Scurtmetrajul spaniol "Dead Horses", al regizorilor Marc Riba si Anna Solanas, a castigat marele trofeu al celei de-a 12-a editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est, distinctie oferita de Institutul Cultural Roman, in cadrul unui eveniment desfasurat sambata, la cinema Elvire Popesco din Bucuresti.

"Pelicula care a castigat marele premiu este intr-adevar un film deosebit, nu neaparat prin prisma tehnicii folosite, care e stop motion si dureaza foarte mult, cat prin subiectul pe care-l trateaza. Imi imaginez ca a fost foarte greu pentru juriile festivalului sa desemneze castigatorii editiei, pentru ca si pentru mine a fost foarte greu sa fac selectia din 1.200 de scurtmetraje", a declarat Mihai Mitrica, directorul Anim'est, pentru Agerpres.

El a precizat ca editia din acest an a festivalului a fost una "foarte reusita", la succes contribuind si faptul ca au fost mai multe locatii, programul a fost mai dens, iar publicul "a fost foarte numeros".

Mihai Mitrica a amintit ca filmul castigator al marelui trofeu va intra pe lista lunga de propuneri, la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animatie, a Premiilor Academiei Americane de Film.

Premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj, oferit de ShortsTV, a fost adjudecat de filmul din Franta "The Ogre" / "Capcaunul", in regia lui Laurene Braibant, in timp ce pelicula "My man (Octopus)" / "Barbatul meu (Caracatita)", in regia lui Stephanie Cadoret (Franta), a primit o mentiune speciala.

La categoria Cel mai bun scurtmetraj studentesc premiul a fost castigat de pelicula din Statele Unite ale Americii "Hot Dog Hands" / "Degetele hot dog", in regia lui Matt Reynolds.

La aceeasi categorie au fost oferite mentiuni speciale filmelor "Stockholm", cu o regie semnata de Jean-Baptiste Aziere, Victor Chavanne, Thomas Nemery, Morgane Perrin, Camille Roubinowitz (Franta), si peliculei poloneze "Oh mother!" / O, mama!", regia Paulina Ziolkowska.

Juriul sectiunilor scurtmetraj international si film studentesc i-a avut in componenta pe canadianul Dave Cooper, finlandeza Katariina Lillqvist si francezul Alexis Hunot.

Distinctia pentru Cel mai bun film de lungmetraj a fost acordata animatiei chineze "Have a nice day!" / "O zi buna sa ai!", in regia lui Liu Jian. O mentiune speciala a fost acordata coproductiei Franta-Canada "Louise by the shore" / "Louise la malul marii", in regia lui Jean-Francois Laguionie.

Castigatorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc, distinctie oferita de Institutul Cultural Roman, a fost regizorul Sergiu Negulici cu filmul "Splendida moarte accident" / "The blissful accidental death".

Mentiuni speciale au fost acordate peliculelor "Cel mai bun client" / "Best customer", in regia lui Serghei Chiviriga, si "Nu mor caii cand vor cainii" / "Horses don't die on a dog's wish", regia Cristian Radu.

Juriul sectiunilor lungmetraj international si competitie romaneasca i-a avut in componenta pe Nag Vladermerski, fondatorul, directorul si selectionerul LIAF (London International Animation Festival) din Marea Britanie, Hanna Hemila, producatoare si regizoare finlandeza, si regizoarea Ely Dagher din Liban.

In sectiunea Music Video, jurizata de Bogdan Serban (Romania), Luiz Stockler (Marea Britanie), si Razvan Radulescu (Hefe) (Romania), castigator a fost "Perfect world", cu o regie semnata de Saul Freed si Karni Arieli (Marea Britanie).

Premiul publicului a revenit tot unui scurtmetraj realizat in Romania, "Cel mai bun client" / "Best customer", in regia lui Serghei Chiviriga.

Un juriu format din copii - Sofia Diga, Olga Dragomir si Alice Buse - a ales castigatorul sectiunii Minimest - "The Wind in the Reeds" / "Vantul printre trestii", o coproductie Franta/Belgia/Elvetia, regizata de Nicolas Liguori si Arnaud Demuynck.

Seara a continuat cu spectacolul "Harun si marea de povesti", de Salman Rushdie, o adaptare de Timp Supple si David Tushingham, in regia lui Alexandru Berceanu.

Cea de-a XII-a editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est s-a desfasurat in perioada 29 septembrie - 8 octombrie la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo 111 si Carol 53.

Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membru al retelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est si finantat de Centrul National la Cinematografiei, Administratia Fondului Cultural National, Uniunea Cineastilor din Romania, Institutul Cultural Roman si Fundatia Japonia.