„Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, a fost selecționat în competiţia oficială „New Directors” a Festivalului Internațional de Film de la Chicago. Ajuns la ediția 53, cel mai vechi festival competitiv din Statele Unite va avea loc în perioada 12-26 octombrie 2017.

Charleston: photo de Adi MarineciFoto: Poster

„Charleston”, singurul film românesc proiectat la această ediție a festivalului, este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi. Protagoniștii Șerban Pavlu și Radu Iacoban sunt secondați de un veritabil „best-of” al cinemaului românesc: Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Alina Berzunțeanu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălășoiu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, muzica originală a fost compusă de Massimiliano Nardulli iar sound design-ul îi aparține lui Marius Leftărache. Soundtrack-ul filmului conține piese interpretate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack, Noir Desir și Pipe’s Not Dead!.

Premiera mondială a filmului a avut loc în luna august, în competiția internațională a prestigiosului Locarno Festival. Tot în octombrie, „Charleston” va fi proiectat în Polonia și în Germania, în cadrul festivalurilor de la Varșovia și Braunschweig.

„Charleston” este o producție româno-franceză între ICON Production și Les Films du Tambour, realizată în coproducție cu .Mille et Une. Films și Wag Prod, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, The Group, Publicis Groupe, Region Bretagne, Rennes Metropole, în asociere cu Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube și cu participarea HBO Europe. Producătorii filmului sunt Velvet Moraru, Marie Legrand, Rani Massalha și Andrei Crețulescu. Agentul internațional de vânzări al filmului este compania franceză Versatile. „Charleston” va fi distribuit în România și Moldova de Kinosseur.

„Charleston”, despre care Cineuropa.org spune „mai rar un film românesc cu asemenea potențial de succes la public”, va avea premiera națională în primăvara anului viitor.