Legendara actrita franceza Danielle Darrieux a murit marti la varsta de o suta de ani, dupa o cariera exceptionala in film, in Franta dar si la Hollywood, si in teatru, pe Broadway, scrie AFP.

Danielle DarrieuxFoto: Captura YouTube

Starea sa de sanatate "s-a degradat usor recent, dupa ce a cazut (...) a adormit, am putea spune", a declarat pentru AFP prietenul sau Jacques Jenvrin. Mardi.

Actrita, care a jucat in peste o suta de filme, implinise o suta de ani in mai.

Arhetip al frumusetii feminine pentru generatii intregi inainte de al doilea Razboi Mondial, Danielle Darrieux a fost partenera lui Jean Gabin in "La Verite sur Bebe Donge" (1953) si a lui Gerard Philipe in "Rosu si Negru" (1954).

Nascuta in 1 mai 1917 la Bordeaux, Danielle Darrieux a juat pentru prima oara intr-un film la 14 ani.

A jucat la inceput in comedii, inainte de a aborda roluri mai dramatice si a de a triumfa in "Mayerling" alaturie Charles Boyer (1935).

In paralel, are o cariera internationala, incepand cu 1932, care o duce la Hollywood si, in teatru, pe Broadway.

In al doilea Razboi Mondial, a lucrat pentru Continental, condus la Paris de germani. Reuseste insa sa-si relanseze cariera in 1967, cand Jacques Demy ii ofera rolul mamei tinerelor gemene incarnate de Catherine Deneuve si Francoise Dorleac in "Domnisoarele din Rochefort".

Danielle Darrieux a fost casatorita de trei ori, cu Henri Decoin, bogatul play-boy Porfirio Rubirosa si scenaristul Georges Mitsinkides.