Lungmetrajul „Lemonade/Luna de miere”, produs de Cristian Mungiu, va fi prezentat astăzi, 19 februarie, de la ora 22:30, în cadrul secțiunii Panorama a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Filmul, care are la bază întâmplări reale, prezintă contrastul dintre două feluri diferite de a vedea lumea și imposibilitatea de a le reconcilia.

LEMONADE (© Friede Clausz MOBRA FILMS)Foto: Poster

America descrisă în film nu este deloc cea la care visează imigranții înainte să plece din țara natală. Nu e o lume modernă, avansată tehnologic, plină de posibilități, ci mai degrabă o lume provincială, locuită de oameni cu mentalități înguste și prejudecăți. Sentimentul de a fi prins între două lumi, dureros de familiar oricărui imigrant, se rezumă la o singură întrebare: merită?

„Lemonade este un film care aparține atât cinematografiei românești cât și celei americane, așa cum mă văd și pe mine ca aparținând celor două culturi. Văd Lemonade ca pe un film poziționat între cinematografia europeană de autor și unele filme independente americane mai curajoase. Reușește asta prin natura temei propuse, a producției (care s-a desfășurat pe doupă continente) și a esteticii”, spune Ioana Uricaru.

Rolul Marei, protagonista din film, este jucat de Mălina Manovici („Bacalaureat”, regizor Cristian Mungiu). Distribuția este completată de actorii canadieni și români Steve Bacic („The 6th Day”, „X-Men 2”, „Andromeda”), Dylan Scott Smith („The Mummy”, „Star Wars: Battlefront II”, „300”), Milan Hurduc și Ruxandra Maniu - câștigătoarea Marelui Premiu al Galei Tânărului Actor HOP „Ștefan Iordache”.

Ioana Uricaru a coregizat lungmetrajul colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” (produs de Mobra Films, 2009) și scurtmetrajul „Stopover” (produs de Mobra Films în 2010). A mai regizat „National Treasure” (documentar, 2007, coregizor Wang Ying), „The Sun and The Moon” (scurtmetraj, 2007) şi „The Witness” (scurtmetraj, 2012).

Filmul Lemonade este o coproducție internațională România (Mobra Films) – Canada (Peripheria) - Germania (42film) – Suedia (Filmgate Films, Film i Väst).

La actuala ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, Voodoo Films este prezentă cu două filme: „Lemonade”, de Ioana Uricaru, care va avea premiera, astăzi, în cadrul secțiunii Panorama și „Fotbal Infinit”, de Corneliu Porumboiu, care a avut premiera mondială vineri, 16 februarie, în cadrul secțiunii Forum.

„Lemonade” spune povestea Marei, în vârstă de 30 de ani, care se stabilește în Statele Unite împreună cu Dragoș, fiul ei de nouă ani, după ce s-a căsătorit cu americanul Daniel. Filmul narează mai multe întâlniri pe care eroina le are pe parcursul a citeva zile și în urma cărora descoperă că „visul american” rămâne un ideal greu de atins pentru cei care nu-și permit să plătească prețul.

Filmul „Lemonade” este distribuit de Voodoo Films.

Participarea la Festivalul Internațional de Film de la Berlin are loc cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei și al Institutului Cultural Rroman Berlin.