Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO a avut loc în perioada 18- 22 aprilie, la ARCUB și Cinema Muzeul Țăranului si-a desemnat castigatorii.

DaKINO 2018Foto: DaKINO

Premiile ediției au fost prezentate în cadrul Galei de Închidere a evenimentului, care a avut loc duminică, 22 aprilie, la ARCUB și au fost acordate de Juriul prezidat de directorul de imagine și regizorul Adrian Silișteanu, alături de Asja Krsmanović, programator al Festivalului de Film de la Sarajevo, Gabriela Albu, coordonator al Cinema Muzeul Țăranului, actorul Alec Secăreanu și regizorul iranian Ali Asgari.

Mențiunile speciale ale Juriului au fost acordate filmelor FRAMED, regia Marco Jemolo (Italia) - o animație ce explorează tema sensibilă a alienării în societate, și SCRATCH, regia David Valero (Spania) - un scurtmetraj despre un tânăr DJ cu o dizabilitate cognitivă care îl face să nu fie conștient de lumea ce îl înconjoară.

Pablo Munoz Gomez, Xavier Seron și Sarah Schenkel au câștigat Premiul pentru Cel mai bun scenariu pentru KAPITALISTIS (Franta- Belgia), o comedie dulce-amăruie despre consumerism, în timp ce Premiul pentru Cea mai bună regie i-a fost acordat lui Carlo Francisco Manatad, pentru filmul JODILERKS DELA CRUZ, EMPLOYEE OF THE MONTH (Filipine- Singapore) - pentru originalitatea și tratarea stilistică a unei povești ce o are în prim plan pe Jodilerks, angajata unei benzinării, în ultima sa zi de lucru.

KAPITALISTIS, în regia lui Pablo Munoz Gomez, a fost recompensat, de asemenea, cu Premiul Publicului.

Trofeul DaKINO 2018 a fost acordat filmului MARLON, regia Jessica Palud (Franța- Belgia) „pentru simplitatea cu care a descris lumea interioară a unei adolescente și pentru modul în care a transpus vizual povestea” (Juriul DaKINO 2018). Marlon este o tânără de 14 ani care își vizitează pentru prima oară mama în închisoare.

Competiția de Scurtmetraj DaKINO a numărat în acest an 27 de filme, din 16 țări, selectate de criticii de film Ionuț Mareș, Cristi Mărculescu și George Mihalcea.