Astra Film Festival, editia a XXIV-a, va anima Sibiul intre 16 si 22 octombrie 2017. In cele 7 sali, transformate in cinematograf pentru 7 zile, vor avea loc proiectii ale celor mai noi si captivante filme romanesti, hituri ale cinematografiei internationale, concerte, instalatii multimedia si evenimente imersive. Titlurile filmelor selectate in competitie au fost anuntate pe 31 august, informatia fiind accesibila pe www.astrafilm.ro.

Astra Film Festival 2017Foto: Astra Film

"Astra Film Festival este un eveniment care a consacrat cinema-ul documentar in Romania de mai mult de doua decenii. Filmele din acest festival au dovedit ca au forta unica de a patrunde in mod direct, forjand substraturile existentei umane contemporane putin explorate. In editia din acest an evenimente inedite vor pune in reflector chiar si aspecte necunoscute ale cinemaului documentar. Bazandu-ne pe succesul cu care au fost primite filmele de fictiune care au amprenta abordarii documentariste/realiste, anul acesta am pariat pe un film de fictiune surpriza care va avea premiera mondiala si lansarea oficiala la AFF, Sibiu", spune Dumitru Budrala, directorul festivalului.

Iata cateva highlight-uri ale editiei:

REGAL DE FILM DOCUMENTAR - Peste 2.000 de filme din 73 de tari au fost inscrise in acest an, iar publicul va avea de ales dintr-o selectie a celor mai bune 100 de documentare produse recent, in Romania si in lume, si vor avea ocazia sa interactioneze cu regizorii filmelor, majoritatea anuntandu-si prezenta la festival. Filmele din programul AFF 2017 se anunta a fi un regal de cinema documentar, in care productii din 30 tari prezinta realitati din 50 de tari. Titlurile sunt grupate pe mai multe arii tematice: Calatorii identitare, Contra curentului, Romania pe scurt, Focus Norvegia, In tara altuia, Europa din profil, Peisaje urbane sau Vestigii ale marilor iluzii.

COMPETITIE Un juriu format din 13 profesionisti ai breslei vor juriza filmele din cele 5 sectiuni competitionale ale festivalului: International, Romania, Europa Centrala si de Est, Student si Scurt-metraje. Intr-un context in care concizia si durata devin foarte importante si exista o cerere tot mai mare pentru documentarele scurte, dar si datorita cresterii exponentiale a productiei de calitate in acest segment, am introdus o noua sectiune competitionala de Scurt-metraje.

VIITORUL E ACUM (FUTURE IS NOW) - Noile forme de cinema, Full Dome si VR, vor fi pentru al doilea an o prezenta proeminenta in centrul Sibiului, si vor oferi publicului festivalier experienta tehnologiilor acestor noi forme de cinema si posibilitatea de a descoperi cel mai variat si bogat program de cinema virtual, ambele fiind o experienta unica in Romania.

ASTRA FILM JUNIOR Cel mai amplu proiect de educatie cinematografica continua, in al noulea an, cu un program divers si bogat, care include filme documentare si full-dome, ateliere speciale, concursuri, gandite si programate specific pentru elevii din clasele 1-12, dar si un program dedicat profesorilor.

VOCILE DOCUMENTARULUI - o pastila din productiile recente ale unor autori consacrati, care reprezinta voci unice ale abordarii cinemaului documentar, si ale realitatii care ne inconjoara precum: West of the Jordan River al regizorului israelian Amos Gitai, Mrs. Fang in regia lui Wang Bing ce a castigat Leopardul de Aur la Locarno si Homo Sapiens, o viziune extraordinara a unei lumi post-umane in regia lui Nikolaus Geyrhalter.

DOC TALK - profesorul Bill Nichols, unul dintre fondatorii si cei mai importanti teoreticieni ai studiului de cinema documentar, profesor emerit in departamentul de cinema al Universitatii de Stat din San Francisco (San Francisco State University) si presedinte al consiliului consultativ al Institutului de Film Documentar (Documentary Film Institute), va analiza in fata publicului festivalier filmul Grizzly Man al celebrului regizor Werner Herzog.

"POST TRUTH TOOLS" - 3 filme, o discutie Panel, si un masterclass, acest program va aduce ultimele noutati si aspecte necunoscute ale unor teme arzatoare in era Post-Truth (Post-Adevar): problema stirilor false si veridicitatea documentarelor.

Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, al Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media si al Centrului National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Cinetic

Partener digital: Urby

Sponsor oficial: Constructii SA

Sponsori: Romgaz, Electrica, Takata, Aqua Carpatica, Happy City, HBO, Cinelab

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: HBO, TVR, Europa FM, HotNews, Revista 22, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Recorder, Iqads, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu