Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) propune anul acesta peste 40 de producţii cinematografice, dintre care 8 avanpremiere, între 20 și 29 iulie. Proiecțiile vor putea fi vizionate în cadrul cinematografelor Amza Pellea şi al celui în aer liber din Grădina Cetăţii Râșnov pe întreg parcursul celor 10 zile de festival.

Darkest Hour/ Ziua decisivaFoto: Poster

Lista titlurilor proiectate în avanpremieră în cinematograful Amza Pellea începe sâmbătă, 21 iulie, ora 13:00, cu „Ziua când au murit anii '60”, documentarul despre mișcările de stradă din Ohio (Statele Unite ale Americii) împotriva deciziei președintelui Richard Nixon de a invada Cambogia și despre masacrul manifestanților de la Universitatea Kent State. De la ora 14.00, pe ecranul cinematografului va rula „Mai '68, sub pietrele de pavaj... polițaii! / 68, sous les pavés... les flics", un documentar centrat pe unele dintre cele mai puternice demonstrații civice și cea mai mare grevă din istoria modernă a Franței.

„Utoya: 22 iulie”, filmul care a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale la Berlinale 2018, va putea fi vizionat la Râșnov înainte de lansarea în cinematografele din România, programată pentru luna august. La 7 ani de la atacul care a şocat Norvegia şi întreaga lume, regizorul Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia şi durerea zilei de 22 iulie 2011, când Anders Behring Breivik, un extremist norvegian de dreapta, a fost protagonistul a două atentate teroriste pe insula Utoya, din apropierea capitalei norvegiene Oslo.

De asemenea, în cadrul dezbaterii despre abdicarea Regelui Mihai I, pe 22 iulie la ora 11:00, vor fi prezentate în avanpremieră documentarul „Regele Mihai al României - despre viaţă”, iar pe 29 iulie, ora 15:00, „Declin și ascensiune: familii regale în post-socialism”, despre trei familii regale est-europene: Simeon II al Bulgariei von Sachsen-Coburg, Gotha, Nikola II, prințul coroanei din Muntenegru și, desigur, Mihai I al României.

În Grădina Cetăţii Râşnov, FFIR a pregătit proiecții în aer liber ale celor mai de succes filme cu subiect istoric din ultimul an. Pe 20 iulie, de la 21:20, se proiectează Moartea lui Stalin / The death of Stalin, filmul scoțianului Armando Iannucci (creatorul serialului de comedie „Veep”) care spune, cu tot umorul de rigoare, povestea zilelor de derută și confuzie din Rusia imediat după moartea lui Stalin, din 5 martie 1953.

Pe 21 iulie, de la 21.30, va putea fi vizionată pelicula franceză „La revedere acolo sus / Au revoir là-haut”, o comedie noir despre doi supraviețuitori ai Primului Război Mondial, recompensată cu 5 premii César 2018, printre care cea mai bună regie și cel mai bun scenariu adaptat.

Printre momentele principale ale festivalului se numără proiecția specială a capodoperei lui Lucian Pintilie - „Reconstituirea”, aceasta fiind programată pentru data de 22 iulie, de la ora 19.30. Actorii Ileana Popovici, George Mihăiță și Vladimir Găitan vor fi prezenți pe durata proiecției speciale, la jumătate de secol de la debutul filmărilor.

„Ziua decisivă / Darkest Hour”, filmul care i-a adus Oscarul lui Gary Oldman pentru interpretarea rolului lui Winston Churchill, va putea fi vizionat pe 23 iulie la Cetatea Râșnov. Filmul vorbește despre câteva dintre momentele cruciale ale carierei lui Churchill, momente care au coincis cu evenimente cruciale ale Europei și ale lumii libere, în general. Pe 28 iulie, de la 21.40, va fi proiectat „Dunkirk”, capodopera lui Christopher Nolan recompensată cu Oscar în 2018, despre Miracolul de la Dunkirk (cunoscută și sub numele de Operațiunea Dynamo) din mai 1940. Dunkirk este numele cu care a intrat în istorie operațiunea de salvare ordonată de premierul britanic, Winston Churchill, a circa 330.000 de soldați aliați care erau încercuiți la acel moment de armata nazistă pe plajele și în portul orășelului Dunkirk din nordul Franței.

Pentru prima oară în istoria sa de 10 de ani, FFIR va avea o competiție oficială de film, care se va desfășura sub egida Râșnov Film Society. Deschisă filmelor documentare produse în ultimii 2 ani, competiția reunește 8 titluri din România, Spania, Puerto Rico, Belgia, Bulgaria, Israel, Polonia și Italia. Filmele, care vor fi proiectate zilnic în cinematograful Amza Pellea între 21 și 28 iulie, vor relata întâmplări din cel de-al Doilea Război Mondial, din războiul civil spaniol, din timpul revoltelor anti-americane din Puerto Rico din 1950, cât și din viețile oamenilor obișnuiți din Uniunea Sovietică, respectiv ale misionarilor din Congo.