Platforma video online Netflix a anunțat miercuri că va adapta pentru un serial televizat celebrul roman al lui Gabriel Garcia Marquez, "Un veac de singurătate", după ce a cumpărat drepturile de autor de la familia scriitorului columbian, scrie AFP.

Stirea decesului lui Gabriel Garcia Marquez, intr-un ziar din ColumbiaFoto: Agerpres/Xinhua

"Netflix a cumpărat drepturile capodoperei lui Gabriel Garcia Marquez Un veac de singurătate. Este pentru prima și unica oară când familia autorizează o adaptare pentru ecran" de la publicarea romanului, în 1967, a precizat Netflix într-un tweet.

Romanul lui Gabriel Garcia Marquez, premiul Nobel pentru Literaturpă în 1982, mort în 2014. povestește epopeea unei dinastii, familia Buendia, și a patriarhului său, José Arcadio Buendia, fondatorul orașului imaginar Macondo.

Tradus în 46 de limbi, a fost vândut în circa 50 de milioane de exemplare.

Romanul a reprezentat încercarea latino-americană a curentului literar cunoscut ca "realismul magic", reprezentat printre alții de mexicanul Carlos Fuentes și argentinianul Adolfo Bioy Casares.

Netflix nu a oferit deocamdată niciun detaliu legat de viitorul serial.

Scriitorul s-a opus oricărui proiect de adaptare pentru ecran, pe motiv că voia ca filmul să fie în limba spaniolă, dar realizările recente ale Netflix par să fi convins moștenitorii săi.

"Netflix a fost printre primii care a dovedit că oamenii sunt mai dispuși ca niciodată să vadă seriale produse în limbi străine și subtitrate", a explicat, într-un interviu pentru New York Times, Rodrigo Marquez, unul dintre fii scriitorului, care ar urma să fie producătorul executiv al viitorului serial.

Serialul televizat "Narcos", despre cartelurile sud-americane ale drogurilor, sau recentul film alb-negru "Roma" al mexicanului Alfonso Cuaron, recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, au fost două dintre marile succese ale Netflix în spaniolă.