unul dintre cei mai celebri actori europeni de peste cinci decenii, a jucat în filme precum "Ghepardul", de Luchino Visconti, care i-a adus un premiu de interpretare la Cannes în 1963.

S-a bucurat de cea mai mare popularitate în Franța în anii 1960 - 1970, dar, în ultimii ani, Delon a provocat controverse, mai ales după ce și-a declarat prietenia cu politicianul de extremă dreaptă Jean-Marie Le Pen.

Chiar și Anthony Delon, fiul său, l-a acuzat pe actor de violență domestică.

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, care debutează marți, nu numai că nu vor anula gala de decernare a premiului onorific, programată pe 19 mai, ci au lansat și un afiș al evenimentului cu imaginea lui Alain Delon. Inițial, acesta trebuia să fie afișul oficial al festivalului, dar organizatorii s-au răzgândit și au decis să o onoreze pe regizoarea Agnes Varda, care a murit pe 29 martie, la vârsta de 90 de ani, din cauza unui cancer.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 14 - 25 mai.