"The Disaster Artis", regizat de James Franco, a fost desemnat cel mai bun film la gala celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la San Sebastián, care a avut loc sâmbătă, şi la care Bogdan Dumitrache a fost recompensat la categoria "cel mai bun actor", pentru rolul din "Pororoca", potrivit News.ro.

Juriul selecţiei oficiale a fost format din actorul şi regizorul John Malkovich (preşedinte), actriţa argentiniană Dolores Fonzi, scenaristul spaniol Jorge Guerricaechevarría, regizorul britanic William Oldroyd, actriţa spaniolă Emma Suárez, directorul de imagine portughez André Szankowski, producătoarea şi scenarista britanică Paula Vaccaro.

În timpul celor nouă zile de festival, au fost prezentate 213 filme, lungmetraje şi scurtmetraje de ficţiune, dintre care 25 în competiţia oficială, şi alte producţii care s-au numărat printre cele mai de succes ale anului.

Între invitaţi s-au numărat regizoarea Agnès Varda şi actorii Ricardo Darín şi Monica Bellucci, care au primit trofee onorifice (Premio Donostia), dar şi Antonio Banderas, care a primit Premio Nacional Cinematografia 2017, Glenn Close, Christian Slater, Javier Bardem, Penelope Cruz, Paz Vega, Javier Camara, Arnold Schwarzenegger, Mélanie Thierry, Alicia Vikander şi regizorii Michel Franco, Wim Wenders şi Todd Haynes.

Premio Donostia recunoaşte aportul extraordinar adus lumii cinematografice de mari figuri care vor rămâne în istoria sa.

Agnès Varda este prima femeie regizor care a primit Premio Donostia.

România a fost reprezentată de două lungmetraje în competiţia oficială: „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoareai Ivana Mladenovic, şi „Pororoca”, al treilea lungmetraj regizat de Constantin Popescu, ambele bucurându-se de aprecierea presei de specialitate.

„Soldaţii. Poveste din Ferentari” a primit, vineri seară, o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI.

Premio Sebastiane a revenit peliculei „120 Battements par Minute”, de Robin Campillo, care a fost recompensată în luna mai cu Marele Premiu al Juriului, cu trofeul FIPRESCI şi Queer Palm la Cannes, şi care este propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar.

Sâmbătă seară, premiul special al juriului a fost atribuit filmului „Handia”, de Aitor Arregi şi Jon Garano.

Cel mai bun regizor a fost Anahi Berneri, premiată pentru „Alanis”, ea fiind şi prima femeie care a primit această distincţie la San Sebastián.

Trofeul pentru cel mai bun actor a mers la românul Bogdan Dumitrache, pentru rolul din „Pororoca”.

Cea mai bună actriţă a fost desmenată Sofia Gala Castiglione, pentru interpretarea din „Alanis”.

Premiul juriului pentru cel mai bun scenariu a fost acordat lui Diego Lerman şi Mariei Meira, pentru povestea „Una especie de familia”, regizată de Lerman.

Cea mai bună imagine a fost cea a filmului „The Captain/ Der Hauptmann”, semnată de Florian Ballhaus.

La categoria New Directors/ Nuevas Directoras, dintre 16 filme selectate, câştigătoare a fost pelicula „Le Semeur”, de Marine Francen.

Trofeul Zabaltegi-Tabakalera a revenit documentarului „Braguino”, de Clement Cogitore, iar premiul publicului a revenit filmului „Three billboards outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh.

Cât priveşte categoria film european, publicul a ales „Jusqu'à la garde/ Custody”, de Xavier Legrand.

„Los Perros”, de Marcela Said, a câştigat trofeul secţiunii Horizontes Latinos.

TVE a acordat premiul Otra Mirada peliculei „Jusqu'à la garde/ Custody”, de Xavier Legrand, film ce va fi difuzat de televiziunea naţională spaniolă.

Festivalul de Film de la San Sebastián s-a încheiat cu proiecţia filmului „The Wife”, cu Glenn Close şi Jonathan Pryce în rolurile principale, regizat de Björn Runge.