Selectul festival francez din La Rochelle, atât de select și de selectiv încât nici nu organizează competiție, îl omagiază în acest an pe cineastul Andrei Ujică, programându-i cele trei filme realizate în decursul a 25 de ani, „Videograme dintr-o revoluție”,”Out of the Present” și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”. A 45-a ediție a festivalului care începe în 30 iunie îi mai omagiază pe Laurent Cantet, Rubén Mendoza, Volker Schlöndorff și Katsuya Tomita.

Cineastul Andrei UjicFoto: Festival La Rochelle

În ampla sa prezentare, istoricul de film Antoine de Baecque îl numește pe Andrei Ujică “un cineast singular, lipsit de aparat de filmat dar dotat cu o privire concentrată atât pe vizualizator cât și pe masa de montaj. E un vultur magnific ce se hrănește din imaginile altora – măreția și utilitatea vulturilor! -, un condor care observă cu privirea lui pătrunzătoare imaginile, luându-le în posesie și redistribuindu-le prin montaj.“ - se arata in comunicatul remis Hotnews.ro

Pentru cea de-a 45-a ediție, Festivalul din La Rochelle anunță un regal cinefilic, organizând o retrospectivă a tuturor scurtmetrajelor și lungmetrajelor lui Andrei Tarkovski, o retrospectivă a tuturor filmelor mute, a tuturor filmelor britanice și a mai multor producții americane semnate de Alfred Hitchcock (32 cu totul), precum și o retrospectivă Michael Cacoyannis.

Festivalul din La Rochelle e renumit pentru selecția lui eclectică, exigentă și echilibrată. Anul trecut a înregistrat un record de spectatori (85. 948 pentru 152 lungmetraje și 43 scurtmetraje). Tot anul trecut festivalul i-a omagiat pe Alain Guiraudie, Barbet Schroeder și Frederick Wiseman.

Andrei Ujică se află încă în montaj cu noul său proiect, „Things We Said Today” aka “Beatles”. “Au trecut mai bine de cinci ani de când mă zbat pentru ceea ce a fost și este cel mai dificil proiect la care am lucrat vreodată“, a scris în această lună cineastul pe Facebook.