Cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO are loc în perioada 7-10 martie la Cinema Muzeul Țăranului, fiind organizată de Asociația FAMart și Fundația DaKINO, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și DACIN-SARA.

DaKINO 28Foto: Afis festival

GALA DE DESCHIDERE

Gala de Deschidere, joi, 7 martie, ora 19.30, Cinema Muzeul Țăranului

Gazda Galei de Deschidere a evenimentului va fi actorul și regizorul Emanuel Pârvu.

Membrii Juriului DaKINO 2018, competitorii din cadrul Competiției de Scurtmetraj, invitații Festivalului, precum și publicul vor participa la Gala de Deschidere a evenimentului, urmată de proiecția în premieră în România a filmului BOY ERASED, în regia lui Joel Edgerton, cu Nicole Kidman, Lucas Hedges, Russell Crowe în rolurile principale.

Lucas Hedges joacă rolul tânărului Jared, ai cărui parinți, interpretați de Nicole Kidman și Russell Crowe, hotărăsc că este inacceptabil pentru ei, pentru comunitatea în care trăiesc și pentru fiul lor, ca acesta să fie homosexual. Așa că Jared va intra într-un program de terapie de conversie, timp în care părinții lui vor incerca să împace propriile convingeri religioase- tatăl este pastor baptist- cu iubirea pentru fiul lor.

Filmul se bazează pe memoriile lui Garrard Conley, unul din cei 700.000 de americani care au fost supuși unei forme de terapie de conversie pentru persoane LGBT.

Filmul a fost nominalizat la Globurile de Aur 2019 pentru Cel mai bun actor în rol principal- Lucas Hedges si Cel mai bun cantec original

Prezentat în premieră în România, in proiectie unica.

JURIUL COMPETITIEI DE SCURTMETRAJ

Anul acesta, Președinte al Juriului Competitie de Scurtmetraj este Mary Kate O’Flanagan, scenaristă, consultant de scenarii& profesor de scenaristică (Irlanda), producătorul Anamaria Antoci, actrița Diana Cavallioti, Nuno Rodrigues, curator și programator al Festivalului de Film Curtas Vila do Conde (Portugalia) și Bogdan Muresanu, scenarist și regizor de film, recent premiat la Festivalul Internațional de Scurtmetraje de la Clermont-Ferrand.

Cele 18 filme din cadrul Competiției de Scurtmetraj vor fi proiectate vineri, 8 martie și sâmbătă, 9 martie, iar Gala de Inchidere (în care vor fi proiectate toate filmele câștigătoare) va fi duminică, 10 martie, de la ora 18.00.

Presedintele Juriului, Mary Kate O’Flanagan va sustine un Masterclass de scenaristică cu titlul Scrierea și rescrierea unui scenariu de scurtmetraj, duminica, 10 martie, ora 12.00 la Carturesti Verona.

Intrarea la masterclass este liberă în limita locurilor disponibile.

Diminețile de week-end vor fi dedicate, ca și anii trecuți, proiecțiilor închise dedicate copiilor în cadrul secțiunii DaKIDS- adresate copiilor cu tulburare de spectru autist, prin parteneriatul cu Asociatia Help Autism – proiectie la care sunetul si lumina sunt reduse, sunetul de partile muzicale redus la minimum- și respectiv copiilor din centrele de zi și centrele de plasament din București – prin parteneriatele Ajungem Mari si cu DGASPC sector 6.

HIGHLIGHT-URI FILME

IN PREMIERA IN ROMANIA SI IN PROIECTII UNICE LA DaKINO 2019

IF BEALE STREET COULD TALK

SUA- 2018, 120’

Regie: Barry Jenkins

Distribuție: Kiki Layne, Regina King, Stephen James

Filmul este adaptarea romanului omonim al lui James Baldwin și spune povestea de dragoste dintre Tish (KiKi Lane) și Fonny (Stephen James) în Harlemul anilor '70.

