Asociația ARTIS din Iași și Asociația Obștească MIA din Chișinău au lansat sambata la Iasi proiectul Centenarul Filmului Românesc. Harta României Mari va fi trasată de Caravana Filmului Românesc, cu filme special alese de criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici ş.a. Proiectul vizează un traseu istoric: România - Republica Moldova - Cernăuți. In deschiderea evenimentului a fost proiectat filmul Afacerea Est in regia lui Igor Cobileanski.

Potrivit Agerpres, evenimentul a fost deschis cu o conferinta- eveniment ce a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.

La conferință au participat:

Irina-Margareta Nistor - Ambasador cinema

Igor Cobileanski - Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est

Andrei Giurgia - Manager proiect România

Alexandru Giboi - Director general AGERPRES, co-organizator

prof. univ. dr. Daniel Șandru - Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul PMI, organizator

Radu Botez - Viceprimarul Municipiului Iași, organizator

Constantin Pușcașu - Actor ieșean în filmul Afacerea Est

Daniel Busuioc - Actor ieșean în filmul Afacerea Est

prof. univ. dr. Doru Tompea - Universitatea „Petre Andrei” Iași

Andrei Apreotesei - Managerul Ateneului din Iași, organizator

Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe a fost deschis cu proiectia filmului Afacerea Est, primul film din această serie a Caravanei, in prezenta criticului de film Irina-Margareta Nistor, regizorului Igor Cobileanski și actorilor din film: Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc.

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc începe la Iași, în orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Harta României Mari va fi trasată de Caravana Filmului Românesc, cu filme special alese de criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici ş.a.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema în cadrul proiectului): „Centenarul și Filmul Românesc, (și: pentru că cea de-a șaptea artă e mai vârstnică la noi), reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, al unei istorii în imagini, de a vedea și revedea cineaști importanți și de a-i radiografia cu drag, încercând să readucem publicul în sălile de cinema și de a da ghes să fie refăcute cele ignorate, dar pentru care există nostalgii justificate!”