„În pronunțare” (“Yet to rule”), debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost selectat în cadrul în cadrul celei de-a patra ediții Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week, un eveniment organizat de către Asociația Criticilor de Film din Germania.

In pronuntare, regia Mihaela PopescuFoto: Saga Film

Avându-i în rolurile principale pe actorii Dorotheea Petre și Cuzin Toma, „În pronunțare” este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacție și o căsnicie eșuată. Portretizând dificultățile unui personaj prins în lupta dintre instinct și rațiune, regizoarea construiește o poveste emoționantă care îmbină cu măiestrie detalii cotidiene și elemente suprarealiste.

“Comitetul nostru de selecție a fost foarte impresionat atât de conceptul cinematografic, cât și de mizanscena puternică. Dacă această construcție liberă cu elemente realiste și mistice reușește să curgă, atunci acest lucru se datorează atât modului inteligent în care regizoarea a lucrat cu actorii, cât și unui ochi excelent pentru locații și situații. În ciuda melancoliei, filmul provoacă spectatorul experimentat să își reevalueze așteptările față de cinematografie (inclusiv cea românească)” menționează Asociația Criticilor de Film din Germania în declarația Berlin Critics’ Week.

Vorbind despre o temă cât se poate de actuală, “filmul renunță la convențiile de reprezentare uzuale și propune o perspectivă filosofică, care pune sub semnul întrebării raportul de putere pe care se bazează actul justiției și modul în care îi vedem pe ceilalți și pe noi înșine. E un film care solicită atenția spectatorului prin detalii, atmosferă și imaginație. Sper ca acest exercițiu să continue și după vizionarea lui.”, a declarat Mihaela Popescu cu ocazia selectării filmului.

Mihaela Popescu și-a început cariera în cinema în calitate de producător asociat al filmului “Periferic”, regizat de Bogdan George Apetri. Primul său proiect de scurtmetraj, „Plimbare”, a avut premiera internațională în cadrul prestigiosului Locarno IFF, bucurându-se apoi de numeroase selecții în secțiunile unor festivaluri precum FIFF Namur, Bruxelles, Slamdance, Transilvania IFF, Ankara IFF sau Making Waves (New York). În paralel cu dezvoltarea filmului „În pronunțare”, Mihaela Popescu a realizat un scurtmetrajul documentar despre violenta cu arme din Chicago, „On Another Corner”, care a avut premiera internațională în 2017, în cadrul celei de-a 60-a ediții DOK Leipzig. În prezent lucrează la primul ei lungmetraj documentar „The Living Bridge”, care își propune să ofere o perspectivă asupra modului în care Brexit afectează viața cetățenilor Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie.

Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru, un director de imagine care a colaborat cu regizori precum Radu Jude („Aferim!”, „Inimi cicatrizate”), Florin Șerban („Eu când vreau să fluier, fluier”, „Box”), Corneliu Porumboiu („A fost sau n-a fost”, „Polițist, adjectiv”) sau Nae Caranfil („Closer to the Moon”).

Dorotheea Petre este una din cele mai apreciate actrițe din tânăra generație. Încă de la debutul său în cinema, cu filmul de lungmetraj “Ryna” al Ruxandrei Zenide, Dorotheea Petre s-a remarcat ca o voce distinctă în filmul românesc, lucru confirmat doi ani mai târziu, în 2007, când președintele juriului Un Certain Regard, a instituit un premiu special pentru actriță pentru a onora rolul ei din filmul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (regizat de Cătălin Mitulescu).

Cuzin Toma a colaborat cu nume sonore ale cinematografiei autohtone contemporane, jucând în lungmetraje care au definit evoluția Noului Val, precum „Hârtia va fi albastră”, (regizat de Radu Muntean), „Despre oameni și melci” (realizat de Tudor Giurgiu), Comoara” (pentru care Corneliu Porumboiu a fost recompensat la Cannes în secțiunea Un Certain Regard) sau „Aferim” (premiat cu Ursul de Argint la Berlin).

Filmul „În pronunțare” a fost produs de Saga Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, și va avea premiera mondială pe 17 februarie la Berlin.

Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week este un eveniment organizat de către Asociația Criticilor de Film din Germania, in paralel cu Festivalul de la Berlin, cu scopul de a prezenta un “cinema tulburător, îndrăzneț, surprinzător”, capabil să "declanșeze dezbateri ulterioare cu privire la aspectele cinematografiei și criticii de film".

„În pronunțare”

Regie, Scenariu și Montaj: Mihaela Popescu;

Cast: Dorotheea Petre, Cuzin Toma, Olimpia Melinte, Liliana Mocanu, Teodor Corban,

Alexandrina Halic, Ion Arcudeanu, Crenguța Hariton, Laurette Atindehou, Cosmin

Pană;

Producător: Alexandru Teodorescu;

Imagine: Marius Panduru;

Scenografie: Cristian Niculescu

Comunicatul de presă oficial al Berlin Critics’ Week: