15-18 februarie, Cinema Elvira Popesco

Documentar, fictiune si regizoare de film la prima editie Nordic Film Festival de la Bucuresti

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 14 februarie 2018, 9:10


Prima editie Nordic Film Festival la Bucuresti
Foto: Poster
Nordic Film Festival (#NordicFF) sărbătorește cultura și cinematografia țărilor nordice cu patru zile de proiecții în cel mai cochet cinematograf al orașului. Ediția inaugurală marchează o premieră pentru cinefilii din București, care au șansa de a viziona filme realizate de cineaști din toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Nordic Film Festival va avea loc în București, între 15-18 februarie 2018, la cinematograful Elvire Popesco, din Bd. Dacia nr. 77.

Cu un program ce cuprinde 14 pelicule de lungmetraj și o selecție de scurtmetraje prezentată în deschiderea festivalului, #NordicFF provoacă publicul să descopere un spațiu cinematografic nou, atipic și eterogen.
La prima ediție, iubitorii de film sunt invitați să savureze producții arthouse premiate la marile festivaluri internaționale, ca Berlin, Sundance, Toronto, San Sebastian și Hot Docs, dar și filme de public care au cucerit inima curatorilor.

Pentru a celebra diversitatea formelor și pespectivelor artistice, #NordicFF debutează în acest an și o secțiune specială dedicată filmului documentar. În același sens, peste o treime din filmele selectate sunt regizate de femei.

“Deși în imaginația noastră nordul Europei pare a fi o regiune cât de cât unitară, în mare parte ninsă și complet acoperită de nopțile lungi și grele, Nordul adevărat se întinde mai departe de Scandinavia și ascunde povești pe cât de diverse, pe atât de fascinante, actuale și pline de umor,” spune Vlad Rotaru, curatorul festivalului.

De la dramă, film de dragoste sau documentar și până la comedie neagră sau scurtmetraj, peliculele selectate sunt realizate atât de regizori recunoscuți, ca Lone Scherfig și Aki Kaurismaki, cât și de noi voci ale cinematografiei nord-europene, cum sunt Rúnar Rúnarsson și Tora Mårtens.

Înainte de fiecare proiecție de film, publicul va putea vedea și o expoziție inedită de fotografie, pe marele ecran. Aceasta este alcătuită din lucrări realizate de zece fotografi români, care au surprins peisaje spectaculoase din țările nordice.

Festivalul este susținut de Ambasada Regatului Danemarcei, Ambasada Republicii Finlanda, Consulatul Onorific al Republicii Islanda, Ambasada Regatului Norvegiei și Ambasada Suediei la București.


PROGRAMUL FESTIVALULUI

JOI - 15 FEBRUARIE - ORA 18:45
COMPILAȚIE SCURTMETRAJE NORDICE
Durata : 2h

VINERI - 16 FEBRUARIE - ORA 14:00
DREAMLAND / Documentar / 2009 / Islanda
Regie : Torfinnur Guðnason, Andri Snær Magnason
Durata : 1h 29m
SINOPSIS: Cât de mult ar trebui să sacrificăm și cât ar trebui să păstrăm din natură pentru a crea surse de energie regenerabilă? Dreamland se transformă treptat într-o imagine deranjantă a corporațiilor ce pun stăpânire pe natură în comunitățile mici. Este un documentar politic și activist ce ne arată partea întunecată a energiei verde.
Premii: Cel mai bun documentar - Edda Awards

VINERI - 16 FEBRUARIE - ORA 16:15
THE AMBASSADOR / Documentar / 2011 / Danemarca
Regie : Mads Brugger
Durata : 1h 33m
SINOPSIS: Jurnalistul Danez Mads Brugger intră sub acoperire și se dă drept ambasador pentru a dezvălui lumii întregi secretele traficului de diamante din Africa Centrală
Premii: Cel mai bun documentar - Robert Festival / Cel mai bun actor - Ole Awards

VINERI - 16 FEBRUARIE - ORA 18:30
THE OTHER SIDE OF HOPE / Comedie, Dramă / 2017 / Finlanda
Regie : Aki Kaurismaki
Durata : 1h 40m
SINOPSIS : Khaled este un tânăr emigrant sirian din Aleppo, orașul sirian asediat, care caută refugiu pe străzile din Helsinki. Wikström este un fost agent de vânzări care renunță la job și devine jucător de poker și cârciumar în același oraș. La jumătatea filmului, destinele celor doi bărbați se intersectează.
Premii: Berlinale - Ursul de Argint pentru Cea mai buna regie

VINERI - 16 FEBRUARIE - ORA 20:45
LIFE IN A FISHBOWL / Dramă / 2014 / Islanda
Regie : Baldvin Zophoníasson
Durata : 2h 09m
SINOPSIS: Un scriitor ce își bea zilele pe o perioadă de 20 de ani, o mamă tânără ce se prostituează pentru a putea cumpăra mâncare și un fost fotbalist de renume ce este cooptat într-un lanț bancar. Toți acești oameni ajung să aibă un efect asupra celuilalt.
Premii: Edda Awards - Cel mai bun film si Cea mai buna regie

SÂMBĂTĂ - 17 FEBRUARIE - ORA 12:45
WITH YOUR PERMISSION / Comedie neagră / 2007 / Danemarca
Regie : Paprika Steen
Durata : 1h 35m
SINOPSIS: Jan duce o viață mai puțin plăcută. Este de departe cel mai nepopular muncitor din companie iar acasă este și mai rău. Căsătoria sa cu Bente este pe punctul de a se duce de râpă. Șeful său îl trimite în sfârșit la o terapie de grup, unde începe o prietenie nefirească dintre el și doi mecanici, Rudy și Alf.