Nominalizat la Premiile OSCAR 2019 pentru Cea mai bună actriță in rol secundar- Regina King, Cel mai bun scenariu adaptat și Cea mai bună coloană sonoră

Castigător al Globului de Aur 2019 pentru Cea mai bună actrită în rol secundar- Regina King

Nominalizat la Globul de Aur și la Premiile BAFTA 2019 pentru Cel mai bun scenariu adaptat

STAN & OLLIE

Marea Britanie- 2018, 100’

Regie: John S. Baird

Distribuție: John C. Reilly, Steve Coogan, Shirley Henderson

Cel mai apreciat cuplu de comedie din istorie, care a supraviețuit trecerii de la filmul mut la cel sonor, Stan Laurel și Oliver Hardy au apărut, în aproape 20 de ani de carieră, în peste 100 de filme.

Stan & Ollie spune povestea din spatele cuplului de artiști, aflați spre finalul carierei lor, în timpul unui turneu în Marea Britanie în 1953. Epoca lor de aur era deja pe sfârșite, sănătatea lui Hardy era subredă, la fel și relația celor doi- însă ei regăsesc cumva atât dorința de a fi împreună cu publicul lor fidel, dar și pe ei inșiși pentru că, după atâția ani de parteneriat creativ, ei înseamnă atât de mult unul pentru celălalt.

Nominalizat la Globul de Aur 2019 pentru Cel mai bun actor într-un film de comedie

Nominalizat la Premiile BAFTA 2019 pentru Cel mai bun film britanic, Cel mai bun actor în rol principal- Steve Coogan și pentru Cel mai bun machiaj si coafură

*** Proiecția va fi precedată de scurtmetrajul BLOTTO- 1930, 26’ cu Stan Laurel, Oliver Hardy și Anita Garvin

ON HER SHOULDERS

SUA- 2018, 95’

Regie: Alexandria Bombach

În 2018, Nadia Murad a obținut Premiul Nobel pentru Pace (alături de Denis Mukwege).

In 2014, Nadia Murad a fost una din sutele de fete și femei yazide din nordul Irakului bătute, violate și ținute prizoniere de Statul Islamic. Mama ei și șase frați au murit atunci. A reușit să scape din mâinile ISIS după 3 luni și, dintr-o tabără de refugiați, a ajuns în Germania, unde a devenit o luptătoare activă pentru drepturile și libertatea poporului ei precum și primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane.

Câștigător al Premiului pentru regie la Festivalul de Film de la Sundance 2018

Nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun documentar la Film Independent Spirit Awards 2019.

GALA DE INCHIDERE

Festivalul se inchide duminica, 10 martie cu proiectia filmului AT ETERNITY’S GATE.

SUA, Franta- 2018, 110’

Regie: Julian Schnabel

Distribuție: Willem Dafoe, Mads Mikkelsen, Oscar Isaac, Rupert Friend

Filmul nu este încă o biografie a pictorului olandez Vincent Van Gogh ci, mai degrabă, o acumulare de secvențe bazate pe câteva evenimente din ultimii ani din viata artistului- așa cum reies ele din scrisorile dintre el și fratele lui, Theo (Rupert Friend), din relația de prietenie și rivalitate cu Gauguin (Oscar Isaac) și altele pur și simplu inventate. Pentru că, așa cum spune regizorul Schnabel, el insuși pictor, filmul este în primul rând o ficțiune despre ce înseamnă să fii artist.

Regizorul american Julian Schnabel este cunoscut publicului pentru filmul Scafandrul și fluturele- 2007, nominalizat la Premiile Oscar pentru Cel mai bun regizor și câștigător al Globului de Aur pentru Cel mai bun regizor și al Premiului pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes.

Nominalizat la Premiul OSCAR 2019 pentru Cel mai bun actor în rol principal- Willem Dafoe

Nominalizat la Globul de Aur 2019 pentru Cel mai bun actor într-o dramă- Willem Dafoe

Inclus în Competiția Oficială și câștigător al Premiului pentru Cel mai bun actor- Willem Dafoe, Festivalul de Film de la Veneția 2018