Producatorul Harvey Weinstein, unul dintre cei mai puternici din Hollywood, si-a cerut joi scuze si a anuntat ca isi ia "concediu", in urma unei serii de acuzatii de hartuire sexuala dezvaluita de o ancheta a New York Times, scrie AFP.

Harvey WeinsteinFoto: Captura YouTube

Producatorul "Gangs of New York", nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film, sau al "Shakespeare in love", laureat cu prestigiosul premiu in 1999, este acuzat de mai multe femei, printre care actritele Ashley Judd si Rose McGowan, ca a incercat sa le maseze, ca le-a fortat sa-l priveasca dezbracat sau ca le-a promis ca le va ajuta in cariera in schimbul unor favoruri sexuale.

"Realizez ca modul in care m-am comportat cu colege in trecut a provocat multa durere si imi cer sincer scuze", a declarat Harvey Weinstein, intr-un comunicat dupa publicarea acestei anchete, joi.

"Drumul meu va fi acum sa invat sa ma cunosc si sa imi controlez demonii. (...) Intentionez sa-mi iau concediu si sa ma ocup prioritar de aceasta problema", a adaugat el.

"Am crescut in anii 60 si 70, cand toate regulile privind comportamentul si locul de munca erau diferite.

Avocata sa Lisa Bloom spune ca Weinstein califica insa toate acuzatiile drept "total false". Aceasta il descrie drept un "batran dinozaur care invata noi maniere" si spune ca acesta face sedinte de psihoterapie.

Charles Harder, un alt avocat al lui Weinstein, califica articolul din New York Times drept "plin de acuzatii false si defaimatoare" si precizeaza ca pregateste o plangere impotriva ziarului.

New York Times, care citeaza membri ai Weinstein Company, spune ca producatorul a incheiat cel putin 8 acorduri amiabile cu diverse femei.

Printre ele, o tanara asistenta in anii 90, o actrita, o asistenta din Londra, in 1998, un fotomodel italian in 2015 si Lauren O'Connor, o angajata a companiei sale.

"Mediu toxic"

"Exista un mediu toxic pentru femei in aceasta companie", a scris O'Connor, intr-o scrisoare transmisa mai multor directori de case de productie.

Ashley Judd afirma in New York Times ca avea 20 de ani cand s-a intalnit cu acesta pentru un mic dejun de lucru. Acesta a invitat-o in camera sa de hotel. Intr-un halat de baie, a intrebat-o daca o poate masa sau daca il poate privi cand face dus.

Actrita spune ca s-a intrebat, in acel moment: "Cum pot iesi din camera cat mai repede posibil fara sa mi-l fac dusman pe Harvey Weinstein?" adaugand ca s-a simtit "panicata, prinsa in capcana".

Cotidianul arata ca in 1997 Rose McGowan a incheiat un acord amiabil de 100.000 de dolari cu Harvey Weinstein in urma unui alt incident dintr-o camera de hotel, in timpul festivalului Sundance. Atunci nu avea decat 23 de ani si jucase in seria de succes "Scream".

Weinstein a fost acuzat in 2015 de un manechin italian, Ambra Battilana, ca a pipait-o pe sani si i-a pus mana pe fusta.

Aceasta a chemat politia dar nu a fost inceputa urmarirea penala de procurorul din Manhattan.

Sfarsit de cariera?

Cofondator, alaturi de fratele sau Bob, al caselor de productie Miramax ("Pulp Fiction") si The Weinstein Company, acesta a primit o multime de premii prestigioase ale celei de-a saptea arte, printre care Cannes si Oscaruri.

Este ultima personalitate care cade in ultimii ani din cauza unor scandaluri sexuale in Statele Unite, dupa actorul vedeta Bill Cosby, prezentatorul Fox News Bill O'Reilly si directorul aceleiasi televiziuni conservatoare, Roger Ailes.

Harvey Weinstein, democrat fervent si sustinator al lui Hillary Clinton, este casatorit de 15 ani cu creatoarea de moda Georgina Chapman.

In timp ce biblia sectorului cinematografic, revista Variety, afirma ca probabil cariera sa s-a incheiat la Hollywood, Harvey Weinstein spune ca "isi va canaliza furia" militand impotriva lobby-ului armelor de foc, NRA, si realizand un film despre "presedintele nostru, Donald Trump, si el acuzat de agresiuni sexuale in campania prezidentiala.