Cea de-a opta ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc, ce se desfăşoară între 10 şi 14 mai, la Iaşi, îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu, informează Agerpres.

Selecţia filmelor este realizată chiar de invitatul special, Cristian Mungiu, în colaborare cu ambasadorul cultural al Serilor Filmului Românesc, Irina - Margareta Nistor.

Festivalul va fi deschis de o gală, la Ateneul din Iaşi, dedicată împlinirii unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" la Cannes.

"M-am bucurat să aflu că la Iaşi se organizează un festival de film românesc şi m-aş bucura să ştiu că spectatorii îşi regăsesc interesul pentru filmele noastre - mai vechi şi mai noi. Pe vremea copilăriei mele erau şapte săli de cinematograf în oraş şi ar fi grozav dacă Serile Filmului Românesc ar fi coagulantul care să facă să se reechipeze sau să redeschidă pentru publicul local cât mai multe săli de calitate, în care vizionarea filmelor să fie o plăcere şi nu o grea încercare", declară Cristian Mungiu, citat în comunicat.

Cu umor, regizorul îşi motivează alegerile. "Am profitat de oferta pe care mi-a făcut-o inimosul organizator al festivalului, Andrei Giurgia, şi i-am propus în selecţia pentru această cea de a opta ediţie a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit 'Noul Cinema Românesc'. Din ce ştiu, filmele vor fi însoţite de regizorii sau actorii lor, aşa că o să aveţi ocazia să îi întrebaţi pe viu pe cineaşti de ce se mănâncă atâta ciorbă în (filmele din) România şi alte lucruri care v-ar mai interesa", spune regizorul premiat cu Palme d'Or.

Regizorul vine la Serile Filmului Românesc, unde se va întâlni cu prietenii de platou, colegii de regie, cu care a colaborat, şi cu actorii alături de care a realizat filmele. Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor regizate de Cristian Mungiu, alese chiar de el pentru a fi văzute pe marele ecran la Iaşi: "Occident" (2002), "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (2007), "Amintiri din Epoca de Aur" 1 şi 2 (2009), "După dealuri" (2012) şi "Bacalaureat" (2016).

Cristian Mungiu s-a născut în 1968 la Iaşi. Înainte de a studia filmul, a lucrat ca profesor şi jurnalist în presa scrisă, radio şi televiziune. Debutul în lungmetraj l-a avut cu "Occident", film ce a avut premiera în Quinzaine des Realisateurs la Cannes, în 2002.

În 2007, cel de-al doilea film al său - "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - a fost premiat cu Palme d'Or la Cannes. Filmul a primit ulterior mai multe premii pentru "cel mai bun film al anului" din partea mai multor asociaţii internaţionale de critici de film. De asemenea, a câştigat premiile European Film Academy pentru "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor".

S-a reîntors la Cannes în 2009 ca scenarist - producător - co-regizor, cu filmul episodic şi colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" şi ca scenarist-regizor în 2012 cu "După dealuri" - premiat cu două premii pentru "cel mai bun scenariu" şi "cea mai bună actriţă".

Cristian Mungiu a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes în 2013. "Bacalaureat" este al cincilea film al său prezentat la Cannes şi a primit premiul pentru "cel mai bun regizor", în 2016.