SÂMBĂTĂ - 17 FEBRUARIE - ORA 14:45
BROTHERS / Documentar / 2015 / Norvegia
Regie : Aslaug Holm
Durata : 1h 45m
SINOPSIS: Aslaug Holm se ține pe urmele fiilor săi, Lukas și Markus, fiind tatăl lor, fratele mai mare și uneori chiar copil, la fel ca ei, cu plăceri și dezamăgiri.
Premii: Cel mai bun regizor - Amanda Awards 2015, Cel mai bun documentar - Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2016.

SÂMBĂTĂ - 17 FEBRUARIE - ORA 17:15
1001 GRAMS / Dramă / 2014 / Norvegia
Regie : Bent Hamer
Durata : 1h 27m
SINOPSIS: Maria, o cercetătoare norvegiană merge la un seminar internațional la Paris, având ca proiect măsurarea greutății adevărate a unui kilogram. În schimb, aceasta ajunge să își măsoare propria dezamăgire legată de iubire și viață.
Premii: Cea mai bună imagine - Chicago International Film Festival / Cel mai bun scenariu - Amanda Awards

SÂMBĂTĂ - 17 FEBRUARIE - ORA 19:15
CALL GIRL / Dramă - True Story / 2012 / Suedia
Regie : Mikael Marcimain
Durata : 2h 14m
SINOPSIS: O tânără este recrutată de pe treapta cea mai de jos a societății și este aruncată într-o lume a sex cluburilor și a show-urilor de striptease în Stockholm. O dramă bazată pe un scandal politic ce a avut loc în 1976.
Premii: Premiul publicului - Stockholm film festival și Taipei Film Festival / FIPRESCI - Toronto IFF

SÂMBĂTĂ - 17 FEBRUARIE - ORA 22:00
BLIND / Dramă / 2014 / Norvegia
Durată : 1h 32m
Regie : Eskil Vogt
SINOPSIS : După ce își pierde vederea, Ingrid se retrage în zona ei de confort - acasă - un loc unde se simte în siguranță împreuna cu soțul și gândurile ei. Însă ea nu scapă nici aici de fricile și fanteziile reprimate pe care le ținea adânc ascunse în subconștient.
Premii: Cel mai bun scenariu - Sundance Film Festival, Label Europe Cinemas - Berlin International Film Festival

DUMINICĂ - 18 FEBRUARIE - ORA 12:45
MARTHA & NIKI / Documentar / 2016 / Suedia
Regie: Tora Mårtens
Durata : 1h 36m
SINOPSIS : Martha și Niki au luat parte la Concursul Internațional de Street Dance din Paris. A fost pentru prima oară în Istorie când două femei au devenit campioane mondiale la Hip-Hop.
Premii: Cel mai bun documentar și Cel mai bun montaj - Guldbagge Awards

DUMINICĂ - 18 FEBRUARIE - ORA 14:45
HOLY MESS / Comedie / 2014 / Suedia
Regie : Helena Bergström
Durata : 1h 49m
SINOPSIS : : Un cuplu de homosexuali invită familiile lor ușor homofobe în vizită de Crăciun, având un cadou “special” pentru aceștia.

DUMINICĂ - 18 FEBRUARIE - ORA 17:15
THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MAKI / Dramă / 2017 / Finlanda
Regie : Juho Kuosmanen
Durata : 1h 32m
SINOPSIS : De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internațională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”.
Premii : Un Certain Regard la Cannes film festival

DUMINICĂ - 18 FEBRUARIE - ORA 19:15
SPARROWS / Dramă / 2016 / Islanda
Regie : Rúnar Rúnarsson
Durata : 1h 32m
SINOPSIS : Stilul de viață de la oraș al lui Ari este brusc întrerupt când mama sa îl trimite să trăiască cu tatăl său și bunica sa, într-un mic sat pescăresc.
Premii: Chicago IFF - Premiu pentru Regie / TIFF - Premiul Juriului

DUMINICĂ - 18 FEBRUARIE - ORA 21:45
JUST LIKE HOME / Comedie - Mister / 2007 / Danemarca
Regie: Lone Scherfig
Durata : 1h 40m
SINOPSIS : Când cetățenii unui micuț orășel Danez își pierd încrederea unul în celălalt, vederea unui bărbat dezbrăcat dimineața pe stradă se transformă în paranoia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

296 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by