Legendarul Kirk Douglas, un gigant al varstei de aur hollywoodiene care a marcat istoria cinematografiei, implineste vineri o suta de ani. Nominalizat de trei ori pentru Oscar, pentru a primi in cele din urma statueta pentru intreaga cariera, Kirk Douglas va serba un secol de viata in cadrul unei petreceri organizate de fiul sau Michael Douglas si sotia acestuia Catherine Zeta-Jones si la care sunt invitati 200 de oameni, scrie AFP.

Kirk DouglasFoto: Captura YouTube

Fortat sa se retraga de pe platourile de filmare din cauza unei probleme de vorbire cauzate de un atac cerebral in 1996, Kirk Douglas s-a antrenat cu un terapeut pentru a putea pronunta o scurta alocutiune de ziua sa.

"Mi se cer tot timpul sfaturi cum sa traiesti o viata lunga si sanatoasa. Nu am niciunul. In schimb, cred ca toti avem un motiv pentru care suntem aici", declara el, intr-un eseu publicat in revista Closer Weekly cu ocazia aniversarii sale.

"Am scapat dintr-un accident de elicopter si de un atac cerebral pentru a putea face mai multe lucruri bune in aceasta lume inainte de a o parasi", adauga el.

Actorul atribuie o mare parte a longevitatii sale marei sale iubiri, a doua sa sotie Anne, in varsta de 97 de ani.

"Am avut norocul sa intalnesc femeia vietii mele acum 63 de ani si cred ca minunata noastra casatorie si discutiile noastre nocturne m-au ajutat sa supravietuiesc multor lucruri", continua celebrul actor.

Kirk Douglas, fiul unor imigranti evrei, nascuti in actuala Belarusia, a incarnat personaje mitice in istoria celei de-a saptea arte, de la pictorul Vincent van Gogh la regele westernului Doc Holliday.

Numele sau figureaza pe genericul a 80 de filme, printre care "20.000 de leghe sub mari", "Sapte zile in mai", "Spartacus" sau "Van Gogh" (Lust for life, 1956).

Nascut Issur Danielovitch intr-o familie saraca din New York, a urmat cursurile Academiei de arte dramatice din oras.

"Campionul" (1949) i-a adus prima dintre cele trei nominalizari pentru cel mai bun actor, un premiu pe care nu il va lua insa niciodata. Fiul sau Michael l-a obtinut pentru "Wall Street" in 1987.

Michael, 72 de ani, si fratele sau Joel, 69 de ani, sunt nascuti din prima casatorie a actorului cu actrita Diana Webster, de care a divortat in 1951.

Un vulcan in eruptie

Trei ani mai tarziu, se casatoreste cu Anne Buydens. "A trai cu sotul meu e ca si cum ai fi intr-o gradina frumoasa langa un vulcan care poate sa inceapa sa erupa in orice clipa", spunea aceasta.

Cuplul a avut doi fii, Eric si Peter.

Familia Douglas a fost marcata de drame in mai multe randuri.

Eric, si el actor, a murit in 2004 la 46 de ani, dupa consum de alcool si medicamente.

Kirk a fost profund marcat de o coliziune aeriana intre un elicopter la bordul caruia se afla si un avion in California, in 1991, un accident soldat cu doi morti si care l-a readus la religia iudaica.

In 1996, a fost victima unui atac cerebral in urma caruia nu a mai putut reveni. Si-a revenit partial, dupa luni de terapie.

Impreuna cu sotia sa, s-au orientat spre filantropie si au declarat ca doresc sa lase mare parte din averea lor organizatiilor caritative.

Cuplul a finantat renovarea a 400 de sali de cursuri in Los Angeles si constructia unei unitati de ingrijire a bolnavilor de Alzheimer intr-o pensiune pentru fostii actori.