Fundația9 continuă să susțină liderii culturali și creativitatea, de data aceasta în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ce va avea loc în perioada 19-28 octombrie 2018.

Fundația9 este partener al integralei omagiale Lucian Pintilie organizată de către Les Films de Cannes à Bucarest și Festivalul Național de Teatru, în colaborare cu Filmex România și Centrul Național al Cinematografiei.

Retrospectiva debutează la Cinema Muzeul Țăranului, cu filmul “Balanța”, vineri, 19 octombrie, apoi urmează ”De ce trag clopotele, Mitică?”, sâmbătă, 20 octombrie.

Retrospectiva continuă la Cinemateca Union cu filmele: “Duminică la ora 6” (1965) – duminică, 21 octombrie, “Salonul nr. 6” (1978) – luni, 22 octombrie, “Terminus Paradis” (1997) – marți, 23 octombrie, “Reconstituirea” (1968) – miercuri, 24 octombrie, “Prea târziu” (1996) – joi, 25 octombrie, “O vară de neuitat” (1994) – vineri, 26 octombrie, “Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003) – sâmbătă, 27 octombrie, “După-amiaza unui torționar” (2001) și “Tertium non datur” (2006) – duminică, 28 octombrie.

O parte dintre actorii și membrii echipelor de filmare va fi prezentă la proiecții și va intra în dialog cu publicul. Intrarea la proiecțiile din retrospectivă este liberă, în limita locurilor disponibile.

În cadrul Galei de Închidere a festivalului, pe 28 octombrie, la Cinema Pro, Fundația9 va acorda un premiu de recunoaștere Asociației CINEMASCOP, organizator Les Films de Cannes à Bucarest, pentru realizarea primei retrospective integrale a lui Lucian Pintilie după dispariția sa. Premiul va fi ridicat de Cristian Mungiu, în calitate de fondator al festivalului.

Atât retrospectiva, cât și premiul duc mai departe spiritul Fondului de cinema “Lucian Pintilie”, creat în memoria marelui regizor român prin intermediului căruia, Fundația9 sprijină tânăra generație de autori de film și debutul lor în cinematografie.

"Fondul Lucian Pintilie" este un program destinat în primul rând tinerilor autori de film, dar și memoriei marelui regizor. Gândit pentru a susține, în primul rând , pe creatorul de cinema de artă și conceput în așa fel încât să îi dea acestuia mijloacele de a își dezvolta și formaliza viziunea, fondul va deveni, în timp, o adevărată resursă pentru debuturi, dar și pentru relansarea și perpetuarea unei culturi estetice și cinematografice substanțiale.” - Corina Șuteu, membră în Consiliul Director al Fundației9 și inițiatoarea programului Fondul de cinema Lucian Pintilie.

Primii bursieri ai Fondului de cinema “Lucian Pintilie” sunt: Bogdan Mureșanu, Anghel Damian și Cristi Iftime.